BİTKİ YERİNE BETON BİTİYOR - CUMHURİYET - 22.08.2005

MERKEZ
22.08.2005
 

İSTANBUL, 1991-2001 ARASINDA VERİMLİ ARAZİLERİNİN YARISINDAN FAZLASINI YİTİRDİ

<İ>KENTİN TARIM ARAZİLERİNE YAYILMASI SU KAYNAKLARINI DA TEHDİT EDİYOR. DÜNYADAKİ KENTLERİN KENDİ KENDİNE YETECEK ÜRETİM YAPTIĞINI VURGULAYAN ZMO İSTANBUL ŞUBESİ BAŞKANI AHMET ATALIK, İSTANBUL'un bundan çok uzakta olduğunu söyledi.

GÖKÇE UYGUN

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık , İstanbul'DAKİ TARIM ARAZİLERİNİN 1991-2001 ARASINDA YÜZDE 55 ORANINDA AZALDIĞINA DİKKAT ÇEKEREK, KENTİN, VERİMLİ TARIM ARAZİLERİ ÜZERİNDE, SU KAYNAKLARINI TEHDİT EDERCESİNE YAYILMAYA DEVAM ETTİĞİ UYARISINDA BULUNDU. AHMET ATALIK, İSTANBUL'daki verimli tarım arazileri, ormanlar ve su havzalarının yapılaşmaya açılması, kentin tarımsal üretimi konusundaki sorularımızı yanıtladı. İstanbul'DA YOĞUN YERLEŞİM ALANLARININ BÜYÜK BÖLÜMÜNÜN TARIM ALANLARI ÜZERİNDE BULUNDUĞUNU BELİRTEN ATALIK, ''KÜÇÜKÇEKMECE GÖLÜ, HAVZASININ TAM ANLAMIYLA YERLEŞİM İSTİLASINA UĞRAMASI SONUCU KİRLİLİKTEN DOLAYI KULLANMA SUYU OLARAK DAHİ ŞEHRE VERİLEMİYOR. YERLEŞİM ALANLARI, KENTİN İÇME SUYUNUN YÜZDE 13'ünü sağlayan Büyükçekmece Gölü'NÜN ÇEVRESİNDEKİ TARIM ARAZİLERİNE VE HAVZA KORUMA SINIRINA DAYANDI'' DEDİ.

ÜRETİM YETMİYOR

ATALIK, GELİŞMİŞ ÜLKELERİN METROPOL KENTLERİNİN ARTIK KENDİ TÜKETİMLERİ KADAR TARIMSAL ÜRETİMDE BULUNABİLME KAPASİTESİNE GELDİKLERİNİ ANIMSATARAK, İSTANBUL'un bu konuda da çok başarısız ve kendine yeterlilikten çok uzak olduğunu, kentte 7 milyon tonluk ürün ihtiyacına karşın yıllık üretiminin sadece 103 bin ton olduğunu dile getirdi.

Atalık, ''Son yıllarda özellikle büyük kentlerimizin sel baskınlarına uğradığı haberlerini sıkça duyar olduk. Siz kentlerin etrafındaki tarım arazilerini tarım dışı amaçlarla kullanırsanız, yağan yağmur sularını emerek yüzey akışa geçmesini önleyecek toprak ve bitki örtüsü bırakmazsanız o su, yüzey akışa geçmek suretiyle sel felaketi olarak önümüze çıkar'' diye konuştu.

İstanbul'DA BİRÇOK BELDE BELEDİYESİ RESMİ KURUM GÖRÜŞLERİNİ ALMADAN İMAR PLANI YAPTIĞINDAN, DAHA AZ MASRAF GEREKTİRECEĞİNDEN TARIM ALANLARI ÜZERİNDE GELİŞTİĞİNİ ANLATAN AHMET ATALIK, ''KIRSAL KESİMİ PERİŞAN EDEN POLİTİKALAR DEVAM ETTİĞİ SÜRECE BÜYÜK KENTLER GÖÇ ALMAYA DEVAM EDECEK VE MEVCUT YERLEŞİM ALANLARI TARIM ALANLARI ÜZERİNDE İLERLEMEYE DEVAM EDECEKLER'' GÖRÜŞÜNÜ DİLE GETİRDİ.

AHMET ATALIK, AKP'nin çıkardığı yasaları da şöyle değerlendirdi: ''19 Temmuz 2005'TE YÜRÜRLÜĞE GİREN TOPRAK KORUMA VE ARAZİ KULLANIMI YASASI'na eklenen bir geçici madde ile 11 Ekim 2004'TEN ÖNCE TARIM ARAZİLERİNE; GEREKLİ İZİNLER ALINMADAN TARIM DIŞI AMAÇLI KULLANIMA AÇILMIŞ VE TARIMSAL BÜTÜNLÜĞÜ BOZMUYOR İSE SÖZ KONUSU ARAZİNİN İSTENİLEN AMAÇLA KULLANIMI İÇİN, ALTI AY İÇERİSİNDE TARIM BAKANLIĞI'na müracaat edilmesi ve her metre karesi için beş Yeni Türk Lirası ödenmesi şartıyla izin verildi. Toprağın doğal ve yapay yollarla kaybını önlemek amacıyla çıkarılmış bir yasada yer alan bu hüküm, samimiyetsizlik göstergesidir.''

Okunma Sayısı: 718