BUĞDAY BASIN AÇIKLAMASI - ADANA
27.05.2014
Buğday hasadı ilimizin erkenci bölgesi olan Karataş ilçesinde başlamıştır. Bölgemiz ülkemiz içerisinde buğday hasadının ilk yapıldığı yerdir. İlk hasadın yapılması fiyatların oluşması ve piyasaya yön vermesi açısından önem arz etmektedir.
2014 yılı ülke genelinde olduğu gibi ne yazık ki bölgemizde de yağışların yetersiz olmasından dolayı verimlerin hem ülke genelinde hem de bölgemizde düşük olacağını tahmin ediyorduk. Nitekim bölgemizde yapılan ilk hasatlarda verimlerin beklentilerin altında olduğunu tespit etmiş durumdayız
Ülkemizde buğday üretimi yıllık yaklaşık 20-22 milyon ton civarında iken 2014 yılında bu miktardan % 20 -30 luk bir kayıp olacaktır. İlimiz bu üretimin yaklaşık % 5-6 lık kısmını karşılamaktadır.
Bölge üreticilerimizin kötü doğa koşulları ile mücadele (kuraklık, don, fırtına) ederek bin bir emekle üretmiş oldukları buğdaydan para kazanmaları oldukça önemlidir. Çünkü buğday arkasına yapacağı ikinci ürün mısır, soya, pamuk, susam vb. tarımı için buğdaydan yaratılan değer kaynak oluşturacaktır. Aksi taktirde üretici ya kredilere boğulacak veya arazisini boş bırakacak ve ithalatçılara gün doğacaktır.
Ziraat Mühendisleri Odası Tarla Bitkileri komisyonu yapmış olduğu çalışmalarda 1 kg buğdayın maliyetinin 0,85 TL olduğunu hesaplamıştır. %20`lik karlılık ve sürdürülebilir bir tarım için üreticinin buğdayı en az 1 TL fiyat ile satması gerekmektedir.
Yine odamız komisyonun yaptığı çalışmalarda bugüne kadar çiftçinin kara gün dostu olan Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasada buğday alımı yapmadığını ve fiyat ile ilgili herhangi bir tasarrufta bulunmadığı tespit etmiştir. Anlaşılacağı üzere üretici yine tüccarın insiyatifine bırakılarak kaderine terk edilmiştir.
Buğday rekoltesinin düşük çıkmasından dolayı, üreticiler zor duruma düşecektir, bundan dolayı yetkilileri
- Destekleme primini gözden geçirmeleri
- Ülke genelinde don zararından etkilenen üreticilere getirilen kredilerin ötelenmesi durumu kuraklıktan etkilenen üreticiler için de aynı hakkın verilmesi,
- Toprak Mahsulleri Ofisini, rekoltenin düşük olmasından dolayı; güvenli yarınlar için ithal edilen değil, üretilen buğdaya sahip çıkmaya davet ediyoruz.
Kamuoyuna saygılarımızla.
TMMOB
Ziraat Mühendisleri Odası
Adana Şubesi Yönetim Kurulu adına
Semih KARADEMİR
( Şube Başkanı )
ADANA İLİ 2012-2013 ÜRETİM DÖNEMİ BUĞDAY MALİYETİ | |
MASRAF UNSURLARI | TL/Da |
TARLA KİRASI | 120 |
TOHUM BEDELİ | 30 |
GÜBRE BEDELİ | 60 |
GÜBRELEME İŞÇİLİĞİ | 12 |
İLK SÜRME | 12 |
İKİLEME | 9 |
DİSKARO | 8 |
TAPAN SÜRGÜ | 8 |
EKİM | 14 |
TOHUM KAPATMA | 5 |
ZİR. MÜC. İLAÇ BEDELİ | 17 |
ZİR. MÜC. İŞÇİLİĞİ | 5 |
HASAT | 15 |
ÜRÜNÜN PAZARA TAŞINMASI | 5 |
TOPLAM | 320 |
ARAZİ KİRASI HARİÇ | 12 |
Yapılan Masrafların Normal Faizi (% 6) |
|
Genel İdari Giderler ( % 3) | 10 |
GENEL TOPLAM | 342 |
Ortalama Verim (kg) | 400 |
1KG DANENİN MALİYETİ (TL) | 0,85 |
1 KG BUĞDAYIN OLMASI GEREKEN |
|
ALIM FİYATI (TL) (% 20 ÜRETİCİ KARI İLE) | 1,00 |