BİRGÜN GAZETESİ: ÇİFTÇİNİN BORCU 190 KAT ARTTI- 15 MAYIS 2019
"14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü buruk kutlandı. Son 17 yılda çiftçinin borcu 190 kat artarak 101 milyar liraya fırladı. Geçen yıl 8 bine yakın çiftçi icralık oldu. Tarım arazileri ipotekli ve Belçika kadar tarım arazisinde artık tarım yapılmıyor."
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Dünya Çiftçiler Günü’nde bir basın açıklaması yaptı. Tarımın bitme noktasına geldiği Türkiye’de çiftçinin borç batağında olduğunu kaydeden Aygun, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 2.1 milyon çiftçi bulunduğuna işaret ederek, “Çiftçilerimizin 2002 yılında 530 milyon lira olan borcu
KAYITLI ÇİFTÇİ SAYISI 700 BİN AZALDI
Çiftçiler Günü’ne ilişkin bir açıklama da Ziraat Mühendisleri Odası’ndan (ZMO) geldi.
“İçinde bulunduğu zor koşullara rağmen üretmeye, halkımızı beslemeye devam eden, toprağımıza sahip çıkan, alın teri ile ülkemize hizmet eden çiftçilerimiz, her geçen gün artan sorunları nedeniyle günlerini buruklukla kutluyor.” denen açıklamada, çiftçinin alım gücünün, elde ettiği gelirin enflasyonun oldukça altında kalması nedeniyle gerilediği vurgulandı.
Çiftçinin tarım desteklerinden yararlanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olması gerekiyor. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı 2003 yılında 2,8 milyon iken, 2010 yılında 2,3 milyona ve 2017 yılında 2,1 milyona geriledi. Diğer bir deyişle, bu süre zarfında yaklaşık 700 bin çiftçi son derece yetersiz olan tarım desteğini bile almaktan vazgeçti.
ÇİFTÇİNİN 151 MİLYAR TL ALACAĞI VAR
Çiftçiler gününe ilişkin bir açıklama da CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal yaptı. AKP hükümetinin 2006 yılında çıkardığı yasaya göre, tarım kesimine Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 1’ni alması gerekirken, hiçbir zaman bu rakamı alamadılar diyen Sarıbal AKP tarım politikalarına ilişkin bilançoyu özetledi: AKP hükümetinin 2006 yılında çıkardığı yasaya göre, tarım kesimine Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 1’ni alması gerekirken, hiçbir zaman bu rakamı alamadılar. Üreticinin 2007 yılından bu yana devletten 151 milyar TL alacağı var.
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen tıklayınız.