BEYAZ ALTINDA VERİM KAYBI BEKLENİYOR - DHA
Şube Başkanımız Şahin Yeter, Doğan Haber Ajansı’na verdiği demeçte; Çukurova`da 500 bin dekar alanda ekilen pamukta, aşırı sıcak nedeniyle verim kaybı beklendiğini söyledi.
Türkiye‘de yıllık 1 milyon 200 bin ton kütlü pamuk üretildiğini ve 2.5 milyon ton kadar da pamuk ithal edildiğini aktaran Şahin Yeter, "Herkesin ‘beyaz altın olarak bildiği pamukta aşırı sıcak, taraklarda dökmelere neden oldu. Aşırı olmasa da bir miktar verim kaybı bekliyoruz. Sürekli pamuk ithal edilirken, üretimin arttırılması için çiftçilerin desteklenmesi gerekirken, pamuk fiyatları geçen yılın da altına düştü. Geçen yıl tonu bin 800 liradan satılan kütlü pamuğun fiyatı bu yıl bin 50 liraya kadar geriledi. Verim kaybı da gözetilerek pamuk fiyatlarına müdahale edilmeli" dedi.
‘ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ‘
Çukurova bölgesinde 30-40 yıl önce 3 milyon dekarlık alanda, bu yıl ise 470 bin dekarlık bir arazide pamuk ekildiğini belirten Şahin Yeter, şöyle konuştu: "Kütlü pamuğun ton fiyatı bu yıl bin 50 ile bin 150 lira arasında değişiyor. Üreticinin pamuktan para kazanabilmesi için kütlü pamuğun tonunu bin 900 liradan satması gerekiyor. Geçen yıl Çukobirlik, kütlü pamuğun ton fiyatını bin 800 lira olarak açıklamıştı. Ancak eski ekonomik gücü olmayan Çukobirlik, alım yapamadı. Üretici de piyasa şartlarına teslim edildi. Sanayinin amiral gemisi olarak gösterilen pamuk, tekstil sektörünün ana hammaddesi. Pamuğun çiğit denilen tohumları da bitkisel ham yağ için, posası da yem olarak kullanılır. Biz ise bitkisel yağ ithalatı ve hayvan yemi ithalatı için de milyarlarca lira öderiz. Türkiye çok ciddi bir pamuk ithalatçısı konumunda ve 2 yıl önce çok yüksek fiyatlar üzerinden pamuk ithal edildi. Girdi maliyetleri düşürülüp çiftçiye daha fazla destek vererek pamuk üretimini arttırmamız gerekiyor. Öncelikle gübre ve mazot fiyatları düşürülmeli."