BİRGÜN GAZETESİ: ŞEKER PANCARINDA DA BEKLENEN FİYAT ÇIKMADI- 24 EYLÜL 2022

BİRGÜN GAZETESİ: ŞEKER PANCARINDA DA BEKLENEN FİYAT ÇIKMADI- 24 EYLÜL 2022
MERKEZ
24.09.2022

Alım fiyatı ton başına bin 400 lira olarak açıklanan şeker pancarı tatmin etmedi. ZMO'dan Baki Remzi Suiçmez açıklanan fiyatın herkesin zararına oldugunu söyledi.

 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi "Şeker pancarı alım fiyatı yüzde 245 artışla ton başına bin 400 lira olmuştur” diye açıkladı.

Bakan Kirişçi, Kars Şeker Pancarı Alım Kampanyası Töreni’nde yaptığı konuşmada, şekerin stratejik ürünler arasında yer alması sebebiyle şeker pancarı tarımının ülke açısından daha da önem kazandığını kaydetti. Kirişçi’nin Türkiye’nin, şeker pancarından yapılan şeker üretiminde yaklaşık 2,5 milyon ton yıllık üretimi ile dünyada beşinci, Avrupa’da ise dördüncü sırada yer aldığını söyledi.

Kirişci’nin, “Bu yılki şeker pancarı alım fiyatını ton başına bin 400 lira olarak açıklıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Ayrıca, pancar üretim kotasını tamamlayan üreticilerimize ton başına 50 lira kota tamamlama primi de ilave olarak verilecektir. Böylece şeker pancarı alım fiyatı, yüzde 245 artış ile ton başına bin 450 lira olmuştur. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullanmasının ardından gözler ‘maliyet karşılanıyor mu’ sorusunun cevabına çevrildi.

Şeker pancarında ton başına beklenen alım fiyatının 16-17 bin lira olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Kirişçi’nin açıklamalarını BirGün’e değerlendirdi.

BEKLENTİNİN ALTINDA

Çiftçinin şeker pancarında kamu, özel sektör ve kooperatif olmak üzere 3 ayrı fabrikaya satış yaptığını belirten Suiçmez, “Bu açıklanan kamu alım fiyatı, o da üretici kotayı doldurursa. Özel fabrikalar alım fiyatını daha önce açıklamıştı. Bu fabrikalar şu an 16-17 bin liradan alım yapıyor. Kamunun açıkladığı fiyat bu fiyatları aşağı çekecektir. Alım fiyatı, özel fabrikalarda 15-16 bin liraya inebilir. Bu da üreticinin beklentisinin altında” dedi.

Özel fabrikalarda alım fiyatının daha yüksek olmasının kamuya satışları düşüreceğini aktaran Suiçmez, bunun kamu fabrikalarının kapasite kullanım oranını da düşüreceğini belirtti. Suiçmez, “Bu durum, TÜRKŞEKER’in fiyatlarına zam olarak yansıyacak. Aynı zamanda TÜRKŞEKER’in piyasayı denetleme rolü düşecek. Maliyetin üzerine yüzde 20 çiftçi payı konularak hesaplandığında 17 bin lira beklenen alım fiyatı 14 bin lira olarak açıklanınca bu kaçınılmaz olur” diye konuşan Suiçmez “Şeker pancarında verilen bir söz vardı. Üreticiye enflasyon farkı verilecekti. O da verilmedi. Açıklanan fiyatın beklenenin altında olmasına ek olarak bir de verilen sözler tutmadı” ifadelerini kullandı.

 

Haber: Asena TUNCA

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 159
Fotoğraf Galerisi