BASIN AÇIKLAMASI: TARLA FARESİ İLE MÜCADELE

BASIN AÇIKLAMASI: TARLA FARESİ İLE MÜCADELE
KAYSERİ
11.03.2011

Şube Başkanımız Sayın Fahrettin AÇIKGÖZ`ün tarla faresi ile mücadele ile ilgili yaptığı basın açıklaması ektedir.

 

TMMOB

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

KAYSERİ ŞUBE BAŞKANLIĞI

 

BASIN AÇIKLAMASI

  

TARLA FARESİ İLE MÜCADELE

  

Son iki yıl boyunca hava koşullarının özellikle kış aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, tarla farelerinin normalle göre daha fazla üremesine sebep olmuştur. Ayrıca tarla farelerinin hava koşullarının sıcak gitmesinden dolayı doğan 6 ile 10 arasındaki yavrularının büyük kısmı hayatta kalmıştır.

Tarla farelerinin üreme güçleri çok yüksektir. Yavrular iki ay içerisinde cinsel olgunluğa ulaşır ve doğum yapabilirler. Gebelik süresi 3 haftadır. Tarla fareleri 6 ila 10 arasında yavru doğurabildikleri gibi, yılda 4 - 6 doğum yapabilirler.

Yeni doğan yavrular 15-20 gün sonra zarar yapmaya başlarlar, doğan yavrular, Özellikle bölgemizde hububat ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (kök boğazı) yemek, kemirmek suretiyle zarar yaparlar.

Yoğunluklarına bağlı olarak bu zararlıları %100‘e kadar çıkabilir. Geçtiğimiz yıl yaşanan tarla faresi salgınları nedeniyle, üreticilerin bir kısmı hasat yapamadan tarlalarını sürmek zorunda kalmışlardır. Ergin bir tarla faresinin günde ortalama 25 gr. yeşil, 15 gr. kuru yem yiyebildiği dikkate alınırsa, ekonomik yönden ne derece önemli kayıplara yol açabildikleri ortaya çıkar. Bu zararın ortadan kaldırılması için tarla faresine karşı geniş çaplı mücadele yapılması şarttır.

Tarla faresinin çoğalması doğal düşmanlarla ve diğer önlemlerle azaltılabilmesine karşın kimyasal mücadelede çok önemlidir. Tarla faresi mücadelesi yılın her ayında yapılabilir. Ancak en etkili olanı, kışa girmeden önce sonbaharda veya kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbaharın erken devrelerinde yapılan mücadeledir. Yeşil aksam tarlayı kapladıktan sonra mücadele güçleşir ve başarı şansı azalır. En uygun ve etkili mücadele zamanı tarla farelerinin kıştan çıktıkları İlkbahar dönemidir. Ancak fare yoğunluğu fazla ise Sonbahar döneminde de mücadele yapılabilir.  Tarla faresine karşı kimyasal mücadelede zehirli yem kullanılır. 

Tarla farelerinin çoğalmasını tilki, baykuş, yılan, atmaca, doğan, şahin kartal, sansar, kokarca gibi hayvanlar önlerler. Çiftçilerimizin özellikle tarım ilacı kullanırken Doğal dengeyi bozmayan doğa dostu ilaçları tercih etmeleri bu canlıları korumaları gerekmektedir.

Değerli çiftçilerimiz, köyünüzde topluca yapacağınız mücadele, ürünlerinizi uzun yıllar tarla faresi zararına karşı koruyacaktır. Zehirli yem ve tarla faresi mücadelesi için en yakın İl Tarım ve İlçe Müdürlüklerine başvurabilirsiniz. Tarla faresinin yoğun olduğu köylerde mücadelenin ancak toplu olarak yapılması halinde başarılı olunacağı unutulmamalıdır.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak; Kimyasal Mücadeleyi bilinçli ve doğru kullanmamız gerektiğini Kayseri kamuoyuna saygıyla arz ederiz. 10.03.2011

                                                                                                      

                                                                                      Fahrettin AÇIKGÖZ

                                                                                Ziraat Mühendisleri Odası                     

                                                                                  Kayseri Şube Başkanı

Okunma Sayısı: 1291