BASIN AÇIKLAMASI: YALOVA’DAKİ RANT ISRARI, BİR KEZ DAHA YARGIDAN DÖNDÜ…17.05.2009
- BASIN AÇIKLAMASI -
YALOVA‘DAKİ RANT ISRARI, BİR KEZ DAHA YARGIDAN DÖNDÜ...
17 Mayıs 2009
Yalova‘da 700 futbol sahası büyüklüğündeki alanın betonlaştırılması girişimlerine karşı, TMMOB Ziraat Mühendisleri ODASI‘nın açtığı dava kapsamında, Danıştay 13 üncü Daire Başkanlığı tarafından yürütmenin durdurulması kararı verildi !..
Yalova Atatürk Tarım İşletmesi‘nin tasfiyesi için, daha önce, Yüksek Planlama Kurulu tarafından 14.3.2005 tarihinde verilen tasfiye kararı, Bursa 2 inci İdare Mahkemesi‘nin 26.12.2006 tarihli kararı ile (Karar No:2006/2562, Esas No:2005/1080) iptal edilmişti.
Başbakanlığın Mahkeme Kararına karşı yaptığı itiraz da, Danıştay 10 uncu Dairesi tarafından 31.10.2007 tarih ve 2007/2287 Esas No‘lu kararla reddedilmişti.
Mahkeme Kararı‘nda belirtilen; "Anayasa hükümleri uyarınca davalı idarenin dava konusu yeri tasfiye etmek yerine toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek için gerekli önlemleri alması gerektiği" vurgulaması tam olarak anlaşılamamış olmalı ki, Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), örneğinin tüm dünyada zor bulunacağına inanacağımız bir karara imza atmıştır.
ÖYK‘nın 12.8.2008 tarihli Kararı‘nda, işletme TİGEM‘de kalacak şekilde, arazilerinin bir yıl içinde özelleştirilmesi kararı alınmıştır.
Bu karar, açıkça bir "hukuku dolanma" girişimidir. Başka bir deyişle, Özelleştirme Yüksek Kurulu, daha evvel verilen yargı kararlarının TİGEM‘i koruyan hükümlerini delmek için, işletme binasını bırakıp arazileri özelleştirmeye çalışmaktadır.
Herkes bilmelidir ki, Türkiye sebze tohumluğunda % 90 oranında dışa bağımlı iken, sertifikalı tahıl tohumluğu gereksinimimizin ancak % 25‘i üretilebilirken, korumaya çalıştığımız TİGEM‘in işletme binası değil, arazileriyle birlikte bütünü, başka bir deyişle üretme işlevidir.
Atatürk‘ün şahsi bağışlarıyla kurulan Atatürk Tarım İşletmesi‘nin özelleştirilerek, basına yansıyan bilgiler kapsamında yabancı sermayenin kullanımına açılarak betonlaştırılması çabası, Danıştay 13 üncü Dairesi‘nin verdiği 2008/11670 Esas No‘lu yürütmenin durdurulması kararıyla şimdilik savuşturulmuştur.
Mahkeme kararında, sadece işletmesi TİGEM‘e bırakılarak 15 parselde yer alan söz konusu taşınmazların satış yoluyla özelleştirilmesinin TİGEM işletmesini tümüyle işlevsiz kılacağına, üzerinde Atatürk Müzesi‘nin de bulunduğu taşınmazların özelleştirme programına alınmasının ise 4046 sayılı kanunda yer alan özelleştirme ilkeleriyle bağdaşmadığına değinilmiştir.
Bir kez daha idareyi, tarım toprağını korumaya yönelik yargı karlarına saygılı olmaya ve tarım sektörünü geliştirme konusunda göreve davet ediyoruz.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Dr. Gökhan GÜNAYDIN
Başkan