BUĞDAY DOSYASI
Uygulanan politikalar, çiftçiyi buğday ekmekten vazgeçirmektedir. Türkiye`de 2000 yılında 94 milyon dönüm alanda buğday ekimi yapılırken, 2016 yılında 76 milyon dönüm buğday ekilmiştir...
Türkiye, birçok ürünün yetiştirilmesine imkan veren iklim ve ekolojik özellikleri nedeniyle tarımsal üretim açısından avantajlı bir ülke olup, toplam istihdamın %24,6`sı tarım sektöründe yer almaktadır. Türkiye`de hububat ekim alanlarındaki en belirgin artış 1951-60 döneminde olmuştur. Bu artış Marshall Planı çerçevesinde tarımda yaşanan hızlı traktörleşmeye bağlı olarak mera alanlarının sürülmesiyle sağlanmıştır. Hububat üretiminde 1950`li yıllardaki artışlar ekim alanlarındaki genişlemeden, 1970`lerden sonraki artışlar ise verimdeki yükselmeden kaynaklanmıştır. Buğday ekim alanları ve üretimindeki ilk önemli artış 1936-40 döneminde Buğday Koruma Kanunu nedeniyle olmuştur. Ekim alanındaki artışların yeniden hızlanması 1950`lerden sonra başlamış; 1951-55 döneminde 6, 1961-65`te 7,8, 1976-80`de 9,3 milyon hektara ulaşmıştır. 1946-60 döneminde görülen artışlarda 1949`dan sonra traktör sayısının hızla artması etkili olmuştur. Ekim alanları 1991-95 döneminde 9,6 milyon hektara ulaşmış; ancak bu dönemden sonra gerilemeye başlayarak 2006-2010 döneminde 8,1 milyon hektara düşmüştür. 1986-90 döneminde 18,9 milyon yon olan üretim, 2005-2010 dönemi ortalaması olarak yıllık 19 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Başka bir ifadeyle buğday üretimi 30 yıldır yerinde saymaktadır. Türkiye`de çeşit sayısındaki fazlalığa karşın; buğday verim ve üretiminde belirgin artışlar sağlanamamaktadır. Ekim alanlarının tarla alanları üst sınırına ulaşması ve üretimin kurak koşullarda yapılması; verimi ve dolayısıyla üretim düşürmektedir. Öte yandan bu dönemde tahıllarda verimlilik ve maliyet sorunlarını çözmek için ciddi bir çaba gösterilmediği öne sürülebilir. Ülkemiz dünyanın önde gelen un ihracatçılarından biridir. Bu nedenle iç tüketimin yanı sıra, sektördeki en önemli hububat talebi un fabrikalarından gelmektedir. Ayrıca yem sanayi ve ihracata konu olan beyaz et sektörünün de hububat talebi olmaktadır. Türkiye yüzölçümünün %30`u (23,8 milyon hektar) tarım yapılabilir özelliktedir. Tarım alanlarının nadas alanları hariç %65,5`i (15,6 milyon hektar) tarla bitkilerine ayrılmıştır. Bu alanın da yaklaşık %74`ünde (11,5 milyon hektar) hububat ekilmektedir. Hububat ekim alanı içerisinde %67,2`lik pay ile ilk sırada buğday, %23,7`lik payla ikinci sırada arpa ve %5,7`lik payla mısır üçüncü sırada yer almaktadır. Bu ürünleri sırasıyla çavdar, çeltik, yulaf ve tritikale izlemektedir. Buğday üretimi, ülkemizin her bölgesinde yapılmaktadır. Bu nedenle buğday, tarla bitkileri içerisinde ekiliş alanı ve üretim miktarı bakımından ilk sırayı almaktadır. Son 20 yılda buğday ekim alanları 7,5- 9,8 milyon hektar arasında; üretimi ise 17,2 – 22,05 milyon ton arasında değişmiştir. Ülkemizde artan nüfusla birlikte buğday talebi de artmaktadır. Ekmek, bulgur, makarna, irmik, bisküvi, nişasta ve buğdaya dayalı diğer unlu mamuller tüketimi dikkate alındığında buğday tüketimimiz 18-18,5 milyon ton düzeyindedir. |
Türkiye`de Üretim, Tüketim, İthalat, İhracat, Stoklar ve Fiyatlar
Türkiye, dünya buğday ekim alanının %3,5`ine sahiptir. Ülkemizde buğday ekim alanı; toplam işlenen tarım alanlarının yaklaşık %33`ünü, tahıl ekili alanların ise yaklaşık %67`sini kaplamaktadır (TÜİK, IGC 2016).
1930-2000 Yılları Türkiye Buğday Ekim Alanı, Üretimi ve Verimi
Yıllar |
Ekim Alanı (Ha) |
Üretim (Ton) |
Verim (Kg/Ha) |
1930 |
2.809.300 |
2.586.377 |
921 |
1940 |
4.381.420 |
4.067.950 |
928 |
1950 |
4.477.191 |
3.871.926 |
865 |
1960 |
7.700.000 |
8.450.000 |
1.097 |
1970 |
8.600.000 |
10.000.000 |
1.163 |
1980 |
9.020.000 |
16.500.000 |
1.829 |
1990 |
9.450.000 |
20.000.000 |
2.116 |
2000 |
9.400.000 |
21.000.000 |
2.234 |
Kaynak: TÜİK 2016
1930 yılında 2.809.300 ha ekim alanında 2.586.377 ton üretim ve 921 kg/ha verim elde edilmişken 2000 yılında 9.400.000 ha ekim alanında 21 milyon ton üretim ve 2.234 kg/ha buğday verimi elde edilmiştir.
2007-2016Yılları Türkiye Buğday Ekim Alanı, Üretimi ve Verimi
Yıllar |
Ekim Alanı (Ha) |
Üretim (Ton) |
Verim (Kg/Ha) |
2007 |
8.097.700 |
17.234.000 |
2.167 |
2008 |
8.090.000 |
17.782.000 |
2.345 |
2009 |
8.100.000 |
20.600.000 |
2.566 |
2010 |
8.103.400 |
19.674.000 |
2.440 |
2011 |
8.096.000 |
21.800.000 |
2.704 |
2012 |
7.529.639 |
20.100.000 |
2.672 |
2013 |
7.726.000 |
22.050.000 |
2.845 |
2014 |
7.919.208 |
19.000.000 |
2.429 |
2015 |
7.866.887 |
22.600.000 |
2.872 |
2016* |
7.671.945 |
20.600.000 |
2.710 |
Kaynak: *TÜİK, TMO Tahmini
Son 10 yılın buğday ekim alanları 7,5–8,5 milyon hektar arasında, üretim miktarı ise 17,2–22,6 milyon ton arasında değişmektedir. 2016 yılı buğday üretimimiz ise 20,6 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
2015 yılında buğday ekilişi 7.866.887 ha, üretim 22.6 milyon ton verim ise, 2.872 kg/ha iken 2016 yılında buğday ekilişi 7.671.945 ha, üretim 20.6 milyon ton verim ise, 2.710 kg/ha olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye`nin buğday verimi yıllar itibariyle yükselme kaydetmiş olmasına rağmen ortalama dünya veriminin altındadır. Yüksek kaliteli tohum kullanımı, buğday verimliliğindeki en önemli faktörlerden biridir. Buğday üretimi için ayrılan ortalama 8,1 milyon hektar alan dikkate alındığında, hektar başına 200 kg tohum kullanımına dayanarak yıllık tohum talebi 1,6 milyon tondur. Buğday, kendi kendine döllenen bir bitki olması ve ekilen tohumlukların 3 yılda bir sertifikalı tohumluklarla yenilenmesi nedeniyle ülkemizde her yıl yaklaşık 540 bin ton buğday tohumluğu kullanılması gerekmektedir. Ülkemizde üretilen sertifikalı tohumluk miktarı 2006 yılında 212 bin ton iken 2014 yılında 404 bin ton, 2015 yılında 484 bin ton olarak gerçekleşmiştir.
