BASIN AÇIKLAMASI: TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞIMIZI ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEK HAK VE YETKİLERİNE SAYGILI OLMAYA DAVET EDİYORUZ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hazırlanıp 11.10.2007 gün, 26670 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren "Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik" ile ilgili olarak 13 Kasım 2007 günü Şube Binamızda bir basın toplantısı düzenlendi.
Meslektaşlarımızın da katıldığı toplantıda basın açıklaması, Şube Başkanımız Prof. Dr. Kamil Okyay SINDIR tarafından okundu. Daha sonra, meslektaşlarımız tarafından imzalanan protesto dilekçeleri şubemizden toplu olarak fakslandı.
BASINA VE KAMUOYUNA DUYURULUR
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞIMIZI ZİRAAT MÜHENDİSLİĞİ MESLEK HAK VE YETKİLERİNE SAYGILI OLMAYA DAVET EDİYORUZ
Tarım ve Köyişleri Bakanlığımızca hazırlanan "Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelik" 11.10.2007 gün, 26670 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Sözü edilen Yönetmelik‘te, halen zirai mücadele toptan ve perakende bayiliği yapan ve ileride yapmayı düşünen ziraat mühendisleri olarak bizlere yönelik bir sınav zorunluluğu getirildiğini hayret ve üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.
Yönetmelik taslağı hazırlıkları sırasında meslek kuruluşumuz olan Ziraat Mühendisleri Odamız‘ın 30.4.2007 gün, 1121 sayılı yazısı ile Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü‘ne bildirdiği üzere, zirai mücadele hizmetleri, ziraat mühendisleri açısından, Ziraat Fakültelerinden mezun olup ziraat mühendisi diploması alınmakla kazanılan bir görev ve yetki alanıdır.
7472 sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanun‘un 2 inci maddesi ve Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük‘ün 5 inci maddesi hükümleri uyarınca Ziraat Fakültelerinden mezun olan ziraat mühendisleri, herhangi bir bölüm ayrımına tabii olmaksızın, zirai mücadele (bitki koruma) bayilik iş ve işlemlerini yapmak konusunda münhasıran yetkilidirler.
Bu hukuki temele rağmen ve piyasada bitki koruma ürünlerini satışı yetkisi bulunan çok sayıda ilkokul mezunu ve ziraat teknikeri / teknisyeni varken ziraat mühendislerine sınav zorunluluğu getirilmesini ve ayrıca yasal olarak almış oldukları perakende ve/veya toptan satış bayilik ruhsatları ile uzun yıllardır bu işi yapan meslektaşlarımızın geçmiş birikimlerini hiçe sayan söz konusu düzenlemeleri mesleğimize yönelik bir hak ihlali olarak değerlendiriyoruz.
Bitki koruma alanında bilimsel bilginin üretildiği, araştırma, geliştirme, eğitim ve öğretimin verildiği en yetkin kurum olan üniversitelerimizin ziraat fakültelerinden ilgili tüm dersleri başarılı bir şekilde vererek bunun yasal bir kanıtı olarak diplomalarını almış bulunan ziraat mühendisi meslektaşlarımızın, hatta mezun olur olmaz, böylesi bir sınamadan geçirilmesi üniversitenin saygınlığına da zarar vermektedir.
Bilim ve teknolojinin sürekli bir değişim ve devinim içerisinde bulunduğu, insan, doğa ve çevre ile ilgili konularda her geçen gün yeni bilgi ve yöntemlerin uygulamaya aktarıldığı yadsınamaz. Diğer tüm meslek alanlarında olduğu gibi meslektaşlarımızın da bu değişime ayak uydurabilmeleri için belirli aralıklarla eğitimlere tabi tutulması anlaşılır bir uygulama olacaktır. Ancak söz konusu eğitimlerin üniversitelerde aktarılan temel bilgi düzeyinde değil en son gelişmeler üzerinde yoğunlaşması ve eğitimin sonunda sınav yapılması yerine eğitime katılım ve devam zorunluluğunun getirilmesi mesleğimize ve meslektaşlarımızın haklarına saygının bir gereğidir.
Bu çerçevede, ilgili Yönetmeliğin yeniden değerlendirilerek, hukuka aykırı biçimde ziraat mühendislerine yönelik sınav zorunluluğu getiren Yönetmelik hükümlerinin kaldırılmasını ve mesul müdürlük sisteminin yeniden değerlendirilmesini diliyoruz.
Aksi takdirde, mesleki hak ve yetkilerimizi savunmak bakımından, dava açma yolu da dahil olmak üzere, her türlü yasal girişimde bulunacağımızı duyururuz.
Bakanlığımızı, ziraat mühendislerinin hak ve yetki alanlarını daraltmaya yönelik nafile çabalar yerine, ülkemizin içine sürüklendiği küresel sömürü düzeninin dayattığı neo-liberal politikalar karşısında yoksullaşan, ezilen çiftçimizin, yurttaşımızın insanca yaşam hakkını, yeterli, güvenli ve ucuz gıda hakkını sağlamaya ve demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin egemen kılınmasına yönelik asal görevine davet ediyoruz.
Prof. Dr. Kamil Okyay SINDIR
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
Yönetim Kurulu Adına