BEDELİ ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ÖDÜYOR - CUMHURİYET

MERKEZ
17.05.2008
 

ZMO Başkanı Gökhan Günaydın: Türkiye tarım sektörü 1980‘li yıllardan bu yana gerileme içerisinde. 2000-2008 aralığında tarım istihdamı 8 milyondan 5.9 milyona düştü. Tarımdan kopanlar büyük oranda işsiz kaldılar. 2004 ve 2005 yıllarında 2.5 milyar dolar olan tarımsal hammadde ithalat-ihracat farkı, 2006- 2007 yıllarında 3 milyar dolarlık bir negatif dengeye oturdu.

Tarım ürünleri arzının kırılgan, talebinin esnek olmadığı bir yapıda, beslenme ve gıda sektörü hammadde ihtiyacına yönelik üretim açığının ithalat ile kapatıldığı bir dönem başladı. Türkiye, 2008 yılında dış piyasalarda yaşanan tarımsal fiyat patlamasının etkisiyle tarımdaki çöküşünü fark etti. Buğday, pirinç, pamuk, yem sanayii girdileri üretim açıkları ve iç piyasa regülasyonunun yapılamaması tüketici fiyatlarını yükseltti. Üretici maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtamazken aracıların etkisiyle katlanan fiyatlar, tüketicinin gıdaya ulaşma hakkını engelledi.

Başta mazot, gübre ve ilaç maliyetleri muhakkak düşürülmeli. Sektörün en büyük öncelikleri arasında tarımsal girdiler üzerinden vergi yükünü kaldırması, yatırımların nitelik ve niceliğinin yükseltilmesi, tarımda örgütlenmenin gerçekleştirilmesi ve pazarlama kanallarının üretici-tüketici lehine yeniden yapılandırılması geliyor.

Okunma Sayısı: 510