BASIN AÇIKLAMASI KARADENİZ’DE FINDIK ÇUKUROVA’DA PAMUK
Fındıkta yaşananların pamuk ve narenciyede yaşanmaması için TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan GÜNAYDIN başkanlığında 26 şube başkanı Adana’da toplandı. 12.08.2006 tarihinde ZMO Adana Şube binasında bu konularla ilgili olarak basın açıklaması yapıldı.
-BASIN AÇIKLAMASI-
KARADENİZ’DE FINDIK ÇUKUROVA’DA PAMUK
Pamuk; ülkemizin en önemli tarım ürünlerinin arasında yer almaktadır. Ülke ihracatımızın % 40’ını oluşturan ve yaklaşık 20 milyar $’lık bir ihracata sahip olan tekstil ve konfeksiyon sanayisinin hammaddesi olan pamukta son yıllarda durum pek parlak değil.
Ülke ihtiyacımız olan 1.350.000 ton lif pamuk üretimimizde açık her geçen gün büyümüştür. 2005 yılı öncesine kadar yaklaşık 550.000 ton pamuk ithalatı yaparken 2005 yılında 748.000 ton pamuk ithal edip bunun karşılığında 900 milyon $ para ödendi. Ham yağ ile birlikte yaklaşık 1.8 milyar $ olarak; petrolden sonra en büyük döviz ödediğimiz kalem haline geldi. Ancak 2006 yılına gelindiğinde, ülke çapında pamuk ekim sahalarında ciddi bir artış söz konusudur. Örneğin; 2005 yılında Adana’da 32.000 hektar olan ekim sahası 51.000 hektara yükselerek %60 oranında artmıştır.
Bu örnek ülkemizin diğer pamuk ekimi yapılan yerlerinde de çeşitli oranlarda artarak görülmektedir. İşte tam bu anlamda Karadenizli için fındık ne ise güney bölgeleri için de pamuk aynıdır ve daha fazla alanda ekilmekte, daha fazla nüfusu barındırmaktadır.
ZMO’ya bağlı şubelerimizin teknik elemanlarının yapmış olduğu araştırmalarda 2006 yılı için Adana’da 1kg kütlü pamuk maliyeti 1.025 YTL’yi bulmaktadır. Satış fiyatının ise 1,25 YTL’yi bulması gerekir. Bu fiyatlar ülkemizin diğer bölgelerinde Şanlıurfa, İzmir ve Antalya’da daha yüksek görülmektedir. ZMO Genel Merkezi olarak 26 şubemiz ve onların başkanları ile birlikte beyaz altın diyarı olarak bilinen Adana’da toplanmış bulunuyoruz.
Bu vesile ile pamuk ve fındık hususunda bu ülkenin doğru bir politika geliştirmesi gereğini katkıda bulunmak üzere sesleniyoruz;
Fındık, son yılda 2 milyar $’a ulaşan ihracat geliri ile bu ülkenin en önemli ürünlerinden birisidir. Karadeniz’de 400 bin ailenin, 5-8 milyon insanın geçimini ilgilendiren fındık, Fiskobirlik aracılığıyla geçen yılki fiyat düzeyinde olan 7.4 YTL’ye yakın fiyatlarla üreticiden alınmalıdır. Tersine gelişmeler, üretici zararına ve aracı lehine sonuçlar doğuracaktır.
Çukobirlik, Fiskobirlik, Tariş gibi tarım satış kooperatifleri üretici örgütleri, özerk yapıları içinde iş ve işlemlerini sürdürmeli; tüm dünyada olduğu gibi desteklenmelidir.
Üretici kuruluşları, üreticiden yana piyasa yapıcı rollerini yerine getirmeli; üretim maliyetleri ve üretici karı toplamının üzerinde bir piyasa fiyatı oluşması sağlanmalıdır.
Tarım sektörü, bu ülkenin can damarıdır. Türkiye bu gerçekten hareketle, bir an evvel tarıma gereken önemi vermeli, doğru tarım politikalarını uygun kaynak büyüklükleri ile birlikte yaşama geçirerek sektörü dünya ile yarışabilir bir konuma taşımalıdır.
Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.
GÖKHAN GÜNAYDIN
ZMO GENEL BAŞKANI
ZMO ADANA ŞUBESİ ZMO ESKİŞEHİR ŞUBESİ
ZMO ANTALYA ŞUBESİ ZMO İSTANBUL ŞUBESİ
ZMO AYDIN ŞUBESİ ZMO İZMİR ŞUBESİ
ZMO BALIKESİR ŞUBESİ ZMO KAHRAMANMARAŞ ŞUBESİ
ZMO BURSA ŞUBESİ ZMO KAYSERİ ŞUBESİ
ZMO ÇANAKKALE ŞUBESİ ZMO KONYA ŞUBESİ
ZMO DENİZLİ ŞUBESİ ZMO MANİSA ŞUBESİ
ZMO DİYARBAKIR ŞUBESİ ZMO MUĞLA ŞUBESİ
ZMO ERZURUM ŞUBESİ ZMO RİZE ŞUBESİ
ZMO ESKİŞEHİR ŞUBESİ ZMO SAMSUN ŞUBESİ
ZMO GAZİANTEP ŞUBESİ ZMO TEKİRDAĞ ŞUBESİ
ZMO HATAY ŞUBESİ ZMO TRABZOM ŞUBESİ
ZMO MERSİN ŞUBESİ ZMO ŞANLIURFA ŞUBESİ
ZMO VAN ŞUBESİ