TÜİK, USDA ve IGC Verilerine Göre Türkiye Buğday Üretimi (Milyon Ton)
Yıllar |
TÜİK |
IGC |
USDA |
2007 |
17.2 |
17.2 |
15.5 |
2008 |
17.8 |
17.8 |
16.8 |
2009 |
20.6 |
20.6 |
18.5 |
2010 |
19.7 |
19.7 |
17.0 |
2011 |
21.8 |
21.8 |
18.8 |
2012 |
20.1 |
20.1 |
16.0 |
2013 |
22.1 |
22.1 |
18.8 |
2014 |
19.0 |
19.0 |
15.3 |
2015 |
22.6 |
22.6 |
19.5 |
2016 |
20,6 |
20,6 |
17,3 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
TÜİK verilerine göre 2015 yılında Türkiye`nin buğday üretimi 22,6 milyon iken 2016 yılında %8,9 azalışla 20,6 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
2016 Yılı Bölgeler Bazında Türkiye Buğday Üretimi (Bin Ton)
Bölge Adı |
Ekmeklik Buğday |
Makarnalık Buğday |
||
Miktar |
% |
Miktar |
% |
|
Marmara Bölgesi |
2.935 |
17,3 |
1 |
0 |
Ege Bölgesi |
1.087 |
6,4 |
468 |
12,9 |
İç Anadolu Bölgesi |
5.683 |
33,5 |
1.397 |
38,7 |
Akdeniz Bölgesi |
1.807 |
10,6 |
323 |
8,9 |
Doğu Anadolu Bölgesi |
1.148 |
6,8 |
27 |
0,7 |
Güneydoğu Anadolu Bölgesi |
2.425 |
14,3 |
1.294 |
35,8 |
Karadeniz Bölgesi |
1.895 |
11,1 |
110 |
3 |
Toplam |
16.980 |
100 |
3.620 |
100 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Ülkemizde her bölgede yetiştirilebilen buğday özellikle İç Anadolu Bölgesi`nde yaygın olarak üretilmektedir. 2016 yılı ekmeklik buğday üretiminde %33,5`lik pay ile ilk sırada İç Anadolu Bölgesi yer almaktadır. Bunu %17,3 ile Marmara Bölgesi ve %14,3 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi izlemektedir. Üretimde en az pay Doğu Anadolu ve Ege Bölgeslerine aittir. Makarnalık buğday üretiminde ise ilk sırayı %38,7 ile İç Anadolu Bölgesi, %35,8 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi ikinci sırayı ve %12,9 ile üçüncü sırayı Ege Bölgesi almaktadır.
Türkiye Buğday Tüketimi, Stok Değişimi ve Yeterlilik Derecesi
Piyasa Yılı* |
Yurt İçi Kullanım (Bin Ton) |
Gıda Olarak |
Tohumluk Kullanım (Bin Ton) |
Yemlik Kullanım (Bin Ton) |
Kayıplar (Bin Ton) |
Stok Değişimi (Bin Ton) |
Kişi Başına Tüketim (Kg) |
Yeterlilik Derecesi (%) |
Tüketim (Bin Ton) |
||||||||
2005/06 |
16.846 |
14.283 |
1.528 |
425 |
610 |
276 |
… |
120,6 |
2006/07 |
18.943 |
16.491 |
1.458 |
427 |
567 |
-834 |
… |
99,8 |
2007/08 |
16.882 |
14.584 |
1.458 |
351 |
489 |
97 |
207 |
96,6 |
2008/09 |
17.781 |
15.458 |
1.456 |
362 |
504 |
308 |
216 |
94,5 |
2009/10 |
16.961 |
14.495 |
1.458 |
425 |
584 |
965 |
200 |
114,8 |
2010/11 |
18.187 |
15.766 |
1.459 |
404 |
558 |
1.351 |
214 |
102,2 |
2011/12 |
19.610 |
17.090 |
1.457 |
448 |
614 |
239 |
229 |
105,1 |
2012/13 |
19.375 |
17.042 |
1.355 |
411 |
567 |
-52 |
225 |
98 |
2013/14 |
20.462 |
16.330 |
1.399 |
2.112 |
621 |
-117 |
213 |
102 |
2014/15 |
20.112 |
15.604 |
1.425 |
2.556 |
536 |
-745 |
201 |
89,2 |
Kaynak: TÜİK 2016.(*) Piyasa Yılı: 1 Haziran-31 Mayıs dönemini kapsamaktadır
2014/15 sezonunda TÜİK verilerine göre ülkemizin buğday tüketimi; gıda olarak 15 milyon 604 bin ton, tohumluk olarak 1 milyon 425 bin ton ve yemlik olarak 2.556 bin ton olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye`deki Un, Yem, Makarna, İrmik, Bulgur, Bisküvi, Çeltik ve Nişasta Fabrikalarının Son Durumu (2016 Yılı)
Fabrikalar |
Yıllık Kapasite (Ton) |
Kapasite Kullanım Oranı (%) |
||
Fabrika Sayısı (Faal) |
Kurulu Kapasite (Ton/Yıl) |
Fiili Kapasite (Ton/Yıl) |
||
Buğday Unu |
677 |
37.141.818 |
17.835.468 |
48 |
Yem |
444 |
34.279.733 |
18.753.711 |
55 |
Makarna |
25 |
1.866.743 |
1.322.457 |
71 |
Bulgur |
103 |
1.810.637 |
1.236.412 |
68 |
Bisküvi |
30 |
1.257.213 |
727.234 |
58 |
İrmik |
15 |
936.824 |
726.906 |
78 |
Çeltik |
129 |
3.949.855 |
1.628.260 |
41 |
Nişasta |
12 |
2.271.766 |
1.925.846 |
85 |
Kaynak: TMO 2017
Türkiye`de toplam 1.435 adet un, yem, makarna, irmik, bulgur, bisküvi, çeltik ve nişasta fabrikası faal olarak çalışmaktadır.
