BİRGÜN GAZETESİ: FİYATI ÜRETİCİ BELİRLESİN- 16 EYLÜL 2022
"Elazığ'da üzüm üreticileri, yaklaşan bağbozumu öncesinde alım yapan şirketlere karşı birleşti. Talepleri ise alım fiyatlarının en az 18 lira olması."
Ülkenin üzüm yetiştiriciliğinde önemli kentlerinden olan Elazığ’da bağbozumuna sayılı günler kaldı. Elazığ’ın merkeze bağlı Koruk, Dambüyük ve Esenkent köylerindeki üreticiler, üzüm endüstrisine karşı fiyatları kendileri belirlemek için mücadele başlattı. Üreticiler, alıcı şirketlerinin ekonomik girdileri hesaplamadan fiyat belirlediklerine dikkat çekti, kararı bu yüzden aldıklarını belirtti. Üreticilere göre üzüm fiyatı en az 18 TL olmalı.
Üreticiler, şu açıklamayı yaptı: “Üreticilerin hakkı, ekonomik girdilerin hesaplandıktan sonra ürün fiyatının adil bir şekilde belirlenmesidir. Bu krizden daha az etkilenmek adına taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz. Fiyatlar, ürünlerin alımı gerçekleşmeden üreticilerin ekonomik girdileri hesaplanarak belirlenmeli. Ürün fiyatı en az 18 TL olmalı. Üreticiler muhatap alınmalı.”
SÖZ SAHİBİ OLMALILAR
Konuyu değerlendiren Çiftçi-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, üreticinin söz sahibi olmak istediğini kaydetti. “Ürün fiyatları belirlenirken şirketler ön plana çıkıyor” diyen Çobanoğlu, şöyle devam etti: “Şirketler kendi aralarında anlaşıp fiyat sınırlaması koyarak alım yapıyorlar. Üreticilerle pazarlık bile etmiyorlar. Cumhurbaşkanı, Manisa’da kuru üzüm fiyatı açıklaması yaptı. ‘Bu fiyat iyi mi’ diye yanında sorduğu şahıs, aynı zamanda yaş üzüm ihracatçısı ve önemli bir şirketin başındaki kişi… Bu yüzden Elazığ’daki üreticilerin mücadelesi çok kıymetli.”
TARIMDA ENFLASYON YÜZDE 142
Tarım enflasyonu hâlâ çok yüksek. TÜİK’in verilerine göre hasat mevsimine rağmen Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) yüzde 142 oldu. Fiyatlar, geçen ay gördüğü zirvenin ardından geriledi. Tarım-ÜFE’de, temmuz ayında yüzde 158 ile en yüksek seviye kaydedilmişti. Verileri değerlendiren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, ‘rakamların kabul edilemez olduğunu’ söyledi. Girdi maliyetleri düşmeden enflasyonun düşmeyeceğini aktaran Suiçmez, şöyle dedi: “Üretim maliyetleri düşürülmeli. En azından mazot ve gübrede üreticinin doğrudan desteklenmeli. Çiftçi ile şirketler karşı karşıya bırakılmaması lazım. Uzun vadeli planlamalar ile bu enflasyonu düşürebiliriz."
Haber: Aycan KARADAĞ
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.