BAŞKA GAZETE: ARAZİLER ELDEN GİDİYOR: BURSA'DA BÜYÜK SATIŞ TALEBİ! - 25 EKİM 2024

BAŞKA GAZETE: ARAZİLER ELDEN GİDİYOR: BURSA'DA BÜYÜK SATIŞ TALEBİ! - 25 EKİM 2024
BURSA
25.10.2024
 

Araziler elden gidiyor: Bursa'da büyük satış talebi!

Geçen pazartesi bu sütunlarda Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Fevzi Çakmak'ın açıklamalarına yer vermiştik.

Kısaca hatırlatmak gerekirse...

Fevzi Başkan, Bursa'nın son bir senede 4.750 futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisini daha kaybettiğini söylemişti.

"Son 17 yılda 51.027,00 hektar, bir başka deyişle 72.000 adet futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisi tarım dışına çıkarılmıştır. Sadece son bir yılda tarım dışına çıkarılan tarım arazisi alanı 3.334,80 hektardır" demişti.

Aynı yazıda; bilinçli politikalarla kaderine terk edilen, üretimden kazanma umudunu yitiren çiftçinin, tarım topraklarını yatırım aracı olarak gören müteahhit ve sanayicilere satmayı daha kârlı gördüğüne de dikkat çekmiştik.

Çakmak'ın konuya ilişkin çarpıcı tespitleri ile devam edeceğiz bugün.

Fevzi Başkan, "2023 yılında 6.006,44 hektar tarım arazisi için satış yolu ile devir talebi olmuştur. Tarımda umduğunu bulamayan çiftçi arazisini satmayı tercih etmektedir" dedi.
Tablo: https://icerik.zmo.org.tr/uploads/editor/2024-10-25-13-12-18-073275.png

Tablo ortada...

Tarım topraklarını rantçılardan korumak için çiftçinin sorunlarını ortadan kaldırarak üretimi yeniden cazip hâle getirmemizin elzem olduğu açık değil mi?

Fevzi Başkan, su kriziyle karşı karşıya kalan Bursa'da tarımsal sulamayla da ilgili önemli bilgiler verdi.

Çakmak"Bursa'da toplam tarım alanının %79'luk kısmı sulamaya uygun olmasına karşın sulamaya uygun alanın %58'i sulanmaktadır. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bursa'da da hâlâ tarımsal sulama suyunun %68'i açık sulama sistemleri, sadece %32'si kapalı basınçlı sistemlerle sulanacak arazilere ulaştırılmaktadır. İklim krizikuraklık gibi konuların gündemde olduğu bir ortamda vahşi sulama yöntemleriyle suyu hoyratça kullanmak geleceğimizi tehdit etmektedir. Sudan tasarruf edilecekse, tasarrufun toplam su tüketimimizin %77'sini kullanan tarımdan başlaması şarttır" dedi.

Arazi toplulaştırması hakkında söyledikleri de kayda değerdi:

"2023 yılı DSİ verileri incelendiğinde bugüne kadar Bursa tarım arazisinde toplulaştırma yapılabilecek 224.023 hektar alanın sadece 64.000 hektarlık kısmının toplulaştırıldığı, %47,77'lik toplulaştırma yapılması gereken alanla ilgili ise henüz hiçbir çalışmanın olmadığı görülmektedir. Arazi toplulaştırması, çiftçinin ekonomik işletme büyüklüğüne kavuşması, girdi maliyetlerinden tasarruf etmesi ve buna bağlı olarak gelir elde edebilmesi açısından önemlidir. Bu nedenle bir an önce arazi toplulaştırmasının tamamlanması gereklidir."

Büyükşehir'in yeni yönetiminin tarımı öncelemesi kıymetli.

Nilüfer'de kooperatifçilik üzerine kafa yorulması da değerli.

Yeri gelmişken altı çizilmeli:

Nilüfer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Mahmut Demirözkülliyen kaçak bungalovları artık temizlemeli!

Vatandaşın adalet duygusu zedelenmemeli!

Aksi takdirde Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'in bunca riske rağmen rantçılara karşı giriştiği mücadelenin yara alacağı bilinmeli.

Yerel yönetimler, tarım alanlarını ve çiftçiyi korumak için akademik odalarla iletişimi de kesmemeli.

Bursa'nın geleceği ortak akılla şekillenmeli.

 Haber: Yaman KAYA / Başka Gazete

 Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ

 

Okunma Sayısı: 32