BİTKİSEL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ, 2014

BİTKİSEL ÜRETİM İSTATİSTİKLERİ, 2014
MERKEZ
27.12.2014

Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile meyve üretimi azaldı..

 

 

Üretim miktarları, 2014 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %6,6 ve meyvelerde %6,2 azalırken, sebzelerde ise %0,4 oranında artış gösterdi. 

Tahıl üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre azaldı

Tahıl üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %12,7 oranında azalarak yaklaşık 32,7 milyon ton olarak gerçekleşti.

Bir önceki yıla göre buğday üretimi %13,8 oranında azalarak 19 milyon ton, arpa üretimi %20,3 oranında azalarak 6,3 milyon ton, çeltik üretimi %7,8 oranında azalarak 830 bin ton, dane mısır üretimi %0,8 oranında artarak yaklaşık 6 milyon ton oldu.

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohut %11,1 oranında azalarak 450 bin ton, kırmızı mercimek %17,7 oranında azalarak 325 bin ton, yumru bitkilerden patates ise %5,5 oranında artarak yaklaşık 4,2 milyon ton olarak gerçekleşti.

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretimi %7,5 oranında artış göstererek 1,6 milyon ton oldu.

Tütün üretimi %24,9 oranında azalarak 70 bin ton, kütlü pamuk üretimi %4,4 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretimi %2,3 oranında artarak 16,9 milyon ton olarak gerçekleşti.

Sebze üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre arttı

Sebze ürünleri üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %0,4 oranında artarak yaklaşık 28,6 milyon ton oldu.

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzeler %4,2 oranında azalırken, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler %2,7 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzeler ise %0,9 oranında arttı.

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste %0,3, hıyarda %5,2 oranında artış olurken, sivri biberde %4,2, dolmalık biberde %1,9, kuru soğanda %6 oranında azalış gerçekleşti.

Meyve üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre azaldı

Meyve ürünlerinin üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %6,2 oranında azalarak 17,1 milyon ton olarak gerçekleşti.

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elma %20,7, şeftali %4,6, kiraz %9,9, kayısı %65,4 oranında azalırken, muzda %17, zeytinde %5,5 oranında artış oldu.

Turunçgil meyvelerinden mandalina %11,1 oranında artarken, sert kabuklu meyvelerden fındıkta %25, cevizde %14,8 oranında azalış gerçekleşti.

Üzüm üretiminde %4,1, incirde ise %0,5 oranında artış oldu.

Süs bitkileri üretimi 2014 yılında bir önceki yıla göre arttı

Süs bitkileri üretim miktarı 2014 yılında bir önceki yıla göre %7,6 oranında arttı.
Süs bitkileri üretimi içindeki payları incelendiğinde kesme çiçekler %66, diğer süs bitkileri %34`lük bir paya sahiptir.
Karanfil üretimi bir önceki yıla göre %1, gül (kesme) üretimi %4,5, gerbera üretimi %4,6, nergiz üretimi %33,3 oranında arttı.

 

BİTKİSEL ÜRETİMDEKİ DEĞİŞMELER

ÜRÜNLER

2013 (Ton)

2014 (Ton)

Değişim (%)

TARLA BİTKİLERİ

 

 

 

Tütün

93.158

70.000

-24,9

Arpa

7.900.000

6.300.000

-20,3

Mercimek (kırmızı)

395.000

325.000

-17,7

Buğday

22.050.000

19.000.000

-13,8

Nohut

506.000

450.000

-11,1

Mercimek (yeşil)

22.000

20.000

-9,1

Çeltik

900.000

830.000

-7,8

Mısır (dane )

5.900.000

5.950.000

0,8

Şeker pancarı

16.488.590

16.860.000

2,3

Pamuk (kütlü)

2.250.000

2.350.000

4,4

Patates

3.948.000

4.166.000

5,5

Ayçiçeği

1.523.000

1.637.900

7,5

Fasulye (kuru)

195.000

215.000

10,3

MEYVELER

 

 

 

Zerdali

31.609

8.210

-74,0

Kayısı

780.000

270.000

-65,4

Fındık

549.000

412.000

-25,0

Ayva

139.311

107.243

-23,0

Elma

3.128.450

2.480.444

-20,7

Dut

74.600

62.879

-15,7

Ceviz

212.140

180.807

-14,8

Erik

305.393

265.490

-13,1

Badem

82.850

73.230

-11,6

SEBZELER

 

 

 

Soğan (kuru)

1.904.846

1.790.000

-6,0

Domates

11.820.000

11.850.000

0,3

Kavun

1.699.550

1.707.302

0,5

Karpuz

3.887.324

3.885.617

0,0

    

Kaynak: TÜİK, (25 Aralık 2014)

Okunma Sayısı: 710
Fotoğraf Galerisi