Türkiye`nin Buğday (Durum Buğday Dâhil) İthalat ve İhracat Miktarları
İthalat |
İhracat |
|||||
Yıllar |
Miktar (Ton) |
Değer (Bin $) |
Ort. Fiyat ($/Ton) |
Miktar (Ton) |
Değer (Bin $) |
Ort. Fiyat ($/Ton) |
2007 |
2.147.107 |
570.390 |
266 |
18.281 |
9.132 |
500 |
2008 |
3.708.003 |
1.483.190 |
400 |
8.005 |
5.569 |
696 |
2009 |
3.392.692 |
901.858 |
266 |
301.457 |
60.692 |
201 |
2010 |
2.554.189 |
655.044 |
256 |
1.171.002 |
200.848 |
172 |
2011 |
4.754.682 |
1.623.089 |
341 |
5.233 |
2.580 |
493 |
2012 |
3.719.174 |
1.125.977 |
303 |
116.079 |
34.248 |
295 |
2013 |
4.053.001 |
1.289.235 |
318 |
275.132 |
79.317 |
288 |
2014 |
5.285.243 |
1.545.853 |
292 |
68.572 |
35.356 |
516 |
2015 |
4.349.820 |
1.103.420 |
254 |
68.798 |
32.394 |
471 |
2016 |
4.225.784 |
892.409 |
211 |
26.503 |
11.439 |
432 |
Kaynak: TÜİK 2017
Buğday üretimi konusunda kendine yeterliliği oldukça yüksek düzeyde olan ülkemizin TÜİK verilerine göre 2014/15 dönemi yeterlilik derecesi %89,2`dir. Ancak bazı yıllar olumsuz iklim koşullarına bağlı olarak üretim ve kalitede yaşanan sorunlardan dolayı talep karşılanamamakta ve ithalat yapılmaktadır. Ülkemiz tarafından buğday ithalatı yapılmasının ve ithalatın yıllar içerisinde artış göstermesinin en önemli sebebi, buğdaya dayalı mamul madde (un, makarna, bisküvi, irmik ve bulgur) ihracatının giderek artmasıdır.
Genel olarak ülkemizde buğday, arpa ve mısır üretimimiz iç talebi karşılayacak düzeydedir ancak artan mamul madde ihracatımız için gerekli ham madde ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak ithalat yapılmaktadır.
Ülkemizin 2015 yılında olumlu iklim şartlarındaki olumlu gelişmeye bağlı olarak üretimde yaşanan artışla buğday ithalat miktarı 4 milyon 350 bin ton olurken 2016 yılında hafif bir gerileme gerçekleşmiş ve 4 milyon 226 bin tona gerilemiştir.
Ülkemizde, son dönemlerde buğday ithalatının büyük çoğunluğu navlun ve rekabetçi fiyat avantajına bağlı olarak Rusya Federasyonu, Ukrayna, Litvanya, Meksika ve Kazakistan`dan yapılmaktadır.
Ülkemiz buğday üretiminde arz fazlası olduğu dönemlerde TMO, piyasaları düzenlemek amacıyla diğer müdahale yöntemlerinin yanı sıra ihracat da yapmaktadır. Ülkemizin 2010 yılı buğday ihracat miktarı 1 milyon 171 bin ton ile son dönemin en yüksek seviyesidir. 2016 yılı buğday ihracatı ise yaklaşık 26 bin 500 ton olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye`nin Makarnalık (Durum) Buğday İthalat ve İhracat Miktarları
|
İthalat |
İhracat |
||||
Yıllar |
Miktar (Ton) |
Değer (Bin $) |
Ort. Fiyat ($/Ton) |
Miktar (Ton) |
Değer (Bin $) |
Ort. Fiyat ($/Ton) |
2007 |
127.785 |
36.487 |
286 |
13.638 |
6.387 |
468 |
2008 |
151.554 |
85.555 |
565 |
2 |
2 |
848 |
2009 |
111.342 |
48.694 |
437 |
100.335 |
28.573 |
285 |
2010 |
80.632 |
25.373 |
315 |
345.345 |
63.085 |
183 |
2011 |
24.440 |
9.465 |
387 |
1.883 |
814 |
432 |
2012 |
217.583 |
83.425 |
383 |
43 |
32 |
748 |
2013 |
588.539 |
228.563 |
388 |
135 |
102 |
755 |
2014 |
592.852 |
214.257 |
361 |
32.134 |
17.522 |
545 |
2015 |
463.989 |
187.016 |
403 |
48.077 |
22.487 |
468 |
2016 |
756.361 |
203.583 |
269 |
16.982 |
6.060 |
357 |
Kaynak: TÜİK 2017.
Ülkemizin 2007–2016 yılları makarnalık buğday ithalat ve ihracat verilerine ilişkin bilgiler Çizelgede yer almaktadır. 2016 yılında makarnalık buğday ithalatı, yaklaşık 756 bin ton ile son yılların en yüksek seviyesinde gerçekleşmiştir. Makarnalık buğday ithalatının yıllar içerisinde artmasında ülkemiz mamul madde (makarna, bulgur, bisküvi, irmik ve şehriye) ihracatındaki artış önemli rol oynamaktadır. Ülkemizin 2016 yılı makarnalık buğday ihracatı yaklaşık 17 bin tondur.
Türkiye`nin Buğday Mamulleri İhracatı
Ürünler |
2012 |
2013 |
2014 |
2015 |
2016 |
|||||
Miktar (BinTon) |
Değer (Bin $) |
Miktar (BinTon) |
Değer (Bin $) |
Miktar (BinTon) |
Değer (Bin $) |
Miktar (BinTon) |
Değer (Bin $) |
Miktar (BinTon) |
Değer (Bin $) |
|
Un |
1.993 |
840.817 |
2.142 |
946.605 |
2.207 |
931.232 |
2.797 |
978.591 |
3.533 |
1.078.202 |
Bulgur |
123 |
69.502 |
160 |
97.157 |
211 |
122.647 |
200 |
101.153 |
278 |
111.789 |
İrmik |
28 |
14.577 |
24 |
13.358 |
28 |
17.652 |
38 |
23.614 |
40 |
16.881 |
Makarna |
506 |
357.800 |
693 |
493.929 |
735 |
506.864 |
672 |
417.993 |
831 |
422.026 |
Pasta |
316 |
738.997 |
377 |
877.010 |
409 |
938.762 |
403 |
914.407 |
408 |
886.058 |
Kaynak: TÜİK 2017
Ülkemiz, yıldan yıla artan mamul madde ihracatı ile dünyanın önemli unlu mamuller ihracatçısı konumuna gelmiştir. 2016 yılında; Türkiye un ihracatı 3.534 bin ton, makarna ihracatı 831 bin ton, bulgur ihracatı 278 bin ton, irmik ihracatı 40 bin ton ve bisküvi ihracatı 408 bin ton olarak gerçekleşmiştir. 2016 yılında, mamul madde ihracatında 2015 yılına göre en fazla artış un ve irmikte gerçekleşmiştir.
Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) verilerine göre; 2015 yılında ülkemiz dünya un ve bulgur ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikinci sırada yer almıştır. İrmik ve bisküvi ihracatımız ise her yıl artarak devam etmektedir.
Türkiye`nin Buğday İhracat Miktarı ve Mamul Madde İhracatları Buğday Karşılığı (Ton)
|
|
Mamul Madde İhracatları (Buğday Karşılığı) |
Toplam İhracat |
Yıllar |
Buğday İhracat Miktarı |
||
2007 |
18.281 |
2.289.438 |
2.307.719 |
2008 |
8.005 |
2.266.190 |
2.274.195 |
2009 |
301.457 |
3.189.774 |
3.491.231 |
2010 |
1.171.002 |
3.515.758 |
4.686.760 |
2011 |
5.233 |
3.872.466 |
3.877.699 |
2012 |
116.079 |
4.044.628 |
4.160.707 |
2013 |
275.132 |
4.660.320 |
4.935.452 |
2014 |
68.572 |
4.926.658 |
4.995.230 |
2015 |
68.798 |
5.616.627 |
5.685.425 |
2016 |
26.503 |
6.999.194 |
7.025.697 |
MAMUL MADDE BUĞDAYA ÇEVİRME KATSAYILARI |
UN |
MAKARNA |
BULGUR |
İRMİK |
BİSKÜVİ |
1,358 |
1,66 |
1,45 |
1,66 |
0,87 |
Kaynak: TÜİK 2017
Yıllar itibariyle mamul madde ihracatları artış göstermiş olup 2016 yılında mamul madde ihracatımızın buğday karşılığı 7 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye`nin Buğday (Durum Buğday Dâhil) Üretimi, İthalatı ve İhracatı
Kaynak:TÜİK 2017.
NOT: Buğday ithalat ve ihracat rakamlarının içeriside, mamul madde ithalat ve ihracatının buğday karşılıkları dâhildir
Türkiye buğday üretimi, 2015 yılına göre biraz gerileyerek 2016 yılında 20,6 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.
TMO Buğday Alım Fiyatı (TL/Ton) ve ÜFE Artış Oranı (%)
Yıllar |
Makarnalık Buğday |
A. Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday Alım Fiyatı |
ÜFE Artış Oranı (%) |
Alım Fiyatı |
|||
2007 |
440 |
425 |
7,1 |
2008* |
500 |
500 |
16,5 |
2009 |
525 |
500 |
-2,5 |
2010 |
575 |
550 |
9,2 |
2011 |
640 |
605 |
9,6 |
2012 |
705 |
665 |
8,1 |
2013 |
765 |
720 |
2,2 |
2014 |
- |
- |
11,3 |
2015 |
976 |
862 |
6,5 |
2016 |
1.000 |
910 |
3,3 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Not: ÜFE Mayıs ayına göre yıllık % değişim oranlarıdır. (*) 2008 yılına ait fiyatlar emanet alım fiyatı olup müdahale alım fiyatı açıklanmamıştır.
Borsalarda 2012–2016 Yılları Arası Buğday (AKS) Fiyatları (TL/Ton)
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Çizelge yurtiçi borsalarda işlem gören buğdayın 2012 yılından itibaren borsa bazında Temmuz-Aralık dönemine ait aylara göre fiyatları yer almaktadır. 2016 yılında üretimin düşük ve yüksek kaliteli buğdayın piyasada az bulunmasına bağlı olarak fiyatlarının çok yükselmesi sonucunda buğday ortalama fiyatları bir önceki yıla göre yükselmiştir.
Borsalar arasındaki fiyat farklılıklarının bölgeler arasındaki kalite ve talep farklılaşmasından kaynaklandığı değerlendirilmektedir. Polatlı ve Konya`da ekmeklik buğday fiyatları genel olarak diğer bölgelere göre yüksek seyretmektedir. Nedeni, bölgede yüksek kaliteli buğday bulunabilmesinin yanı sıra sektörün bu bölgede yoğun olmasına bağlı olarak piyasada talebin yüksek buna karşın arzın dar olmasıdır. Trakya Bölgesinde ise ürün bolluğuna rağmen kalitenin düşük olması ve sanayinin bu bölgede gelişmemiş olması nedeniyle piyasada talep diğer bölgelere oranla düşüktür. Tüm bu hususlar borsalarda işlem gören ürünlerin fiyatlarına yansımıştır.
AKS buğday fiyatı 2016 yılında Eskişehir Ticaret Borsasında 836-920 TL/Ton, Konya Ticaret Borsasında 957-1.085 TL/Ton, Polatlı Ticaret Borsasında 924-1.094 TL/Ton ve Edirne Ticaret Borsasında 837-925 TL/Ton aralığında işlem görmüştür.
2012-2016 Yılları Arası Aylar Bazında Buğday Borsa Ortalama Fiyatları (TL/Ton)
Yıllar |
Ürün |
Kodu |
Oca |
Şub |
Mar |
Nis |
May |
Haz |
Tem |
Ağu |
Eyl |
Eki |
Kas |
Ara |
2012 |
AKS Buğday |
1221 |
618 |
618 |
610 |
624 |
642 |
662 |
653 |
661 |
687 |
740 |
737 |
733 |
Makarnalık Buğ. |
1121 |
637 |
638 |
599 |
606 |
650 |
657 |
684 |
683 |
702 |
703 |
725 |
730 |
|
|
AKS Buğday |
1221 |
749 |
753 |
761 |
768 |
758 |
704 |
724 |
742 |
758 |
791 |
827 |
824 |
Makarnalık Buğ. |
1121 |
755 |
754 |
767 |
768 |
761 |
731 |
725 |
729 |
730 |
736 |
741 |
802 |
|
2013 |
AKS Buğday |
1221 |
865 |
865 |
870 |
883 |
859 |
970 |
890 |
824 |
841 |
862 |
853 |
867 |
Makarnalık Buğ. |
1121 |
856 |
877 |
899 |
910 |
914 |
871 |
878 |
891 |
877 |
919 |
1.007 |
1.010 |
|
2014 |
AKS Buğday |
1221 |
885 |
860 |
853 |
850 |
892 |
806 |
820 |
860 |
897 |
923 |
922 |
939 |
Makarnalık Buğ. |
1121 |
1.006 |
988 |
963 |
901 |
881 |
873 |
856 |
889 |
890 |
938 |
903 |
916 |
|
|
AKS Buğday |
1221 |
945 |
932 |
943 |
968 |
984 |
913 |
915 |
935 |
955 |
993 |
1.003 |
1.028 |
Makarnalık Buğ. |
1121 |
980 |
907 |
922 |
899 |
934 |
970 |
910 |
890 |
878 |
869 |
923 |
980 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Çizelge AKS ve Makarnalık buğdayın takip edilen borsalardaki ortalama fiyatlarının son 5 yıldaki seyri verilmiştir. 2016 yılında, üretimdeki düşüşle birlikte yüksek kaliteli buğday arzının düşük olması sonucunda fiyatlar geçen yılın oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Yıllık fiyat değişimine bakıldığında ise hasat döneminde (Haziran, Temmuz, Ağustos) ekmeklik buğday fiyatlarında ürün arzının artmasına bağlı olarak düşük seyreden fiyatlar daha sonraki aylarda piyasalarda yaşanan gelişmelerin de etkisiyle yükselişe geçmiştir. Makarnalık buğdayda ise hasat döneminde TMO ile sanayici ve tüccarın alımları sonucunda fiyatlar yüksek seyretmiş, Temmuz ayından itibaren ithal buğday alımlarının yoğunlaşması ve iç piyasada talebin azalması sonucunda fiyatlar düşüşe geçmiştir. Kasım ayından itibaren ise piyasada arzın daralması, Kanada buğdayında yaşanan sıkıntılar (vomitoksin nedeniyle yemlik kaliteye düşmesi) ve dolar kurundaki yükselişin de etkisiyle fiyatlar tekrar yükselişe geçmiştir.
