BASIN AÇIKLAMASI-TARIMSIZ BİR ÜLKE OLAMAZ - 20.05.2005

ADANA
21.05.2005
 

TARIMSIZ BİR ÜLKE OLAMAZ

ÜLKEMİZ TARIMSAL ÜRETİM BAKIMINDAN, ARAZİ VARLIĞI VE İŞGÜCÜ İLE BÜYÜK BİR POTANSİYELE SAHİPTİR. FAKAT BU POTANSİYEL İYİ DEĞERLENDİRİLMEDİĞİ İÇİN TARIMDA DÜNYA ÜLKELERİNİN GERİSİNDE KALMIŞTIR. BU GERİ KALMIŞLIĞIN EN BAŞTA GELEN NEDENİ TARIMIN UZUN YILLAR İHMAL EDİLMESİDİR. BU İHMALİN SONUCUNDA TARIMSAL ÜRETİMDE MEKANİZASYON VE TEKNOLOJİ KULLANIMI YETERLİ SEVİYEYE ULAŞAMAMIŞ, KULLANILAN ALET VE EKİPMANLARIN FİYATLARI ENFLASYON BASKISI İLE SÜREKLİ YÜKSELDİĞİNDEN ÇİFTÇİMİZ ÜRETİMİ, EMEK YOĞUN OLARAK SÜRDÜRMEK ZORUNDA KALMIŞ, BUNA BİR DE ENERJİ, TOHUM, GÜBRE, İLAÇ GİBİ GİRDİLERİN FİYATLARINDAKİ AŞIRI ARTIŞLAR EKLENİNCE BİZİM ÜRETİM MALİYETLERİMİZ GELİŞMİŞ ÜLKELERLE REKABET EDEMEYECEK ŞEKİLDE ARTMIŞTIR.

AYRICA 1950’Lİ YILLARDA BAŞLAYAN TARIMDAN SANAYİYE KAYNAK AKTARIMI DA ÇİFTÇİMİZİ HIZLA FAKİRLEŞTİRMİŞ, “KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR” ÖZDEYİŞİ TERSİNE ÇEVRİLMİŞ, BU YETMİYORMUŞ GİBİ ÜLKE EKONOMİSİNİN SON YILLARDA İÇİNE DÜŞTÜĞÜ OLUMSUZLUĞUN SORUMLUSU OLARAK TARIM GÖSTERİLMİŞTİR. TÜRK ÇİFTÇİSİ GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLMİŞTİR. UNUTMAMAK GEREKİR Kİ UZUN YILLAR HER SEKTÖRÜN RANT EKONOMİSİ RÜZGARINA KAPILDIĞI, HALKIN BANKALAR VE BANKERLER TARAFINDAN ALDATILDIĞI DEVLETİN HORTUMLANDIĞI DÖNEMDE DE ÇİFTÇİ SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMİŞ, TARLALAR EKİLİP-BİÇİLMİŞ, BU ÜLKE KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE İKEN, UYGULANAN YANLIŞ TARIM POLİTİKALAR SONUCU TARIM ÜRÜNLERİ İTHAL EDER DURUMA GETİRİLMİŞTİR. ÜLKEMİZİN MİLYONLARCA DOLARI DİĞER ÜLKELERİN TARIMINA DESTEK OLARAK DİTMİŞ, ÜLKE TARIMI GERİ BIRAKILMIŞTIR.

DIŞARIYA GİDEN BU DÖVİZLER TARIMIN MODERNLEŞMESİ, MEKANİZASYONU VE ÇİFTÇİMİZİN EĞİTİMİNE HARCANSAYDI, ÜLKEMİZİN BELLİ BAŞLI BİR TARIM POLİTİKASI OLSAYDI, BİR ÜRETİM PLANLAMASI YAPILSAYDI, SOSYAL RİSKİ AZALTMAK İÇİN DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ YERİNE ÜLKE TARIMINI KAYITLI EKONOMİYE GEÇİRECEK ÜRÜNE DESTEK POLİTİKALARI UYGULANSAYDI ÜLKE TARIMI BÖYLE OLMAZDI.

UZUN YILLAR BÖYLESİNE HORLANAN TÜRK ÇİFTÇİSİ, ŞİMDİ DE TARIMDA İSTİHDAMI AZALTMA POLİTİKALARI İLE BAŞLAYAN BÜYÜK SANCILARA GEBEDİR. BAKANLIKTAN BASINA YANSIYAN AÇIKLAMALARDA, ÖNÜMÜZDEKİ ON YIL İÇERİSİNDE TARIMDA ÇALIŞAN YAKLAŞIK 25 MİLYON NÜFUSUN 15 MİLYONA ÇEKİLECEĞİ YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATILDIĞI, BÜYÜK ŞİRKETLERLE, SERMAYE ÇEVRELERİYLE GÖRÜŞÜLDÜĞÜ İFADE EDİLMEKTEDİR. GÖRÜLECEĞİ ÜZERE, BU POLİTİKALARIN BÜTÜN MALİYETİ, TARIMDA ÇALIŞAN İNSANIMIZ FATURA EDİLECEK BUDA BÜYÜK ACILARA SEBEP OLACAKTIR. ELBETTE ÜLKEMİZ TARIMI DÜNYADAKİ GELİŞMELERE AYAK UYDURMALI, EKONOMİK İŞLETMELER KURULARAK DÜNYA İLE REKABET EDEBİLMELİ, MODERNLEŞMELİ, MEKANİZASYONUNU TAMAMLAYARAK VERİMLİ İŞLETMELER HALİNE GELMELİ, BÜTÜN DÜNYADA GEÇERLİ TARIM NÜFUSUNA SAHİP OLMALIDIR. BU BİZİM DE DİLEĞİMİZDİR.

ŞİMDİ SORULMASI GEREKEN, TARIMDA İSTİHDAM AZALTMA POLİTİKALARININ SOSYAL BOYUTUNUN NE OLACAĞI, TARIMDA AZALTILMASI DÜŞÜNÜLEN 10 MİLYON İŞGÜCÜ NEREDE VE NASIL İSTİHDAM EDİLECEĞİ, BU İŞİN ALTYAPISININ OLUP OLMADIĞIDIR. TOPRAĞINI BIRAKAN BU İNSANLAR ŞEHİRLERE AKIN ETTİĞİNDE YENİ GECEKONDU BÖLGELERİ, YENİ VAROŞLAR OLUŞACAK, BUNUN SONUCUNDA ÜLKENİN SOSYAL YAPISI BOZULACAK.

TARIMI ÇÖKEN BİR ÜLKENİN KALKINMASI; BAĞIMSIZ VE ONURLU BİR YAŞAM SÜRMESİ OLANAKLI DEĞİLDİR

AYHAN BARUT

TMMOB ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

ADANA ŞUBESİ BAŞKANI

Okunma Sayısı: 1167