BUĞDAY KALİTESİ DÜŞÜYOR - HABER GAZETESİ-15 EYLÜL 2016

SAMSUN
21.09.2016
 

ZMO Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, girdi fiyatlarının yükselmesi, çiftçinin buğdayda uygun tohum ve yeterince gübre kullanamaması nedeniyle buğday kalitesinin her geçen gün düştüğünü söyledi. Tosun, ‘Eğer üretici artan maliyetlerle baş başa bırakılmaya devam edilirse, üretim her geçen gün azalacak‘‘ dedi

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Hayati Tosun, 2015-2016 sezonunda Samsun‘da ekim alanlarının yüzde 7 oranında düştüğünü ancak birim alanda iklim şartlarına göre artışlar yaşandığını söyledi.

Son yıllardaki yağışlarla buğdayda yaşanan hastalıklardan, girdi maliyetleri sebebiyle mücadele edilemediğini de belirten Tosun, ‘‘Girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle uygun tohum, ilaç ve yeterince gübre kullanamayan çiftçinin ürettiği buğdayların kalitesi her geçen gün düşüyor. Buğday üretiminde verimlilik ve kalitenin artırılması için gerekli çalışmalar yapılmalı‘‘ diye konuştu.

 ÜRETİCİ SIKINTIDA 

Buğdayın Havza, Vezirköprü ve Bafra ilçelerinde üçlü nöbetle ayçiçeği, şeker pancarı ve kışlık sebzelerle dönüşümlü ekildiğini kaydeden Tosun ‘‘Buğday şehrimizde ana ürün olmasa da önemli bir mahsul. 2015 yılında ilimiz ekonomisine katkısı 2,5 milyon TL iken bu sene 3 milyon TL kazanç bekleniyor. Ancak girdi fiyatlarının yüksekliği nedeniyle uygun tohum, ilaç ve yeterince gübre kullanamayan çiftçinin ürettiği buğdayların kalitesi her geçen gün düşüyor. Özellikle son yıllardaki yağışlar, buğdayda septoria, pas, külleme gibi yaprak leke hastalıklarının artmasına neden oldu ve üretim maliyetini yükseltti. Ayrıca buğday çeşitlerinin hastalıklara karşı hashas olması nedeniyle de önemli oranda verim ve üretim kaybı oluşuyor. Bunun için yöreye uygun, hastalıklara dayanıklı çeşitler geliştirilmeli ve sertifikalı tohumluğun yaygınlaştırılması sağlanmalı. Hele ki temel bir gıda kaynağımız olan buğdayı, dışarıdan ithal ettiğimizi düşünürsek ayrı bir önem kazanıyor. Çiftçimiz tarafından TMO ve tüccarlara teslim edilen ürünlerden yapılan kesintiler hesaplandığında bunun ortalama yüzde 4 olduğu dikkate alırsak, açıklanan buğday alım fiyatlarıyla piyasada gerçekleşen fiyatların uzaktan yakından bir ilgisi yok. Bu sene gerçekleşen ortalama verimin 425 kg olduğuna baktığımızda hasılat maliyet paritesi yüzde 85 gibi. Bu üretici için sıkıntı yaratmakta‘‘ ifadelerini kullandı.

İTHALATÇI KONUMUNDAYIZ

Üretimi ve üreticiyi destekleyecek politikalar yerine, ithalat süreci desteklendiğini söyleyen Tosun, şunları söyledi: ‘‘Eğer üretici artan maliyetlerle baş başa bırakılmaya devam ederse, üretim her geçen gün azalır. Uygulanan politikalarla tarımda net ithalatçı konumuna geldik. Bu nedenle, çiftçiyi piyasaya mahkum eden politikalardan vazgeçilmeli. Buğday üretiminde verimlilik ve kalitenin artırılması için gerekli çalışmalar yapılmalı, yöreye uygun sertifikalı tohumluklar geliştirilmeli, kullanımı yaygınlaştırılmalı ve ARGE yatırımlarına hız verilmeli. Unutmayalım ki buğday sofralarımızın vazgeçilmezi, esas lokmamız, ana katığımız.‘‘

Zerrin SOMUNCU - Haber Gazetesi

 

 

Okunma Sayısı: 121