BEYAZ GAZETE: TARIMSAL EĞİTİM VE ÖĞRETİMİN 178. YILI- 10 OCAK 2024
Ziraat Mühendisleri Odasi(ZMO) Samsun Sube Baskani Havva Yurdunuseven Bayzat, Türkiye genelinde bulunan 43 ziraat fakültesinin her yil 5 bin mezun verdigini belirterek, "Ziraat fakültelerinin dünya standartlarinda ögrenci yetistirmesi saglanmali, tarimsal egitim programlari yeniden planlanmali" dedi
Tarımsal eğitim ve öğretimin 178. yılı dolayisiyla Atatürk Anıtı önünde tören düzenlendi.
Saygı durusunda bulunulmasi ve İstiklal Marşi’nin okunmasinin ardindan törende konusma yapan ZMO Samsun Şube Baskanı Havva Yurdunuseven Bayzat, "Ülke genelinde sayilari 43’e ulasan ziraat fakültelerinden mezun olan meslektaslarimiz ülkemiz tarimina hizmet etmisler ve halen egitim gören binerce ögrenci de bu egitimi alarak tarim sektörüne hizmet vermeye hazirlanmaktadir. Bu fakültelerden her yil yaklasik 5 bin ögrenci mezun olmaktadir. Ögrencilere daha iyi egitim verebilmek için fakültelerin sayisini artirmak yerine mevcut fakültelerin bilimsel donanima sahip hale getirilerek ziraat fakültelerinin dünya standartlarinda ögrenci yetistirilmesi saglanmalidir. Son yillarda birçok fakültemizde tercih edilmeme nedeniyle bazi bölümlerin kapatildigina sahit olmaktayiz. Bu nedenle ülkemizdeki tarimsal egitim programlarinin yeniden planlanarak, ziraat fakültelerinin tercih edilen egitim kurumlari haline getirilmesi gereklidir. Tarim sektörünün can damari olan ziraat mühendisleri ülke tariminin içinde bulundugu ekonomik olumsuzluklardan dogrudan etkilenmektedir. İş yeri sahibi olanlar mevcut konumunu koruyabilmenin ugrasi içindeyken birçok meslektasimiz is aramaktadir. Son dönemlerde tarimsal girdi fiyatlarindaki artislar tarim sektöründe is yeri sahibi meslektaslarimizin ileriye dönük planlama yapmalarini güçlestirmektedir. Ziraat mühendisligi meslegi insan yasaminin devamliligini sağlayan tarimsal üretimin her asamasinda yani merkezinde yer almaktadir. Stratejik açidan son derece önemli olan gidaya erisim ve tarimin önemi bütün gerçekligi ile her geçen gün kendini daha iyi hissettirmektedir" diye konustu.
"Ekili alanlar azaliyor"
Havva Yurdunuseven Bayzat sunlari söyledi:
"Türkiye genelinde Ziraat Mühendisleri Odası`nın tüm mücadelesine rağmen tarim arazileri yapılaşmaya açılmiş ve halen daha devam etmektedir. Yüzde 40’i tarım alanlarından oluşan Samsun, 2005 yılında çıkarılan 5403 sayili Toprak Koruma ve Arazi Kullanim Kanunu’na göre ’büyük ova’ kapsamina alınan Bafra, Çarsamba, Vezirköprü ve Ladik ovalariyla topraklarinda 12 ay tarim yapilabilen nadir illerimiz arasinda yer almaktadir. Bu kıymetli ovalarimiz koruma altına alınmis olmasına rağmen tarım dişi kullanıma açılmaktadir. Maalesef tarım arazileri; başta sanayileşme, kentleşme, turizm ve diğer sektörlerin talepleri doğrultusunda amaç dışi kullanıma açılmiş ve üretim dışına çikarılmaya devam etmektedir. Samsun 2000 yılında 402 bin 251 hektar tarım alanına sahip iken 2022 yili verilerine göre toplam tarim alanı yüzde 5,9 oraninda azalarak 378 bin 503 hektara gerilemiştir. Ülkemiz su fakiri kategorisine giren ülkeler arasinda yer almaktadir. Bu nedenle su rezervlerinin her damlasini ekonomik olarak kullanmak zorundayiz. Son yıllarda dünyada etkisini gösteren küresel ısınma ve iklim değisikliğinin neden oldugu sel ve taşkin periyotlarinin artmasi Samsun’u da etkilemiş, Samsun 2023 yılında en çok zarar gören illerden birisidir. Sel ve taşkınlar ekili alanlarda büyük zarar oluşturmuştur. Kamunun, yani halkin birincil hakki, temiz hava solumak, yeterli ve güvenli gıdaya ulasmak, kirletilmemis topraklarda tarım yapmak, temiz ve içilebilir suya ulaşmaktir. Çiftçi Kayit Sistemi’ne(ÇKS) kayıtli çitçi sayisi da son yıllarda büyük oranlarda düşmüştür. Bu durum ülkemizdeki ekili alanlarin azalmasına neden olmakta ve birçok üründe ülkemizi dışa bağımlı hale getirmektedir."
Anıtta düzenlenen törene Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Muharrem Özcan ve ziraat mühendisleri katıldi.