BLOOMBERG TV CANLI TELEFON BAĞLANTISI

BLOOMBERG TV CANLI TELEFON BAĞLANTISI
MERKEZ
01.08.2017
 

ODA Başkanımız Özden GÜNGÖR 1 Ağustos 2017 Salı günü, saat 14.30`da Bloomberg TV`de Hande DEMİREL`in sunduğu "Piyasa Hattı" programına canlı telefon bağlantısı ile katılarak "2017 Yılı Gıda Enflasyonu" konusundaki ODA görüşlerimizi bildirdi.

ODA Başkanımız Özden Güngör katıldığı telefon bağlantısında "Merkez Bankası, 2017 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8,5`den yüzde 8,7`ye yükseltirken, 2018 yılı için enflasyon tahminini yüzde 6,4 olarak korudu. 2017 yıl sonu gıda enflasyonu tahminini de yüzde 9`dan yüzde 10`a yükselten Banka, 2018 için tahminini ise yüzde 7 olarak değiştirmedi. Bu tahminler gerçekçi değildir. Türk lirası sepet bazında yüzde 25`lere varan değer kaybedecek, petrol fiyatları artacak, AB ve Ortadoğu ile ilişkilerimiz sorunlu olacak, Tarım alanlarımız ve Meralarımız daralacak, üreticimiz kar edemediği için üretimden kopacak, Gıda enflasyonu devamlı artacak, İthalata dayalı politikan olacak, Dünyada ve Ülkemizde Küresel ısınma sorunu olacak, Nüfusun her yıl artacak ve diyeceksiniz ki 2018 yılında enflasyon yüzde 6,4,gıda enflasyonuda yüzde 10`dan yüzde 7`ye düşecek. Buna inanmak mümkün değil" dedi.

Ayrıca 29 Temmuz günü Bakanlar Kurulu Kararıyla Et ve Süt Kurumuna bayrama 1 ay kala enflasyonu düşüreceğim diye sıfır gümrükle 1 milyona yakın canlı hayvan ithal ederek üreticimizi zor durumlara sokmanın doğru bir politika olmadığını, Et ve Süt Kurumu`nun, binlerce ton et ithal etmesine rağmen piyasada hiçbir zaman etkin olamadığını, fiyatları aşağıya çekemediğini, bunun kuruma görev verenlerin hatası olduğunu, Et ve Süt Kurumu`nun şu andaki etkinliğinin perakende satış mağaza zinciriyle sınırlı olduğunu belirtti.

Başkan Güngör telefon bağlantısında "Öz kaynakların verimli olarak kullanılması yerine ithalata yönelmek hayvancılığımıza en büyük darbeyi vurmaktadır. Bunun yerine üretimi arttırma yolundaki politikaların ivedilikle yaşama geçirilmesi hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatlatacaktır.

Yine, hububatta hasat dönemleri devam ederken ve destekleme fiyatları daha açıklanmamışken,750.000 ton Buğday,700.000 ton Arpa,700.000 ton Mısır ve 100.000 ton Pirinç tarife kontenjanının açılması büyük bir yanlıştır.

Her ne kadar TMO tarafından yapılan açıklamalarda ithalat yetkisinin hasat sezonunda kullanılmayacağı ve üreticinin mağdur edilmeyeceği belirtilse de bütün bu hızlı gelişmeler "acaba" sorusunu aklımıza getiriyor. İthalat yapılacağını duyan tüccar şimdiden fiyatlarını düşürme çabası içerisinde olmuştur, olacaktır. Yani kaybeden üretici olacaktır.

Diğer taraftan arpa fiyatlarının üretici lehine oluştuğu öngörüsüyle arpa fiyatı açıklamayan TMO, Türk çiftçisinden arpa almak yerine neden ithalat yoluna gider anlamak mümkün değildir.

Çiftçi şaşkındır. TMO`ya olan güvenini yitirmiştir. Yıllardır zihinlerimize kazınan "Ofis Çiftçinin Karagün Dostudur" algısı her geçen gün yok olmaktadır" diyerek sözlerini tamamladı.        

Okunma Sayısı: 805
Fotoğraf Galerisi