2012-2016 Yılları Arasında Aylar Bazında Buğday Borsa İşlem Miktarları (Ton)
Yıllar |
Ürün |
Oca |
Şub |
Mar |
Nis |
May |
Haz |
Tem |
Ağu |
Eyl |
Eki |
Kas |
Ara |
Toplam |
2012 |
AKS Buğday |
10.340 |
10.976 |
14.296 |
9.529 |
1.592 |
2.904 |
63.911 |
26.170 |
16.627 |
10.386 |
10.021 |
5.685 |
182.437 |
Makarnalık Buğ. |
2.800 |
4.118 |
2.196 |
2.105 |
5.152 |
2.026 |
10.212 |
7.182 |
9.340 |
5.107 |
5.518 |
3.500 |
59.256 |
|
|
AKS Buğday |
6.854 |
5.349 |
4.206 |
3.077 |
259 |
21.271 |
56.426 |
20.809 |
14.519 |
7.495 |
9.790 |
5.210 |
155.265 |
Makarnalık Buğ. |
2.254 |
2.178 |
2.427 |
1.392 |
108 |
2.456 |
6.610 |
2.906 |
726 |
493 |
422 |
474 |
22.446 |
|
2013 |
AKS Buğday |
4.921 |
5.201 |
3.865 |
3.366 |
746 |
3.440 |
45.263 |
20.813 |
9.975 |
6.740 |
7.032 |
6.477 |
117.839 |
Makarnalık Buğ. |
500 |
735 |
328 |
206 |
60 |
104 |
4.126 |
1.970 |
703 |
568 |
655 |
516 |
10.471 |
|
|
AKS Buğday |
4.990 |
5.371 |
5.188 |
5.830 |
547 |
5.356 |
41.077 |
17.543 |
9.221 |
7.949 |
7.607 |
6.487 |
117.166 |
2014 |
Makarnalık Buğ. |
788 |
227 |
495 |
697 |
199 |
45 |
979 |
28 |
60 |
33 |
23 |
42 |
3.616 |
|
AKS Buğday |
3.583 |
5.983 |
4.165 |
2.080 |
350 |
29.187 |
43.075 |
29.898 |
16.499 |
12.272 |
11.231 |
8.245 |
166.567 |
Makarnalık Buğ. |
36 |
108 |
55 |
71 |
25 |
143 |
2.195 |
759 |
402 |
152 |
211 |
152 |
4.309 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Çizelgee belirtildiği üzere 2016 yılında Konya, Polatlı, Edirne ve Eskişehir Borsalarındaki AKS ve makarnalık buğdayın toplam işlem hacmi 2015 yılına göre %41 artışla toplam 170.876 ton olmuştur. Aynı borsalarda 2015 yılındaki AKS buğdayın işlem hacmi117.166 ton iken 2016 yılında 166.567 tona yükselmiştir.
Beş yıl içerisinde ekmeklik buğday fiyatlarında kademeli olarak yükseliş olduğu görülürken, makarnalık buğdayda genel olarak bir önceki yıl seviyesinin altında seyrederken, Haziran ayında açıklanan TMO alım fiyatlarının piyasa fiyatlarının üzerinde olması ve bu dönemde talebin artmasına bağlı olarak en yüksek seviyeye ulaşmıştır.
2016 yılında ekmeklik buğday fiyatlarının özellikle hasadın yoğunlaştığı Haziran- Temmuz aylarında düşüş gösterdiği, ilerleyen aylarda yükseldiği görülmektedir. Makarnalık buğdayda ise Haziranda yükselmiş ardından düşüşe geçmiştir.
DÜNYADA ÜRETİM, TÜKETİM, İTHALAT, İHRACAT, STOK VE FİYATLAR
Buğday Ekiliş ve Hasat Dönemleri
sarı renk: ekiliş
yeşil renk : hasat zamanı
Dünya Buğday Üretimi ve Başlıca Üretici Ülkeler (Milyon Ton)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
2016/17* |
AB(28) |
118 |
150,7 |
138,3 |
136,8 |
137,4 |
131,6 |
143,2 |
156,1 |
159,7 |
144,4 |
Çin |
109,3 |
112,5 |
115,1 |
115,2 |
117,4 |
120,8 |
121,9 |
126,2 |
130,2 |
128,9 |
Hindistan |
75,8 |
78,6 |
80,7 |
80,8 |
86,9 |
94,9 |
93,5 |
95,9 |
86,5 |
86 |
ABD |
55,8 |
68,4 |
60,1 |
58,9 |
54,2 |
61,3 |
58,1 |
55,1 |
56,1 |
62,9 |
Rusya |
49,4 |
63,8 |
61,7 |
41,5 |
56,2 |
37,7 |
52,1 |
59,1 |
61 |
72,5 |
Avustralya |
13,6 |
21,4 |
21,8 |
27,4 |
29,9 |
22,9 |
25,3 |
23,7 |
24,2 |
33,5 |
Pakistan |
23,3 |
21 |
24 |
23,9 |
24,2 |
23,3 |
24,2 |
26 |
25,5 |
25,5 |
Kanada |
20,1 |
28,6 |
26,8 |
23,3 |
25,3 |
27,2 |
37,5 |
29,4 |
27,6 |
31,7 |
Türkiye* |
17,2 |
17,8 |
20,6 |
19,7 |
21,8 |
20,1 |
22,1 |
19 |
22,6 |
20,6 |
Ukrayna |
13,9 |
25,9 |
20,9 |
16,8 |
22,3 |
15,8 |
22,3 |
24,7 |
27,3 |
26,8 |
Arjantin |
16,3 |
8,4 |
9 |
15,9 |
14,5 |
8 |
9,2 |
13,9 |
11,3 |
15,5 |
Kazakistan |
16,5 |
12,5 |
17,1 |
9,6 |
22,7 |
9,8 |
13,9 |
13 |
13,8 |
17 |
Diğer |
80,1 |
77,3 |
86 |
84 |
86,6 |
84 |
92,9 |
88 |
90,6 |
86,3 |
Dünya |
609,2 |
686,8 |
682,2 |
653,8 |
699,4 |
657,4 |
716,3 |
730,2 |
736,4 |
751,5 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Not: AB verileri; 2006/07‘den 2012/13‘e kadar AB (27), 2013/14 döneminden itibaren AB (28) içindir.
