BİZ SÖYLEMİŞTİK,YİNE SÖYLÜYORUZ; HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

BİZ SÖYLEMİŞTİK,YİNE SÖYLÜYORUZ; HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA
KAYSERİ
13.12.2010

Şube Başkanlığımız, Kimya Mühendisleri Odası İl Temsilciliği ve Gıda Mühendisleri İl temsilciliği tarafından bugün ortak basın açıklaması yapıldı.

 

       Şube Başkanımız Fahrettin AÇIKGÖZ, Gıda Mühendisleri Odası Kayseri İl temsilcisi Ergül TÜRKARSLAN ve Kimya Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Hüseyin KAYA tarafından, 13 Aralık 2010 Pazartesi günü ortak bir basın toplantısı yapılarak, küçük işletmelerde sorumlu yöneticiliği ortadan kaldıran Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Yasası‘na tepki gösterildi.

    

           Şube  Başkanımız  Fahrettin AÇIKGÖZ tarafından okunan basın açıklaması aşağıdadır.

TMMOB                                                              13 Aralık 2010

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI KAYSERİ ŞUBE BAŞKANLIĞI

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI KAYSERİ İL TEMSİLCİLİĞİ

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI KAYSERİ İL TEMSİLCİLİĞİ


-ORTAK BASIN AÇIKLAMASI-

BİZ SÖYLEMİŞTİK, YİNE SÖYLÜYORUZ:

                                                        HALK SAĞLIĞI TEHDİT                                                     ALTINDA                                                                                                                                     

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu yasalaştıktan 6 ay sonra 13 Aralık 2010 tarihinde tüm maddeleriyle yürürlüğe giriyor. Bu Kanunun yasalaşması sürecinde, getirilen düzenlemeler ile; halk sağlığına tehdit eden bir yasa olarak çıkmakta olduğu, mevcut gıda kontrol altyapısı ile işletmelerin keyfiyetine bırakılan bir üretim tarzının devamına yol açıldığı, sektörde gıda konusunda eğitim almış kişilerin dışlandığını ve sonuçta halk sağlığının yerine ticaret rantının tercih edildiği kamuoyuna duyurulmuştu.

Bu Kanun, Türkiye‘deki 50 bin gıda işletmesinin yaklaşık % 80‘inin sadece işyeri bilgisi ve insafı ile üretim yapmasını sağlayacaktır. Artık çocuklarımızın ve bizlerin tükettiği gıdaların üretiminde konu uzmanları bulunmayacaktır.  Gıda güvenliğine aykırı uygulamaların ağırlıkla küçük işletmelerden kaynaklandığı değerlendirildiğinde; Kanunun uygulanmasının gıda güvenliği ve halk sağlığı için ne denli tehlikeli sonuçlar yaratacağı anlaşılmaktadır. Son derece yetersiz olan denetçi sayısı ile gıdalarımızı denetleyebilmekten uzak olan kamu, şimdi de sektörde çalışan mühendisleri uzaklaştırarak yeni bir sorun alanı yaratmaktadır.

13 Aralık 2010 tarihinden itibaren,

Mühendis olmadan üretim yapan işletmeler, halk ve tüketici sağlığı açısından büyük riskler yaratabilecektir. Bu riskler, kısa vadede gıda zehirlenmesi olabileceği gibi, uzun vadede toksik ve kanserojen etkiler de olabilecektir. Üstelik bilinmektedir ki, yalnızca işletme sahibinin bilgisine ve alışkanlıklarına terk edilmiş bu tip işletmelerin gıda üretimleri, kamunun denetim gücünün oldukça eksik ve yıpranmış olduğu günümüz koşullarında, her gün basına yansıyan bir başka gıda skandalının konusu durumundadırlar.   

Gıda işyerleri; gıda alanında eğitimli olmadan, gıda güvenliği ile ilgili tehlikeleri bilmeden ürettikleri ürünleri piyasaya arz edebilecektir. Çünkü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Kanun ve bu Kanuna dayalı hazırlanan yönetmelik taslaklarıyla, dünyada eşi olmayan bir uygulamaya giderek, gıda alanında bir bilgisinin olup olmadığını bilmediği işyeri sahiplerine tüketeceğimiz gıdaların tüm sorumluluğunu hiçbir şarta bağlamadan bırakıyor ve halen faaliyette olan işletmelere 5 yıl süre ile hiçbir yaptırıma tabi değilsin diyor. Artık gıda işletmecisi, eğitimli olmadığı bir alanda, konuda uzman olmayan kişilerce üretildiğinde halk sağlığı açısından çok büyük bir risk oluşturma ihtimali olabilecek, işlenmiş gıda ürünlerini üreterek tüketicilere arz edebilecektir.

Bizler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan Odalar olarak, bu konuda da kamu yararına bir tavrın geliştirilmesinin ısrarlı takipçileriyiz. Bu çerçevede diyoruz ki; gıda güvenliğinin vazgeçilmezliği ilkesi çerçevesinde, doğru üretim yapma gayreti içinde olan esnafı da koruyan çözümler bulunmalı ve yaşama geçirilmelidir. Bu doğrultuda, gıda güvenliğini sağlama amaçlı önceki düzenlemeden geri adım atarak halk sağlığını riske etmek yerine; hem işletmelerin teknik ve hijyenik standartlarının yükseltildiği ve hem de personel çalıştırmanın küçük işletmeler üzerine bir yük oluşturmayacağı ara çözümler, sorunun halk, esnaf ve mühendis ortak yararına olacak biçimde çözümlenmesi için en doğru yol olarak görülmektedir.

Teknik ve hijyenik konuları işletmecinin keyfine bırakan bu uygulama, halk ve tüketici sağlığı açısından büyük riskler yaratacak, çocuklarımız sağlıksız besinlere mahkum olacak ve artan gıda terörünün önüne asla geçilemeyecektir.

Mühendisi üretim süreçlerinden dışlayıp halk sağlığını hiçe sayan bir tutumun geliştirilmesi tercih edilirse, bilinmelidir ki, bizler meslek odaları olarak, bu düzenlemelere karşı, üyelerimiz ile birlikte her türlü meşru mücadeleyi yürütmek kararlığındayız.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.  

Gıda

Mühendisleri Odası Kayseri il Temsilciliği

Kimya

Mühendisleri Odası Kayseri il Temsilciliği

 

Ziraat

Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanlığı

 

Ergül TÜRKARSLAN

İl Temsilcisi

Hüseyin KAYA

İl Temsilcisi

Fahrettin AÇIKGÖZ

Başkan

 

 

Okunma Sayısı: 1050
Fotoğraf Galerisi