BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN TOPTAN VE PERAKENDE SATILMASI İLE DEPOLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN TOPTAN VE PERAKENDE SATILMASI İLE DEPOLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK
MERKEZ
10.03.2011
 

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI‘NCA
ODA‘MIZ GÖRÜŞÜNE SUNULAN YÖNETMELİKLER HAKKINDA

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nca hazırlanan çeşitli yönetmelik taslakları, Resmi Gazete‘de yayımlanmadan önce ODA‘mız görüşüne sunulmaktadır.

Görüşümüze sunulan bu yönetmelik taslakları, ülke tarımıyla ilgili hiçbir kesimin mağduriyetine yer vermeyecek hassasiyetle incelenmektedir.

Ne yazık ki Bakanlık, özveri ve iyi niyetle hazırlanan bu görüşlere kayıtsız kaldığı gibi, görüşe sunduğu taslaklarda bulunmayan hükümleri de yayımladığı yönetmeliklere ilave etmektedir.

Bugüne kadar Bakanlığa iletmiş olduğumuz hiçbir görüşün dikkate alınmadığının bilinmesinde yarar görüyoruz. Son olarak 10.03.2011 gün, 27870 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak, yürürlüğe giren Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması İle Depolanması Hakkında Yönetmelik  de bunun kanıtıdır .(EK:1). ODA‘mıza gönderilen taslak yönetmelikte, bayi ve toptancı izin belgesi alacak ziraat mühendislerinin sınava girmesine ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır (EK:2). ODA‘mız da bu doğrultuda yönetmeliğe ilişkin görüşlerini hazırlamış ve Bakanlığa iletilmiştir.(EK:3) Ancak yürürlüğe giren yönetmelikle sınav zorunluluğu getirilmiştir.

Tüm bunlara karşın Bakanlık, yönetmeliklerin meslek kuruluşlarının da görüşleri doğrultusunda hazırlandığını belirterek kamuoyunu yanıltmaktadır.

Yukarıda izah edilen durum kapsamında ODA‘mız Bakanlık tarafından görüşe sunulan taslaklara bundan sonra yanıt vermenin bir anlam taşımadığı görüşüne vararak, bunu bir yazıyla Bakanlığa da iletmiştir. (EK:4)

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü‘nce ODA‘mıza cevaben gönderilen 1.4.2011 tarih ve 6210 sayılı yazıda ise "bayi standartlarının yükseltilmesi amacıyla sınav koşulu getirildiği ve yönetmelikte ZMO‘nun da görüşlerinin dikkate alındığı" öne sürülmüştür. (EK:5)

Bunun üzerine ODA‘mız, Bakanlığa bir yazı daha yazarak, "sınav koşulunun tarımsal yükseköğrenim ve ziraat mühendisliği mesleğine yönelik bir hakaret niteliği taşıdığını" tekrar belirtmiş ve "mesleki haklarımızın gasp edilmesine karşı hukuki mücadelemizi sürdüreceğimizi" bildirmiştir. (EK:6)

Bilgilerinizi dileriz

Saygılarımızla.

Okunma Sayısı: 4116