BİRGÜN GAZETESİ: ZMO YÖNETİM KURULU BAŞKANI SUİÇMEZ: DERHAL TARIMSAL ÜRETİM SEFERBERLİĞİ İLAN EDİLMELİDİR- 26 MART 2020

BİRGÜN GAZETESİ: ZMO YÖNETİM KURULU BAŞKANI SUİÇMEZ: DERHAL TARIMSAL ÜRETİM SEFERBERLİĞİ İLAN EDİLMELİDİR- 26 MART 2020
MERKEZ
27.03.2020

"ZMO Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, koronavirüs salgınında tarım alanında üretim seferberliği ilan edilmesi gerektiğini ifade etti."

 

ZMO Yönetim Kurulu Başkanı Suiçmez:  Derhal tarımsal üretim seferberliği ilan edilmelidir

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Yönetim Kurulu Başkanı Baki Remzi Suiçmez, Covid-19 salgınının Türkiye’ye en az zarar vermesi için, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan “Ekonomik İstikrar Kalkanı”ndaki önlemler arasında ve “ekonomik destek paketinde” tarım sektörüne yer verilmediğine dikkati çeken bir açıklama yaptı.

Türkiye’yi etkileyen Covid-19 salgınından tarım sektörünün en az etkilenmesi için acil önlemler alınması gerektiğini ifade eden Suiçmez, “Bir aylık Ekim sezonunu kaçırırsak, bir yıllık mahsulü kaybederiz. Üretmezsek beslenemeyiz. Üretemezsek tüketemeyiz. Üretemezsek kıtlık ve açlık yaşarız. Derhal ‘Tarımsal Üretim Seferberliği’ ilan edilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Suiçmez, "Sağlığımızı korumanın tıbbi yöntemler dışındaki en önemli etkenlerinden ikisi, her insanın temiz ve sağlıklı su ile gıdaya ulaşma hakkıdır. Su ve gıda günümüzde ve gelecekte dünyadaki en stratejik iki üründür. Bir yandan su kaynaklarımızı korurken diğer yandan tarımsal üretimimizi artırmamız mutlak bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.

EKİM SEZONUNU KAÇIRIRSAK, AÇ KALIRIZ

Tarım sektöründe yıllardır uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle sorunların çözülemediğini kaydeden Suiçmez, “Ülkemizi de yoğun olarak etkileyen koronavirüs salgınının sektöre yıkıcı etkilerinin olacağının açıktır” dedi.

Suiçmez, Covid-19 salgınının Türkiye’ye en az zararı vermesi için yapılması gerekenleri şöyle özetledi:

“ ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ndaki önlemler arasında ve ekonomik destek paketinde tarım sektörü yer almadı. Oysa tarım sektörü, stratejik bir sektördür. Üreticilerin bir kez üretimden koptuktan sonra tekrar tarımsal üretime dönmeleri oldukça zor, hatta olanaksızdır.

Ülkemizde Mart ve Nisan ayları, özellikle sebze tohumu ve fidesi ile pamuk, ayçiçeği, mısır gibi ürünler için ekim, dikim, gübreleme ve ilaçlama zamanları. Halen bakım çalışmaları yürütülen mevsimlik meyvelerin hasat zamanı yaklaşıyor. Üreticilerimiz, çiftçilerimiz ise bugün maalesef önlerini göremiyor. Bir aylık ekim sezonunu kaçırırsak, bir yıllık mahsulü kaybederiz. Üretmezsek beslenemeyiz. Üretemezsek tüketemeyiz. Üretemezsek kıtlık ve açlık yaşarız. Dışalım, normal zamanlarla birlikte, özellikle salgının dünyayı tehdit ettiği günümüzde de çözüm değil. Çözüm, çiftçilerimizin tarım ürünlerini üretebileceği olanakların güçlendirilmesi ve tüketicilerimizin de bu gıdalara uygun fiyatta sürdürülebilir bir şekilde ulaşmasının sağlanmasıdır.”

TARIM BİLİM KURULU OLUŞTURULMALI

Suiçmez, “Derhal ‘Tarımsal Üretim Seferberliği’ ilan edilmesini talep ediyoruz. ‘Tarımsal Üretim Seferberliği’nin sağlıklı işletilebilmesi, çok boyutlu çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve uygulanabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın öncülüğünde kamu, üniversite, meslek odaları, meslek kuruluşları, ilgili özel sektör ve STK’ların temsil edildiği ‘Koronavirüs Tarım Bilim Kurulu’ kurulmalıdır" dedi.

 

Haber: AYCAN KARADAĞ

Haber kaynağına ulaşmak için ltfen tıklayınız.

Okunma Sayısı: 98