BASIN BİLDİRİSİ-KAYSERİ

KAYSERİ
20.05.2005
 

TMMOB
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
KAYSERİ ŞUBE BAŞKANLIĞI


21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ

            ULUSLARARASI SÜTÇÜLÜK FEDERASYONU’NUN 1956 YILINDA ALDIĞI BİR KARAR GEREĞİNCE, 21 MAYIS GÜNÜ, FEDERASYON’A ÜYE TÜM ÜLKELERDE ‘DÜNYA SÜT GÜNÜ’ OLARAK KUTLANMAKTADIR.. BU ÇERÇEVEDE, 21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ’NÜN İÇİNDE BULUNDUĞU 21-25 MAYIS TARİHLERİNİ KAPSAYAN HAFTA, ‘SÜT HAFTASI’ OLARAK İLAN EDİLMİŞTİR.

            İNSANLARIN YETERLİ VE DENGELİ BESLENMESİNDE HAYVANSAL KAYNAKLI GIDA MADDELERİNİN ÖNEMİ HERKES TARAFINDAN KABUL EDİLMEKTEDİR. HAYVANSAL KAYNAKLI BİR GIDA MADDESİ OLAN SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ, İÇİNDEKİ BESİN ÖĞELERİ DOLAYISIYLA İNSANLARIN BESLENMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAR.

            DÜNYADA YILLIK SÜT ÜRETİM MİKTARI 526 MİLYON TON, AVRUPA BİRLİĞİNDE 125 MİLYON TON İKEN TÜRKİYE'de yılda 10 milyon ton civarında süt üretiliyor.

            AB ülkelerinden Yunanistan'DA ÜRETİLEN SÜTÜN % 75'i , İspanya'DA %78'i, Danimarka ve Hollanda'DA % 96'sı, İrlanda'DA % 98'i kooperatifler ve diğer organizasyonlar aracılığıyla toplanmakta, soğuk zincir içerisinde ve hijyenik şartlarda sanayi kuruluşlarına verilerek işlenmektedir.Ülkemizde Üretilen sütün % 42'Sİ TÜKETİCİYE ÇİĞ SÜT (SOKAK SÜTÜ) OLARAK ULAŞMAKTADIR.
ÜLKEMİZDE YETERSİZ BİLİNÇ NEDENİYLE SÜT ,GEREKTİĞİ KADAR TÜKETİLMEMEKTEDİR. TÜRKİYE, SAHİP OLDUĞU ÜRETİM VE NÜFUS POTANSİYELİNE RAĞMEN KİŞİ BAŞINA YILLIK İÇME SÜTÜ TÜKETİMİ AÇISINDAN DİĞER ÜLKELERE GÖRE ÇOK GERİLERDEDİR. KİŞİ BAŞINA YILLIK İÇME SÜTÜ TÜKETİMİNİN EN FAZLA OLDUĞU ÜLKELER SIRALAMASINDA FİNLANDİYA 149 LT İLE BİRİNCİ, İSPANYA 111 LT İLE İKİNCİ, İNGİLTERE DE 108 LT İLE ÜÇÜNCÜ SIRADA YER ALIRKEN TÜRKİYE'de ise yıllık içme sütü tüketimi henüz 5–6 lt.’dır.
Her geçen gün daha da artan ülke nüfusunun sağlıklı beslenmesi için süte ve sütün kaynağı olan hayvancılığımıza gereken önemin verilmesi zorunlu ve millî bir görevdir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 21.05.2005


Aydın ÇALIŞKAN
Şube Başkanı
 

Okunma Sayısı: 1828