BELEDİYE NE HUKUK DİNLİYOR NE ŞEHİRCİLİK - EVRENSEL
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Turhan Tuncer KİPTAŞ‘ın Tepecik‘e bağlı Türkoba‘da tarım arazisi üzerinde yapılan yasadışı konut projesini mahkemenin iptal ettiğini belirterek, buna karşın belediyenin konutları halen sattığını vurguladı.
ZMO Başkanı Dr. Turhan Tuncer‘in yaptığı yazılı açıklamada KİPTAŞ‘ın Tepecik‘e bağlı Türkoba‘da tarım arazisi üzerinde konut yapma projesinin, İstanbul 5. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildiğini bildirdi. Açıklamada İstanbul Büyükçekmece Tepecik İlk Kademe Belediyesi sınırları içinde bulunan Türkoba Mahallesi‘nde "mutlak tarım arazisi" üzerinde yasalara aykırı olarak 2008 yılında inşaatına başlanan KİPTAŞ sitesi için Oda tarafından dava açıldığını anımsatan Tuncer, mahkeme sürecinde, arazi üzerindeki bilirkişi incelemeleri sonucu, İstanbul İl Tarım Müdürlüğü tarafından 21 Ekim 2008 tarihinde KİPTAŞ‘a tarımsal alanda kaçak uygulama nedeniyle 344 bin 240 TL‘lik ceza verildiğine dikkat çekti. Tuncer, İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin ‘inşaatların imar planlarını olduğunu ve ruhsatlı yapıldıkları‘ yönündeki iddiasına karşılık, İstanbul 5. İdare Mahkemesi‘nin, Oda tarafından açılan dava üzerine, 24 Aralık 2010‘da söz konusu 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı‘nı iptal ettiğini hatırlattı.
ŞEHİRCİLİK İLKELERİNE AYKIRI
Mahkeme kararında, Tepecik‘teki mutlak tarım arazilerinin, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu‘ndaki şartlar yerine getirilmeden ve bakanlık ve valilikten olumlu görüş alınmadan yapılaşmaya açılmasını öngören Nazım İmar Planı‘nın imar mevzuatı ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğunun belirtildiğini kaydeden Tuncer açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ancak Tepecik konutları, KİPTAŞ‘ın internet sitesinde halen satışı devam eden projeler arasında gösterilmekte ve ‘Büyükçekmece Gölü ve Marmara Denizi‘ne nazır konumuyla Tepecik Konutları KEPTAŞ güvencesiyle sizi bekliyor. Tepecik Konutları 24 ay sonra sahiplerine teslim edilecektir‘ duyurusu yapılmaktadır. Bu duyurunun web sayfasından hemen kaldırılması ve bölgede şu ana kadar yasadışı yapılan tüm inşaatların derhal yıkımına başlanması gerekmektedir. İstanbul kent yüzölçümünün sadece yüzde 28‘i oluşturan tarım arazilerinin de kaybedilmesi halinde, telafisi mümkün olmayan bir noktaya varılacaktır. Tarım arazilerine yönelik tahribatın bir belediye şirketi olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin son tarım alanlarını da yok edecek yasadışı konutları yapmaktan vazgeçmelidir. Türkiye‘nin öncelikle toprak ve su başta olmak üzere doğal kaynaklarını koruyacak ulusal politikalara ihtiyacı vardır. Oda olarak ilgili merkezi ve yerel yönetim organlarını, hukuka aykırı iş ve işlemlerden vazgeçmeye çağırıyoruz. Odamız bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da Türkiye‘nin doğal kaynaklarını korumaya yönelik mücadelesine kararlılıkla devam edecektir." (ANKARA)