BASIN AÇIKLAMASI: İLİMİZDE GÖRÜLEN KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİLERİMİZİ SEVİNDİRDİ

GAZİANTEP
10.01.2007
 

İLİMİZDE GÖRÜLEN KAR YAĞIŞI ÇİFTÇİLERİMİZİ SEVİNDİRDİ

 

Şube Başkanımız Ahmet Faruk DEMİR yapmış olduğu yazılı basın açıklamasında, son günlerde etkisini gösteren kar yağışının öncesinde don olmamasının hububat üretimine büyük fayda sağladığını söyledi.

Şube Başkanımız Ahmet Faruk DEMİR‘in yaptığı açıklama şöyle:

"Bir bölgede tarımsal çalışmalara etki yapan en önemli faktör, iklim faktörleridir. Tarımı yapılacak tür ve çeşitlerin seçiminde iklim faktörleri önemli rol oynarlar. Bu faktörler içerisinde ışık, sıcaklık ve yağış en önemlileridir. Genel olarak yörenin yağış miktarı, dağılışı ve şekli, bölgedeki ilk ve son don tarihleri, ortalama sıcaklık, nem vb. birçok kriter bölgede yetiştirilecek tür ve çeşitlerin seçiminde ekimden-hasada, ürünlerin depolanmasına kadar etkili olmaktadır.

Bölgemizde uzun süreden beri görülen kuraklık ve iklim şartlarının mevsim normallerinde gitmemesi tarım açısından olumsuzluklara neden olmuştur. Hububat ekiminden sonra görülmeyen yağışlar ekimi yapılan tohumların çimlenmemesine, çimlenen tohumların kurumasına, ekimle beraber kullanılan gübrenin toprakta çözülmemesine neden olurken, ağaçlarda ise düşük sıcaklılığın görülmemesi erken filiz vermelerine neden olmuştur. Bitki türleri bir dizi spesifik iklim ve lokasyon koşullarına adaptasyon sağlamaktadırlar. Bitkilerin büyümesi, sıcaklık, yağış ve atmosferdeki CO2 konsantrasyonları tarafından belirlenmektedir. Bazı ürün ve ağaçlar, baharda filiz verebilmek için kış aylarında düşük sıcaklığa gereksinim duyarlar. Bu türler, kış sıcaklıklarının çok yüksek hale geldiği alanlarda, olumsuz şekilde etkilenebilirler.

Düşük sıcaklığın bitkilerin büyüme ve gelişmeleri için olumlu yönleri bulunmaktadır. Kışlık bitkilerin büyük bölümü çiçeklenip meyve bağlaya bilmeleri için belirli bir süre soğuk evreden geçmeleri (vernalizasyon) gereklidir. Bu bitkiler çimlenme, fide veya olgun bitki devrelerinde 4-8 hafta süreyle 0-5 derecede kalmaması durumunda vejetatif devreden generatif devreye geçemezler. Bölgemizde ekimi yapılan kışlık hububat türleri de  kışın ılıman geçmesi nedeniyle gerekli soğuklanmayı alamadıkları için sapa kalkma ve dane ürünün veriminde olumsuzlukların yaşanması gözlenmekteydi.

Bölgemizde görülen Kar yağışı bitkilerin su ihtiyacını karşılaması bakımından çok önemlidir. Karın bitkilere su sağlamadaki etkinliği su muhtevası ve erime şartlarına bağlıdır. Karın su muhtevası, soğuk ve kuru, ılık ve ıslak olmasına bağlı olarak %5-10 arasında değişir. Alt toprak tabakalarının donmadığı durumlarda kar yavaş yavaş erirse, ihtiva ettiği suyun çoğu toprağa girer ve bitkilere faydalı olur. İlimizde de kar yağışından önce   şiddetli don olaylarının olmayışı yağan karın yavaş yavaş erimesi toprak tarafından alınması,düşük sıcaklığa neden olması bitkiler üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Karın bitkiler üzerindeki olumlu etkilerinden biriside bitkileri yorgan gibi örterek bitkileri soğuğa karşı korumasıdır. Bunların yanı sıra yer altı sularının hacmini de arttırmaktadır.

Okunma Sayısı: 1359