BÖLGEMİZDEKİ YAĞIŞLAR
Şube Başkanımız Ahmet Faruk DEMİR; bölgemizdeki yağışlar konusunda bir basın açıklaması yaptı
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 2008 yılında 2007 yılına oranla yüzde 60 yağış azalması göründüğünü ifade eden Ahmet Faruk Demir, "Küresel ısınmadan kaynaklanan iklimin mevsim normallerinde gitmeyişi ve bölgemizde kuraklığa sebep olmuştu" dedi.
ÇIKMAZA GİRDİK
İlimiz genelinde bakıldığında buğday, arpa ve tahıl ürünlerine bakıldığında yüzde 60 ve yüzde 70‘lere varan ürün kayıpları olduğunu söyleyen Demir, "Bakliyat ürünleri arasında bulunan nohut ve mercimekte de %50 gibi büyük bir rakam yaşanan kuraklıktan etkilenerek ürün kaybı olmuştur. Zaten mazot ve gübre fiyatları karşısında ürettiğinden para kazanamayan üreticilerimiz 2008 yılında yaşanan kuraklıkla iyice çıkmaza girmiş bulunmaktadır" diye konuştu.
REKOLTEYİ HESAPLAMAK MÜMKÜN
Antep fıstığında ise 2007 yılında rekoltenin 55 bin ton olduğunu ve 2008 yılında ise tahmin edilen rekoltenin 110 bin ile 130 bin civarında olduğunu söyleyen Demir, "Buradaki artışın sebebi bitkinin genetik yapısından kaynaklanmaktadır çünkü Antep fıstığı ağaçları 1 yıl çok yüksek ürün verir diğer yıl ise bu ürün yarı yarıya düşer onun için 2009 yılında fıstık rekoltesini şimdiden hesaplamak mümkündür" şeklinde konuştu.
SULAMA SİSTEMLERİ ŞART OLDU
Yaşanan kuraklık için bir an önce tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Demir, sulama yatırımlarının yapılması gerektiğini ifade ederek, "Çiftçilerimiz damlama ve yağmurlama sulama sistemine teşvik edilmeli ve desteklenmelidirler. Kuraklığın yaşatmış olduğu sıkıntı çiftçiyi vurduğu kadar şehirde yaşayan vatandaşı da vurmuştur. Piyasada ürünün az olmasından dolayı bir çok gıda maddesi son günlerde peş peşe yediği zamlar sonrasında sofralara ulaşıyor" şeklinde konuştu