BEBEK MAMALARI İLE TARIM İLAÇLARI AYNI RAFTA

BEBEK MAMALARI İLE TARIM İLAÇLARI AYNI RAFTA
ESKİŞEHİR
13.06.2012
 

 

 BEBEK MAMALARI İLE TARIM İLAÇLARI AYNI RAFTA

Değerli Basın Emekçileri!

31 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6308 sayılı kanunda yapılan değişiklikler sonucu;eczanelerde satılabien maddedler arasına tarım ilaçları eklenmiştir.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Parekende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelikte yapılan ve 30 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik ilede,sadece Ziraat Mühendislerine sınav ile verilen bitki koruma ürünleri bayi veya toptancı izin belgesinin,eczaılara verilmesi sağlanmıştır.

Bitki Koruma ürünlerinin çocuk mamaları,biberonlar,gıda takviyeleri,beşeri ilaçlar ve kozmatik ürünler gibi insan sağlığını doğrudan ilgilendiren ürünlerle yan yana eczanelerde satılması .ok büyük tehlikeleri beraberinde getirecektir.

Ziraat Mühendisleri;bitki koruma ürünleri alabdaki tek uzman meslek grubudur.Çünkü Zirai ilaç,bitkisel ve hayvansal üretim,toprak ,hava ve diğer çevre unsurlarının etkileşimi konusunda kapsamlı eğitim sadece Ziraat Fakültelerinde verilmektedir.

7472 sayılı Ziraat Yüksek Mühendisliği Hakkında Kanuna dayanılarak çıkartılan Ziraat Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine ilişkin Tüzükte‘de belirtildiği üzere ,Zirai Mücadele,Zirai Karantina ve Tarım İlaçları alanında yetkili meslek grubu Ziraat Mühendisleridir.Dolayısıyla eczanelerin,beşeri ilaç dışında zirai mücadele ilaçları,veteriner ilaçları ve çevre sağlığı ilaçları satmaları doğru deildir ,

Bitki Koruma Ürünlerinin parekende veya topatn satışını yapanların zirai mücadele uygulamaları konusunda yeterli bilgi birikimine sahip olmaları büyük önem arz etmektedir.Yeterli bilgi birikimine sahip olmyan kişilerin,bitki koruma ürünlerini satmaları durumunda:

  -Zararlının ve hastalığın yanlış teşhisi ve yanlış tavsiyeler neticesinde canlılarda akut ve kronik zehirlenmeler, çevre kirliliği, kalıntı, fitotoksite ve etki düşüklüğü gibi önemli riskler oluşacaktır.

  -Kansorojen, terotejen, mutojen, sinir sistemi felç edici sakatlık ve ölümlere bile neden olabilecek istenmeyen durumlar ortaya çıkacaktır.

  -Sonuç olarak çevre, akarsular, göller, yeraltı suları, toprak ve buradan yararlnarak yaşamını sürdüren tüm canlıların ve tüketicelerin yaşamı risk altına girecektir.

Sapla samanı karıştıran yetkilileri uyarıyoruz! Yapılan uygulamanın hiçbir bilimsel temeli yoktur. Her meslek grubunun kendi sorumluluk alanında çalışmasını sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

                RANT UĞRUNA İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNANMAMALIDIR.

                                                                09.06.2012

                                              ESKİŞEHİR ŞUBE YÖNETİM KURULU ADINA

                                                              Mahmut İzzet EROL

                                                               Şube Yazmanı

  

 

 

Okunma Sayısı: 819
Fotoğraf Galerisi