BASIN AÇIKLAMASI: ORGANİK TARIMIN ÖNEMİ
Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Faruk DEMİR, zirai ilaçların aşırı derecede kullanılmasının, doğada ciddi tahribatlara neden olduğu gibi insan sağlığını da tehdit ettiğini söyledi.
DEMİR yaptığı açıklamada, çiftçilerin daha çok verim almak için zirai ilaçlara başvurduğunu belirterek, "Üretimde ürün kalitesinin iyileştirilmesi, üretim girdilerinin azaltılması, doğal kaynakların insan ve çevre sağlığının korunması ikinci planda kalmıştır" dedi.
Ahmet Faruk DEMİR, birim alandan en yüksek ürünü alabilmek için yoğun girdi kullanılması ile toprak erozyonu, toprak yapısının bozulması, zararlı kimyasalların birikimi ve yeraltı sularının kirlenmesi sonucu çevre sorunlarının ortaya çıktığını ve sürdürülebilir tarım yapma imkanlarının tehlikeye girdiğini söyledi.
Münavebenin uygulanmaması sonucu yetiştirilen türe ait hastalıkların etkinliğinin, zararlılarının yoğunluğunun artması ve bunların etkinliğini önlemek amacıyla aşırı miktarda zirai mücadele ilaçlarının kullanımı sonucu, doğada mevcut yararlı-zararlı böcek dengesinin ortadan kalktığını anlatan DEMİR, "Bu ilaçların toprakta ve üretilen ürün üzerinde biriken kalıntıları sonucu doğa ve insan sağlığının tehdit altında olması, toprak mikroorganizma yapısının bozulmasıyla toprak faunası olumsuz etkilenmiştir" diye konuştu.
Bu gibi uygulamaların insan sağlığı üzerinde ciddi sorunlar çıkaracağını ifade eden DEMİR, "Akut ve kronik zehirlenmelere, kansere, alerjik reaksiyonlara, sinir sistemi tahribatına, öğrenme güçlüğü ve hafıza kaybına, insan organizması için hayati fonksiyonları olan enzim dengelerinin bozulmasına neden olmaktadır" dedi.
Organik tarımın, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik çevreye ve insana dost üretim sistemlerini içerdiğini anlatan DEMİR, şöyle konuştu:
"Organik tarım, sentetik gübre ve zirai ilaç kullanımını yasaklamasının yanında, organik ve yeşil gübreleme, ekim nöbeti, toprak muhafazası, bitkinin direncini artırma, parazit ve predatörlerden yararlanmayı ve bütün bu işlemlerin kapalı bir sistem içerisinde yürütülmesini amaçlayan üretim sistemidir. İnsana ve çevreye verilen zarar nedeniyle tüm dünyada organik tarıma doğru bir yönelim meydana gelmiştir. Organik tarım sayesinde daha az dış kimyasal girdilerin kullanıldığı gibi buna karşın daha çok biyolojik yoğunluğun yer aldığı alternatif bir tarım sistemidir. Ayrıca kimyasalların insanlar üzerindeki olumsuz etkilerinden koruyan bu sistem sayesinde daha kaliteli ürün elde etmek mümkün. Enerji tasarrufunun da sağlandığı organik tarım, toprak erozyonunu önlemek, suyun kalitesini korumak, çiftçilerin ve tarımsal işletmelerde çalışanların sağlığını korumak ve ekonomiyi desteklemek için önemlidir."