BUĞDAY AMBARI KONYA OVASI, ARPA AMBARI OLMA YOLUNDA İLERLİYOR - 09.11.2018 GAZETE HABERLERİ
Şube Başkanımız Prof. Dr. Süleyman SOYLU arpa üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, buğday fiyatlarının düşük olması nedeniyle Konya Ovası`nda arpaya doğru bir yöneliş olduğunu belirtti. Buğdaydan arpaya yaklaşık yüzde 5 oranında kayma söz konusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Soylu, ``En önemli sebeplerinden bir tanesi hem arpa fiyatlarının artması, hem de çiftçilerin araziye arpadan sonra ikinci bir ürün ekme şeklinde bir eğilimlerinin olmasıdır. Buğdayda fiyatların düşük olması, ciddi anlamda buğdaydan kaçışı hızlandırdı`` dedi.
Türkiye`de buğday denince akla ilk gelen kent olan Konya Ovası`nda Ticaret Borsası verilerine göre geçen yıl 746 bin 819 hektarlık alanda yapılan buğday ekimi, bu yıl 727 bin 349 hektarlık alana geriledi. 273 bin 540 hektarlık alanda yapılan arpa ekimi ise bu yıl 309 bin 540 hektar olarak gerçekleşti. Buğdayda ekim alanı daralmasına rağmen rekolte biraz artarak 2 milyon 240 bin tona ulaşırken, arpa ise 873 bin tondan 1 milyon 165 bin tona çıktı.
Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, Türkiye`deki hububat üretiminde geçen yıla göre buğday ekim alanında yüzde 5 civarında bir azalmayla bu yıl 20,7 milyon ton buğday rekoltesi beklenildiğini söyledi. Soylu, arpada ise ekim alanında yüzde 4 artışla 7.4 milyon rekolte beklenildiğini kaydetti.
FİYATLARIN DÜŞÜK OLMASI BUĞDAYDAN KAÇIŞI HIZLANDIRDI
Buğday alım fiyatlarının bu sene beklenilenin altında kalması nedeniyle çiftçilerin buğday ekmekten kaçtığını belirten Prof. Dr. Soylu, şöyle konuştu:
``Buğdayda fiyatların çok düşük kalması, ciddi anlamda Konya Ovası`nda buğdaydan kaçışı hızlandırdı gibi görünüyor. Özellikle sonbahar dönemindeki buğday tohumluk satışlarına da baktığınız zaman, ciddi bir buğdaydan kaçış söz konusu. Arpaya ilgi biraz daha arttı. Önümüzdeki yıl ovada buğdaydan çok arpa göreceğiz. Şimdiden bunun tedbirlerinin alınması gerekiyor."
GÜBRE FİYATLARI KAÇIŞI HIZLANDIRDI
Gübre fiyatlarının bir anda iki katına çıktığını belirten Prof. Dr. Soylu, "Buğday fiyatları da düşük olunca çiftçi buğday ekmeme gibi bir eğilim içine girdi. Son yağışlar, biraz çiftçimizi kımıldattı. Hububat ekim alanlarında, tarlalarda gezdiğimiz zaman 4 tarladan üçünde arpa ekilmiş olduğunu görüyoruz. Buda buğday ambarı Konya Ovası`nın, biraz yön değiştirdiği algısını kuvvetlendiriyor. Buğdaya mutlaka desteklerin daha da fazla arttırılması gerekiyor. Belki bu 5 kuruşluk destek 10 kuruşa çıkar; ama bu çok yeterli değil. Hem mazot desteği olsun, hem diğer desteklerin buğdayda biraz daha artırılması gerekiyor" diye konuştu.