BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN REÇETELİ SATIŞI KONUSUNDA EKİM AYINDA DÜZENLENECEK SINAVA KARŞI DAVA AÇTIK
Yürütmenin Durdurulması Taleplidir
ANKARA İDARE MAHKEMESİNE
DAVACI : TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası
VEKİLİ : Av.Zühal SİRKECİOĞLU DÖNMEZ-41998670172
DAVALI : T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
Eskişehir Yolu 9 km. Lodumlu / ANKARA
KONU : Davalı Bakanlığın 17.06.2011 tarih 24228 Sayılı işleminin
Yürütülmesinin Durdurulması ve İptali talepleridir.
OLAY VE İPTAL NEDENLERİ
1) Davalı Bakanlık, dava konusu işlem ile (Ek-1), Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 10.maddesinin 1.fıkrasının (e) ve (f) bendlerinde belirtilen, ziraat fakültelerinin bitki koruma bölümü dışındaki diğer bölümlerinden mezun olan ziraat mühendisleri ile sadece tütünlerde kullanılan bitki koruma ürünlerini reçeteye yazmak üzere resmi ve özel kuruluşlarda görevli tütün teknoloji mühendisleri için 2011 yılında Uygulanacak sınavın 30 Ekim 2011 tarihinde Ankara`da yapılacağını ve başvuru koşulları ile tarihlerini belirlemiş ve bu kararını 81 İlin Valiliğine göndermiştir. Bu işlem hukuka uygun olmayıp mahkemenizce yürütmenin durdurulması ve iptaline karar verilmesini talep etmekteyiz.
Davalı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ""Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik" 21.04.2011 tarihinde 27912 sayılı RG`de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Davalı Bakanlık tarafından 12.02.2009 tarihinden itibaren çok kısa aralıklarla Yönetmelikler çıkarılmıştır. Önceki Yönetmeliklerin bir çok maddesinin iptali için açtığımız davalar halen Danıştay 10.Dairesinin E.2009/2835 ve 2009/10375 sayılı dosyalarında derdesttir. Halen yürürlükte olan 21.04.2011 tarihli Yönetmeliğe karşı da adva açılmıştır.
Altı ayda bir değiştirilen Yönetmelik ile Davalı İdare ısrarla hukuka aykırı düzenlemeleri sürdürmektedir. Sıklıkla yapılan Yönetmelik değişiklikleri bitki koruma hizmetleri alanındaki düzenlemelerin istikrar kazanmasını önlemekte; böylelikle hem kamu yararı ile üretici-tüketici hak ve çıkarları hem de ziraat mühendislerinin özlük hakları ihlal edilmektedir. Yönetmelik ile düzenlenen alan toplum ve çevre sağlığı yönünden çok önemlidir. Müvekkil Oda da, insan, hayvan, çevre sağlığını korumak için bitki koruma ürünlerinin satışına yönelik bilimsel tabanlı hukuki düzenlemelerin getirilmesinden yanadır. Müvekkil Oda, halk sağlığını korumaya yönelik çalışmalarını gerek kamuoyunu uyararak gerek konuyu yargıya taşıyarak sürdürmektedir ve bu çabası devam edecektir.
Bitki Koruma bölümü dışındaki bölümlerden mezun olan ziraat mühendisleri ile tütün teknolojisi mezunlarına sınav zorunluluğu getirilmiştir. Kamu Kurumları tarafından yapılan sınavların hepsi kamu görevlerine atanacaklar için düzenlenmiştir. Konu ile ilgili yönetmeliklerin dayanağı olan kanun 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunudur. Örneğin "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik", 657 Sayılı Kanuna göre çıkarılmış olup kamuda çalıştırılacak kamu görevlileri için çıkarılmıştır. Yönetmeliğin 2.maddesinde hangi kadrolar için sınav yapılacağı gösterilmiştir.
Görüldüğü gibi iptalini talep ettiğimiz düzenlemede gösterilen kurumların, kamu kurum ya da kuruluşlarına bağlı olmadan serbest hizmet faaliyeti sürdüren ziraat mühendisleri için sınav düzenleme yetki ve görevleri bulunmamaktadır.
Yönetmeliğin dayanağı olan Kanunda da böyle bir düzenleme yoktur. Dayandığı kanunun uygulanmasını göstermesi gereken Yönetmelikle Kanunda olmayan bir düzenleme getirilemez. Ziraat Mühendisleri Odası‘na üyeliği zorunlu olan özel sektör çalışanı ziraat mühendislerinin sınava tabi tutulmaları hukuken mümkün değildir. Özel sektör çalışanı olan ziraat mühendislerine eğitim düzenleme yetkisi dahi bulunmayan davalı bakanlığın bu kişilere sınav koşulu getirmesinin hukuki dayanağı yoktur.
2) Anayasanın 135.maddesi hükmü uyarınca, Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzel kişilikleridir. Müvekkil ODA da bu hukuki çerçevede bir kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Bu nedenle, üyelerinin tüm toplumsal, ekonomik ve mesleki sorunları ile doğrudan ilgilenmekle yükümlüdür.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliğinin 6.maddesine göre de; Üyelerin hak ve yetkilerini savunmak, ortak gereksinimlerini karşılamak, mesleki uygulamaları kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun olarak gelişmesini sağlamak ve bu yetkilerin kullanılabilmesini gerçekleştirmek üzere resmi ve özel kuruluşlarda girişimlerde bulunmak, müvekkil ODA`nın amaç ve görevleri arasında sayılmıştır. Bu bağlamda müvekkil ODA, dava konusu işlemin iptalini istemektedir.
3) Dava konusu işlemde sınava başvuruların 15 Eylül tarihine kadar yapılacağı, sınav ücreti olan 70,00-TL.nın 06/10/2011-14/10/2011 tarihleri arasında yatırılması gerektiği belirtilmektedir.. Bu nedenle telafisi imkansız zararların ortaya çıkmaması için yürütmenin durdurulmasına karar verilmesini talep etmekteyiz.
HUKUKİ NEDENLER : Anayasa, İYUK, 7472 Sayılı K., 6968 Sayılı K., Ziraat
Mühendislerinin Görev ve Yetkilerine İlişkin Tüzük,
Yönetmelikler, İlgili tüm mevzuat.
DELİLLER :17/06/2011 tarihli Bakanlık yazısı, Danıştay 10.Dairesinin
22/12/2009 tarih E.2009/9268 sayılı kararı, dava dosyaları, yasal
tüm delil.
SONUÇ ve İSTEM : Açıklanan ve Yüksek mahkemenizce re`sen dikkate alınacak nedenlerle, dava konusu 17/06/2011 tarih 24228 Sayılı işlemin, öncelikle Yürütmenin Durdurulmasına ve İptaline; yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine; karar verilmesini saygı ile arz ve talep ederim.
Av.Zühal DÖNMEZ
Davacı Vekili
EKİ: 1- Vekaletname
2- 17/06/2011 tarih 24228 Sayılı İlan