Uluslararası Hububat Konseyi (IGC) verilerine göre Avustralya, ABD, Rusya, Kanada, Arjantin ve Kazakistan`da bir önceki yıla göre üretim artarken AB, Çin, Hindistan, Türkiye ve Ukrayna`da üretim düşüş göstermiştir.
Küresel buğday üretimindeki artışın Kuzey Amerika, Karadeniz bölgesi ve Avustralya gibi majör ihracatçı bölgelerden kaynaklandığı görülmektedir. Dünyada üretimdeki bolluğa rağmen kaliteli ürün tedarikinde sıkıntı yaşanmıştır.
2016/17 Dünya Buğday Üretiminde Başlıca Ülkelerin Payları (%)
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
2016/17 dönemi buğday üretim tahminlerine göre, dünyada ilk sırada %19`luk pay ile AB (28) ülkeleri yer alırken bunu %17 ile Çin ve %11 ile Hindistan takip etmektedir. Türkiye dünya buğday üretiminin %3`ünü gerçekleştirmektedir.
Dünya ve Başlıca Üretici Ülkelerde Buğday Verimi (Ton/Ha)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15* |
2015/16 |
2016/17* |
AB (28) |
7,13 |
8,47 |
8,4 |
7,94 |
7,88 |
7,84 |
8,59 |
9,03 |
9,11 |
8,23 |
Çin |
4,73 |
4,81 |
4,88 |
4,75 |
4,84 |
4,98 |
5,06 |
5,24 |
5,39 |
5,27 |
Hindistan |
2,71 |
2,79 |
2,91 |
2,84 |
2,95 |
3,2 |
3,16 |
3,15 |
2,75 |
3,09 |
Kanada |
2,32 |
2,85 |
2,79 |
2,82 |
2,96 |
2,86 |
3,59 |
3,1 |
2,88 |
3,35 |
ABD |
2,7 |
3,01 |
2,98 |
3,1 |
2,93 |
3,11 |
3,17 |
2,94 |
2,93 |
3,54 |
Ukrayna |
2,33 |
3,71 |
3,09 |
2,68 |
3,35 |
2,8 |
3,39 |
3,94 |
3,83 |
4,08 |
Pakistan |
2,77 |
2,45 |
2,66 |
2,65 |
2,72 |
2,69 |
2,79 |
2,82 |
2,78 |
2,75 |
Türkiye* |
2,13 |
2,2 |
2,54 |
2,43 |
2,69 |
2,67 |
2,84 |
2,4 |
2,88 |
2,68 |
Rusya |
2,1 |
2,45 |
2,23 |
1,91 |
2,26 |
1,77 |
2,23 |
2,5 |
2,39 |
2,67 |
Arjantin |
2,83 |
1,96 |
2,75 |
3,51 |
3,23 |
2,66 |
2,67 |
2,8 |
2,86 |
3 |
Avustralya |
1,1 |
1,58 |
1,57 |
2,03 |
2,15 |
1,76 |
2,01 |
1,92 |
1,89 |
2,19 |
Kazakistan |
1,28 |
1 |
1,18 |
0,68 |
1,64 |
0,79 |
1,08 |
1,08 |
1,19 |
1,42 |
Dünya |
2,83 |
3,09 |
3,05 |
3 |
3,16 |
3,06 |
3,27 |
3,3 |
3,28 |
3,38 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Not: AB verileri; 2006/07‘den 2012/13‘e kadar AB (27), 2013/14 döneminden itibaren AB (28) içindir.
2016/17 döneminde en yüksek ortalama buğday verimi, düşüş göstermesine ragmen yine AB (28) ülkelerinde gerçekleşmiştir. Dünyada artış trendinde olan buğdayın ortalama verimi, 2016/17 döneminde önceki döneme göre % 3 artış göstererek rekor 3,38 ton/ha seviyesine ulaşmıştır. Geçen yıla göre dünya üretimindeki artışta payı olan Kanada, ABD, Rusya, Avustralya ve Arjantin`in verimlerinde artış olduğu görülmektedir.
Buğday veriminde son 10 yıldaki gelişime baktığımızda en çarpıcı artışın Avustralya`da görüldüğünü, bunu Ukrayna, Kanada ve ABD`nin izlediğini görüyoruz.
Dünya ve Başlıca Üretici Ülkelerde Buğday Ekim Alanı (Milyon Ha)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
2016/17* |
AB (28) |
16,6 |
17,9 |
16,6 |
17,3 |
17,5 |
16,9 |
16,7 |
17,3 |
17,6 |
17,4 |
Çin |
23,1 |
23,4 |
23,6 |
24,3 |
24,3 |
24,3 |
24,1 |
24,1 |
24,2 |
24,2 |
Hindistan |
28 |
28,2 |
27,8 |
28,5 |
29,4 |
29,7 |
29,6 |
30,5 |
31,5 |
30,2 |
ABD |
20,6 |
22,7 |
20,2 |
19 |
18,5 |
19,7 |
18,3 |
18,8 |
19,1 |
17,8 |
Rusya |
23,5 |
26 |
27,7 |
21,8 |
24,9 |
21,3 |
23,4 |
23,6 |
25,6 |
26,9 |
Kanada |
8,6 |
10 |
9,6 |
8,3 |
8,6 |
9,5 |
10,4 |
9,5 |
9,6 |
8,9 |
Pakistan |
8,4 |
8,6 |
9 |
9 |
8,9 |
8,7 |
8,7 |
9,2 |
9,2 |
9,3 |
Türkiye** |
8,1 |
8,1 |
8,1 |
8,1 |
8,1 |
7,5 |
7,8 |
7,9 |
7,8 |
7,7 |
Arjantin |
5,8 |
4,3 |
3,3 |
4,5 |
4,5 |
3 |
3,5 |
5 |
3,9 |
5 |
Kazakistan |
12,9 |
13,5 |
14,8 |
14,3 |
13,8 |
13,5 |
13,1 |
12,4 |
11,8 |
12,2 |
Avustralya |
12,3 |
13,5 |
13,9 |
13,5 |
13,9 |
13 |
12,6 |
12,4 |
12,8 |
13 |
Ukrayna |
6 |
7 |
6,8 |
6,3 |
6,7 |
5,6 |
6,6 |
6,3 |
7,1 |
6,5 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Not: AB verileri; 2006/07‘den 2012/13‘e kadar AB (27), 2013/14 döneminden itibaren AB (28) içindir.
