BASIN AÇIKLAMASI: KENEYE DİKKAT

MERSİN
22.04.2008

Basın Açıklaması

 

22/04/2008

BASIN AÇIKLAMASI  

KENE‘YE DİKKAT

Kene dünya durdukça yaşayan bir zararlı, peki son yıllarda kene neden gündeme oturdu ?

Kene popülasyonunda artışlar gözleniyor. Doğanın ortaya koyduğu gelişmeler gözlenemez oldu 1984 yılında Zirai Mücadele Genel Müdürlüğü ve Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kapatıldı. Araştırma Enstitüleri önemli ölçüde işlevsizleştirildi. Ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekimlerinin bu alanda çalıştırılmaması sorumlardan biri olarak görülmektedir. Temel sorunlardan biri budur eskiden kimyasal ve kültürel önlemler alınarak bu gibi patlamalar önlenebiliyordu Devlet bu alanlara gerekli kaynakları ayırmayınca özel sektörde bu alanlara girmeyeceğine göre iş yine kamu yönetimine düşüyor.

Kene popülasyonunun artışındaki bir nedende kuş gribi nedeniyle yapılan kanatlı hayvan itlafı kene sayısının artışında bir neden oldu, doğada bazı canlılar bir diğer canlıyı kontrol ederler, bundan 10 sene öncede buğdaydaki süne ile mücadele edilirken ilacın dozu ve çalışma alanı artırılınca, köyleri fare basmıştı. Yıllar öncede fareler çoğalır, yaşam döngüsünün içinden bir canlıyı çektiğinizde böyle sonuçlar kaçınılmaz olur. Kenenin kontrol edicilerinden bazıları kanatlı hayvanlardır, hindilerdir, tavuklardır.

Kene sayısının artışındaki tek neden tabiki kanatlı itlafı değildir. Bazı kimyasal tedbirlerin uygulanması, örneğin ULV tekniğiyle yüzey ilaçlamasının yapılması gerekir. Bu ilaçlamalarında Belediyeler tarafından hemen uygulanmalıdır şu an tam zamanıdır.

Tabiki amaç kenenin ortadan kaldırılmasıdır. Artışın önlenmesidir. Belediyelerin olanakları kısıtlıdır. Tarım Bakanlığının da Belediyelerle kene mücadelesinde ortak çalışmalıdır. Kene konusunda Tarım Bakanlığı ve Belediyeler acilen ortak projelerde buluşmalıdırlar.

Saygıyla kamuoyuna duyurulur.

         Mehmet ATEŞ

            TMMOB

Ziraat Mühendisleri Odası

    Mersin Şube Başkanı

Okunma Sayısı: 1227