BASIN AÇIKLAMASI: TOPRAĞIMIZ SUYA DOYDU
TOPRAKLARIMIZ SUYA DOYDU
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Gaziantep Şube Başkanı Kenan Seçkin, Ekim ayındaki yağışın, toprağı hububat-bakliyat ekimine hazır hale getirdiğini söyledi.
Seçkin, özellikle Ekim ayının son haftasında yağan yağmurun, sadece Gaziantep'te değil, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan diğer illerde de tarım arazilerini suya doyurduğuna işaret etti.
Ekim ayında yağan yağışın, toprağı suya doyurmasının yanı sıra, tarım zararlısı otlarla mücadele konusunda da çiftçilere kolaylık sağlayacağını ifade eden Seçkin, ''Son yağışlar, bölgemizde yoğun olarak bulunan zeytin ağaçları için de yararlı oldu. Hasat döneminden önce yağan yağmur, zeytinin kalitesini arttıracaktır. Yağışlar, bölgemizde sadece hasat edilmeyen pamuk ekili alanlarda zarara neden oldu'' diye konuştu.
Ekim ayının, tarımsal üretim açısından, gerek yağış, gerekse de hava sıcaklığı bakımından normal geçtiğini belirten Seçkin, ''şu anda çiftçilerimiz, hububat-bakliyat ekimlerini yapmak için son hazırlıklarını yapıyor. Bölgemizde, tarım arazileri ekime çok elverişli durumda. Çiftçilerimiz, rahatlıkla ekimlerini yapabilirler'' diye konuştu.
Seçkin, son yağışların bölgede, bir haftalık gecikmeye neden olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi: ''Bölgemizde, son bir haftada başta Şanlıurfa ve Diyarbakır olmak üzere bazı illerimizde, sel felaketi yaşandı. Bu yağışlar sonucunda, toprak tamamen suya doydu ve yer yer su birikintileri oluştu. Bu yağış sonrasında ise bölgede hava sıcaklıkları iyice arttı. Bu durum, dikim için bir haftalık gecikmeye neden oldu. Ama, şu anda havalar ısındı, eğer bu şekilde giderse, çiftçilerimiz 2-3 gün içinde dikime başlayabilirler.''
Seçkin, bölgede tarımın geliştirilmesi için başta sulama olmak üzere modern tekniklerin kullanılmasının gerekli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
''Türk tarımında ve özellikle de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sulama çok önemli. Hala bölgemizde, tarım arazilerinin yüzde 80'inden fazlası sulanamıyor. Bölgede, tarımsal üretimde verim ve kalitenin artırılması için sulu tarıma geçilmesi gerekir. Tarımda, modern tekniklerin kullanılması da çok önemli.
Kısacası, Türk tarımının istenilen seviyeye gelebilmesi için iklime bağımlı üretimden kurtarılıp, modern üretime geçilmesi gerekir. Bu arada, özellikle son yıllarda bölgemizde yer altı su kaynaklarının tarımsal amaçlı sulamada kullanılmaya başlaması, yer altı su kaynaklarının azalması tehlikesini beraberinde getiriyor. Bu tarımsal üretim açısından önemli, tarımsal sulamanın yüzey sulaması ile yapılması gerekir.''