BİZ SÖYLEMİŞTİK,YİNE SÖYLÜYORUZ; HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA
Şube Başkanlığımız, Kimya Mühendisleri Odası İl Temsilciliği ve Gıda Mühendisleri İl temsilciliği tarafından bugün ortak basın açıklaması yapıldı.
Şube Başkanımız Fahrettin AÇIKGÖZ, Gıda Mühendisleri Odası Kayseri İl temsilcisi Ergül TÜRKARSLAN ve Kimya Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Hüseyin KAYA tarafından, 13 Aralık 2010 Pazartesi günü ortak bir basın toplantısı yapılarak, küçük işletmelerde sorumlu yöneticiliği ortadan kaldıran Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Yasası‘na tepki gösterildi.
Şube Başkanımız Fahrettin AÇIKGÖZ tarafından okunan basın açıklaması aşağıdadır.
TMMOB 13 Aralık 2010
ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI KAYSERİ ŞUBE BAŞKANLIĞI
GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI KAYSERİ İL TEMSİLCİLİĞİ
KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI KAYSERİ İL TEMSİLCİLİĞİ
-ORTAK BASIN AÇIKLAMASI-
BİZ SÖYLEMİŞTİK, YİNE SÖYLÜYORUZ:
HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu yasalaştıktan 6 ay sonra 13 Aralık 2010 tarihinde tüm maddeleriyle yürürlüğe giriyor. Bu Kanunun yasalaşması sürecinde, getirilen düzenlemeler ile; halk sağlığına tehdit eden bir yasa olarak çıkmakta olduğu, mevcut gıda kontrol altyapısı ile işletmelerin keyfiyetine bırakılan bir üretim tarzının devamına yol açıldığı, sektörde gıda konusunda eğitim almış kişilerin dışlandığını ve sonuçta halk sağlığının yerine ticaret rantının tercih edildiği kamuoyuna duyurulmuştu.
Bu Kanun, Türkiye‘deki 50 bin gıda işletmesinin yaklaşık % 80‘inin sadece işyeri bilgisi ve insafı ile üretim yapmasını sağlayacaktır. Artık çocuklarımızın ve bizlerin tükettiği gıdaların üretiminde konu uzmanları bulunmayacaktır. Gıda güvenliğine aykırı uygulamaların ağırlıkla küçük işletmelerden kaynaklandığı değerlendirildiğinde; Kanunun uygulanmasının gıda güvenliği ve halk sağlığı için ne denli tehlikeli sonuçlar yaratacağı anlaşılmaktadır. Son derece yetersiz olan denetçi sayısı ile gıdalarımızı denetleyebilmekten uzak olan kamu, şimdi de sektörde çalışan mühendisleri uzaklaştırarak yeni bir sorun alanı yaratmaktadır.
13 Aralık 2010 tarihinden itibaren,
Mühendis olmadan üretim yapan işletmeler, halk ve tüketici sağlığı açısından büyük riskler yaratabilecektir. Bu riskler, kısa vadede gıda zehirlenmesi olabileceği gibi, uzun vadede toksik ve kanserojen etkiler de olabilecektir. Üstelik bilinmektedir ki, yalnızca işletme sahibinin bilgisine ve alışkanlıklarına terk edilmiş bu tip işletmelerin gıda üretimleri, kamunun denetim gücünün oldukça eksik ve yıpranmış olduğu günümüz koşullarında, her gün basına yansıyan bir başka gıda skandalının konusu durumundadırlar.
Gıda işyerleri; gıda alanında eğitimli olmadan, gıda güvenliği ile ilgili tehlikeleri bilmeden ürettikleri ürünleri piyasaya arz edebilecektir. Çünkü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Kanun ve bu Kanuna dayalı hazırlanan yönetmelik taslaklarıyla, dünyada eşi olmayan bir uygulamaya giderek, gıda alanında bir bilgisinin olup olmadığını bilmediği işyeri sahiplerine tüketeceğimiz gıdaların tüm sorumluluğunu hiçbir şarta bağlamadan bırakıyor ve halen faaliyette olan işletmelere 5 yıl süre ile hiçbir yaptırıma tabi değilsin diyor. Artık gıda işletmecisi, eğitimli olmadığı bir alanda, konuda uzman olmayan kişilerce üretildiğinde halk sağlığı açısından çok büyük bir risk oluşturma ihtimali olabilecek, işlenmiş gıda ürünlerini üreterek tüketicilere arz edebilecektir.
Bizler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan Odalar olarak, bu konuda da kamu yararına bir tavrın geliştirilmesinin ısrarlı takipçileriyiz. Bu çerçevede diyoruz ki; gıda güvenliğinin vazgeçilmezliği ilkesi çerçevesinde, doğru üretim yapma gayreti içinde olan esnafı da koruyan çözümler bulunmalı ve yaşama geçirilmelidir. Bu doğrultuda, gıda güvenliğini sağlama amaçlı önceki düzenlemeden geri adım atarak halk sağlığını riske etmek yerine; hem işletmelerin teknik ve hijyenik standartlarının yükseltildiği ve hem de personel çalıştırmanın küçük işletmeler üzerine bir yük oluşturmayacağı ara çözümler, sorunun halk, esnaf ve mühendis ortak yararına olacak biçimde çözümlenmesi için en doğru yol olarak görülmektedir.
Teknik ve hijyenik konuları işletmecinin keyfine bırakan bu uygulama, halk ve tüketici sağlığı açısından büyük riskler yaratacak, çocuklarımız sağlıksız besinlere mahkum olacak ve artan gıda terörünün önüne asla geçilemeyecektir.
Mühendisi üretim süreçlerinden dışlayıp halk sağlığını hiçe sayan bir tutumun geliştirilmesi tercih edilirse, bilinmelidir ki, bizler meslek odaları olarak, bu düzenlemelere karşı, üyelerimiz ile birlikte her türlü meşru mücadeleyi yürütmek kararlığındayız.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Gıda Mühendisleri Odası Kayseri il Temsilciliği | Kimya Mühendisleri Odası Kayseri il Temsilciliği
| Ziraat Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanlığı |
|
Ergül TÜRKARSLAN İl Temsilcisi | Hüseyin KAYA İl Temsilcisi | Fahrettin AÇIKGÖZ Başkan |
|