BİTKİSEL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ, 2014
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile meyve üretimi azaldı..
Üretim miktarları, 2014 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %6,6 ve meyvelerde %6,2 azalırken, sebzelerde ise %0,4 oranında artış gösterdi.
Tahıl üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre azaldı
Tahıl üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %12,7 oranında azalarak yaklaşık 32,7 milyon ton olarak gerçekleşti.
Bir önceki yıla göre buğday üretimi %13,8 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi %20,3 oranında azalarak 6,3 milyon ton, çeltik üretimi %7,8 oranında azalarak 830 bin ton, dane mısır üretimi %0,8 oranında artarak yaklaşık 6 milyon ton oldu.
Baklagillerin önemli ürünlerinden nohut %11,1 oranında azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimek %17,7 oranında azalarak 325 bin ton, yumru bitkilerden patates ise %5,5 oranında artarak yaklaşık 4,2 milyon ton olarak gerçekleşti.
Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi %7,5 oranında artış göstererek 1,6 milyon ton oldu.
Tütün üretimi %24,9 oranında azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretimi %4,4 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretimi %2,3 oranında artarak 16,9 milyon ton olarak gerçekleşti.
Sebze üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre arttı
Sebze ürünleri üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %0,4 oranında artarak yaklaşık 28,6 milyon ton oldu.
Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler %4,2 oranında azalırken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler %2,7 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzeler ise %0,9 oranında arttı.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste %0,3, hıyarda %5,2 oranında artış olurken, sivri biberde %4,2, dolmalık biberde %1,9, kuru soğanda %6 oranında azalış gerçekleşti.
Meyve üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre azaldı
Meyve ürünlerinin üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %6,2 oranında azalarak 17,1 milyon ton olarak gerçekleşti.
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elma %20,7, şeftali %4,6, kiraz %9,9, kayısı %65,4 oranında azalırken, muzda %17, zeytinde %5,5 oranında artış oldu.
Turunçgil meyvelerinden mandalina %11,1 oranında artarken, sert kabuklu meyvelerden fındıkta %25, cevizde %14,8 oranında azalış gerçekleşti.
Üzüm üretiminde %4,1, incirde ise %0,5 oranında artış oldu.
Süs bitkileri üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre arttı
Süs bitkileri üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %7,6 oranında arttı.
Süs bitkileri üretimi içindeki payları incelendiğinde kesme çiçekler %66, diğer süs bitkileri %34`lük bir paya sahiptir.
Karanfil üretimi bir önceki yıla göre %1, gül (kesme) üretimi %4,5, gerbera üretimi %4,6, nergiz üretimi %33,3 oranında arttı.
BİTKİSEL ÜRETİMDEKİ DEĞİŞMELER
ÜRÜNLER | 2013 (Ton) | 2014 (Ton) | Değişim (%) |
TARLA BİTKİLERİ |
|
|
|
Tütün | 93.158 | 70.000 | -24,9 |
Arpa | 7.900.000 | 6.300.000 | -20,3 |
Mercimek (kırmızı) | 395.000 | 325.000 | -17,7 |
Buğday | 22.050.000 | 19.000.000 | -13,8 |
Nohut | 506.000 | 450.000 | -11,1 |
Mercimek (yeşil) | 22.000 | 20.000 | -9,1 |
Çeltik | 900.000 | 830.000 | -7,8 |
Mısır (dane ) | 5.900.000 | 5.950.000 | 0,8 |
Şeker pancarı | 16.488.590 | 16.860.000 | 2,3 |
Pamuk (kütlü) | 2.250.000 | 2.350.000 | 4,4 |
Patates | 3.948.000 | 4.166.000 | 5,5 |
Ayçiçeği | 1.523.000 | 1.637.900 | 7,5 |
Fasulye (kuru) | 195.000 | 215.000 | 10,3 |
MEYVELER |
|
|
|
Zerdali | 31.609 | 8.210 | -74,0 |
Kayısı | 780.000 | 270.000 | -65,4 |
Fındık | 549.000 | 412.000 | -25,0 |
Ayva | 139.311 | 107.243 | -23,0 |
Elma | 3.128.450 | 2.480.444 | -20,7 |
Dut | 74.600 | 62.879 | -15,7 |
Ceviz | 212.140 | 180.807 | -14,8 |
Erik | 305.393 | 265.490 | -13,1 |
Badem | 82.850 | 73.230 | -11,6 |
SEBZELER |
|
|
|
Soğan (kuru) | 1.904.846 | 1.790.000 | -6,0 |
Domates | 11.820.000 | 11.850.000 | 0,3 |
Kavun | 1.699.550 | 1.707.302 | 0,5 |
Karpuz | 3.887.324 | 3.885.617 | 0,0 |
Kaynak: TÜİK, (25 Aralık 2014)