2016/17 dönemi dünya buğday tüketimi, bir önceki yılın rekor seviyesini %2 oranında aşarak 738 milyon ton seviyesine yükselmiştir. 2016/17 döneminde buğday tüketimi; Hindistan`daki keskin artışının etkisiyle yükselmiştir. Hindistan`da bu sezon buğday kullanımındaki keskin artışın nedenlerinden birisi süt ve kanatlı sektörünün yemlik ürün talebinde yaşanan toparlanma, diğer bir nedeni ise geleneksel olarak temel besin kaynağı olan buğdayın mamul madde tüketiminin artmasıdır.
Dünyada Buğday İthalatı ve Başlıca İthalatçı Ülkeler (Milyon Ton)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
2016/17* |
Mısır |
7,6 |
9,8 |
10,2 |
10,4 |
11,6 |
8,2 |
10,1 |
11,1 |
12,2 |
12 |
Endonezya |
5,2 |
5,5 |
5,4 |
6,6 |
6,5 |
7,2 |
7,5 |
7,3 |
10,2 |
8,8 |
Cezayir |
5,8 |
6,3 |
5,1 |
6,4 |
6,3 |
6,5 |
7,4 |
7,3 |
8,2 |
8,1 |
Brezilya |
7,1 |
6,3 |
6,7 |
6,6 |
6,8 |
7,7 |
7 |
5,7 |
6 |
7,1 |
AB (28) |
6,4 |
7,9 |
5,1 |
4,7 |
7,2 |
5,3 |
4,1 |
6,2 |
7 |
6,6 |
Japonya |
5,7 |
4,9 |
5,5 |
6 |
5,8 |
6,3 |
5,9 |
5,6 |
5,6 |
5,8 |
Filipinler |
2,3 |
3,2 |
3 |
3,2 |
4 |
3,6 |
3,5 |
5 |
4,9 |
4,9 |
G.Kore |
3 |
3,3 |
4,4 |
4,9 |
5,1 |
5,2 |
4,1 |
4 |
4,5 |
5,1 |
Meksika |
3,1 |
3,3 |
3,1 |
3,4 |
5 |
3,8 |
4,7 |
4,6 |
4,7 |
4,6 |
Bangladeş |
1,4 |
2,7 |
3,5 |
3,4 |
1,9 |
2,7 |
3,4 |
3,6 |
4,6 |
5 |
Nijerya |
2,6 |
3,6 |
4 |
4 |
3,9 |
4,2 |
4,6 |
4,3 |
4,4 |
4,4 |
Fas |
4,1 |
3,7 |
2,3 |
3,9 |
3 |
3,9 |
3,9 |
4 |
4,4 |
4,7 |
Türkiye |
2,2 |
3,6 |
3,3 |
3,5 |
4,3 |
3,3 |
4,2 |
5,8 |
4,4 |
4,9 |
Irak |
3,5 |
3,9 |
3,9 |
3,5 |
3,9 |
3,9 |
3,1 |
2,2 |
2,2 |
2,3 |
Diğer |
50,7 |
69,2 |
63 |
55,6 |
71,1 |
69,9 |
83,2 |
76,5 |
81,2 |
84,2 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dünya |
110,8 |
137,3 |
128,6 |
126,1 |
146,5 |
141,9 |
156,5 |
153,3 |
164,3 |
168,4 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Not: AB verileri; 2006/07`den 2012/13`e kadar AB (27), 2013/2014 döneminde AB (28) içindir.
Dünyada buğday ithalatı buğday üretiminin kısıtlı ve nüfusun yüksek olduğu Kuzey Afrika ve Asya ülkelerinde yoğunlaşmıştır. İthalatta, Mısır Arap Cumhuriyeti ilk sırada yer alırken onu Endonezya ve Cezayir takip etmektedir. Kanatlı ihracatında lider konumunda olan ve buğday mamulleri sanayisi büyüyen Brezilya da buğday ithalatında ön sıralarda gelmektedir. Türkiye ise üretiminin iç tüketimi karşılıyor olmasına karşın artan mamul madde ihracatıyla paralel olarak buğday ithalatını artırmaktadır.
2016/17 Dünya Buğday İthalatında Başlıca Ülkelerin Payları (Milyon Ton)
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Dünya buğday ithalatında en fazla pay 2016/17 döneminde % 7 ile Mısır`a aittir. Bunu % 5 ile Endonezya ve Cezayir izlemektedir.
Dünya Buğday İthalatı Projeksiyonu (Milyon Ton)
Ülkeler |
2017/18 |
2018/19 |
2019/20 |
2020/21 |
2021/22 |
2022/23 |
2023/24 |
2024/25 |
2025/26 |
2026/27* |
Mısır |
11,9 |
12 |
12,2 |
12,3 |
12,4 |
12,5 |
12,6 |
12,9 |
13,1 |
13,4 |
Endonezya |
8,8 |
9 |
9,3 |
9,5 |
9,8 |
10 |
10,3 |
10,5 |
10,8 |
11 |
Brezilya |
6,8 |
6,9 |
6,9 |
6,9 |
7 |
7,1 |
7 |
7 |
7,1 |
7,1 |
Filipinler |
5 |
5,1 |
5,2 |
5,3 |
5,4 |
5,5 |
5,6 |
5,7 |
5,8 |
5,9 |
Japonya |
5,8 |
5,8 |
5,8 |
5,8 |
5,8 |
5,7 |
5,7 |
5,7 |
5,7 |
5,7 |
AB (28) |
5,9 |
5,5 |
5,3 |
5,1 |
5 |
4,9 |
4,8 |
4,7 |
4,5 |
4,3 |
Meksika |
4,8 |
4,8 |
4,8 |
4,8 |
4,8 |
4,8 |
4,9 |
4,9 |
5 |
5 |
ABD |
3,3 |
3,4 |
3,4 |
3,4 |
3,5 |
3,7 |
3,8 |
3,9 |
4,1 |
4,2 |
Irak |
2,8 |
2,9 |
3,1 |
3,3 |
3,5 |
3,7 |
3,9 |
4,1 |
4,4 |
4,6 |
G.Kore |
5,1 |
5 |
5 |
5 |
4,9 |
4,9 |
4,9 |
4,8 |
4,8 |
4,7 |
Dünya |
172 |
173,3 |
176,3 |
178,8 |
181,8 |
185,1 |
188,2 |
191,2 |
194,4 |
197,5 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Amerikan Tarım Bakanlığı USDA verilerine göre, 2017/18 ve 2026/27 dönemi arasında dünya buğday ithalatının % 15 artarak 197,5 milyon tona ulaşacağı öngörülmektedir.
Küresel buğday ticaretindeki büyüme, gelir ve nüfus artışının etkisiyle Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yoğunlaşmakta olup artışın % 63`ünün bu bölgelerde gerçekleşmesi beklenmektedir. Asya ülkelerinde de gelir arttıkça buğday mamullerine talep artmaktadır.
Önümüzdeki 10 yılda Mısır ve Endonezya`nın ithalatta liderlik konumlarını korumaları beklenmektedir.
Dünya Buğday İhracatı ve Başlıca İhracatçı Ülkeler (Milyon Ton)
Ülkeler |
2007/08 |
2008/09 |
2009/10 |
2010/11 |
2011/12 |
2012/13 |
2013/14 |
2014/15 |
2015/16 |
2016/17* |
Rusya |
12,1 |
18,3 |
18,8 |
4 |
21,6 |
11,2 |
18,5 |
22,2 |
25,4 |
28,5 |
AB (28) |
11,2 |
24,5 |
20,8 |
22,1 |
15,6 |
21,7 |
31 |
34,4 |
33,9 |
25,9 |
ABD |
34,3 |
27,3 |
24,2 |
35,7 |
27,9 |
27,5 |
31,3 |
22,6 |
21,6 |
25,7 |
Avustralya |
7,5 |
13,5 |
13,7 |
18,5 |
23,1 |
21,3 |
18,4 |
16,6 |
15,8 |
23 |
Kanada |
16,4 |
18,3 |
18,3 |
16,3 |
18,2 |
18,7 |
22,9 |
24,9 |
21,9 |
21 |
Ukrayna |
1,2 |
12,9 |
9,3 |
4,3 |
5,4 |
7,1 |
9,5 |
11,2 |
17,4 |
15 |
Kazakistan |
8,2 |
5,8 |
8 |
5,6 |
11,1 |
7,2 |
8,4 |
5,9 |
7,3 |
8,9 |
Arjantin |
10 |
8,5 |
5,2 |
7,6 |
11,3 |
7,1 |
1,5 |
4,1 |
8,7 |
8,7 |
Dünya |
110,7 |
137,2 |
128,7 |
126,1 |
146,5 |
141,9 |
156,5 |
153,3 |
164,3 |
168,4 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Not: AB (28) verileri; 2006/07`den 2012/13`e kadar AB (27), 2013/14 döneminden itibaren AB (28) içindir.
Son dört yılda başta Rusya olmak üzere üç majör Karadeniz ülkesinin (Rusya, Ukrayna ve Kazakistan) üretim artışıyla birlikte küresel ihracattaki payı sert artış göstererek % 31`e ulaşmıştır. Diğer 5 majör ihracatçının küresel ihracattaki payı ise % 62`dir. Cari sezonda üretim ve ihracatta rekor kıran Rusya`nın AB ve ABD`yi geride bırakarak dünya buğday ihracatında birinci sıraya yükseldiği görülmektedir.
Dünya buğday ticaretinde önemli paya sahip ülkeler, üretimlerinin büyük bölümünü ihraç etmektedirler.
2016/17 Dünya Buğday İhracatında Başlıca Ülkelerin Payları (%)
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Dünya Buğday İhracatı Projeksiyonu (Milyon Ton)
Ülkeler |
2017/18 |
2018/19 |
2019/20 |
2020/21 |
2021/22 |
2022/23 |
2023/24 |
2024/25 |
2025/26 |
2026/27* |
AB (28) |
34,1 |
34,2 |
34,7 |
34,9 |
35,4 |
36,1 |
36,7 |
37,1 |
37,6 |
38,1 |
Rusya |
24,8 |
25 |
25,6 |
26,1 |
26,6 |
27,1 |
27,6 |
28,1 |
28,6 |
29,1 |
ABD |
26,5 |
26,5 |
26,5 |
26,7 |
26,8 |
26,9 |
27,1 |
27,2 |
27,4 |
27,5 |
Kanada |
20,5 |
20,4 |
20,9 |
21,3 |
21,6 |
22,2 |
22,7 |
23,2 |
23,7 |
24,2 |
Avustralya |
18 |
18 |
18,2 |
18,3 |
18,5 |
18,6 |
18,7 |
18,9 |
19 |
19,3 |
Arjantin |
9,2 |
9,7 |
10,2 |
10,6 |
11 |
11,3 |
11,6 |
12,1 |
12,5 |
12,9 |
Türkiye |
4,5 |
4,7 |
4,8 |
5 |
5,1 |
5,3 |
5,4 |
5,5 |
5,6 |
5,6 |
Dünya |
172 |
173,3 |
176,3 |
178,8 |
181,8 |
185,1 |
188,2 |
191,2 |
194,4 |
197,5 |
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Amerikan Tarım Bakanlığı USDA 2026 Projeksiyonlarında, son 10 yılda olduğu gibi AB, ABD, Rusya, Kanada ve Avustralya`nın 2026/27 döneminde de dünya ticaretinin % 70`ini ellerinde bulundurmaları beklenmektedir. AB (28)`in 2026/27 döneminde en büyük ihracatçı olmaya devam edeceği; Rusya, ABD ve Kanada`nın bu bölgeyi takip edeceği öngörülmektedir.
Majör ihracatçılardan olan üç Karadeniz ülkesi küresel ihracattaki payını en hızlı artıran bölge olmuştur. Bu ülkelerin paylarını 10 yıl içinde % 19`dan %30`a yükseltmesi öngörülmektedir. Ancak bu bölgede hava koşullarının çok değişiklik göstermesi yıllar arasında üretimin dolayısıyla da ihracatın keskin dalgalanma göstermesine neden olmaktadır.
Ekim alanında sınırlı artış beklenen Kanada`nın verimini yükselterek üretimini artırması, iç tüketimdeki büyümenin yavaş olmasının da ihracatındaki büyümeyi desteklemesi beklenmektedir.
Arjantin`in buğday ekim alanları, özellikle soya fasulyesinin ardından ekim yapılabilen alanlarda, Hükümetin buğday getirilerini sınırlayan ihracat vergisini kaldırmasıyla birlikte ciddi ölçüde genişlemekte ve ülkenin ihracatı da bununla birlikte büyümektedir. Ayrıca dalgalı kur rejimine geçilmesiyle birlikte pezonun devalüe olması ülkenin ihracatta rekabet gücünü artırmıştır.
AB`nin buğdayın yemlik amaçlı iç kullanımını diğer yemlik hububat lehine azaltması beklenmekle birlikte ihracatının büyümesi öngörülmektedir. Ancak yine de Karadeniz ülkelerinin güçlü rekabeti neticesinde küresel ihracattaki payının % 20`den % 19`a düşmesi tahmin edilmektedir.
Buğday mamul madde ihracatında önde gelen ülke olan Türkiye`nin ihracatının % 24 oranında yükselerek 5,6 milyon tona ulaşması öngörülmektedir.
Dünya Buğday İhracatı Projeksiyonu (Milyon Ton)
Kaynak: TMO Hububat Raporu 2016
Amerikan Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından yapılan projeksiyona göre, önümüzdeki 10 yılda dünya buğday ticaretinde %15`lik bir artış beklenmektedir. Son 10 yılda olduğu gibi AB, ABD, Rusya, Kanada ve Avustralya`nın 2026/27 döneminde de dünya ticaretinin % 70`ini ellerinde bulunduracaklardır. Majör ihracatçılardan olan üç Karadeniz ülkesi küresel ihracattaki payını en hızlı artıran bölge olmuştur. Bu ülkelerin paylarını 10 yıl içinde % 19`dan %30`a yükseltmesi öngörülmektedir.