BUĞDAY REKOLTESİ VE KURAKLIK
Barış, 5 Ocak, Ekspres ve Yeni Adana gazeteleri haberidir...
Çukurova yöresinde buğday hasadının başlaması için son günlerde etkili olan yağışlı havanın etkisini kaybetmesi beklenirken, rekoltenin geçen sezona göre yüzde 10-15 oranında düşük gerçekleşeceği bildirildi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, geçen sezon 315 bin hektar alana buğday ekimi yapılan yörede bu sezon kış aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle 290 bin hektar alana ekim yapılabildiğini söyledi. Yörede kuraklık öncesi ve kuraklık sonrası olmak üzere iki dönemde buğday ekimi yapıldığını belirten Barut, kuraklıktan önce yapılan alanlarda bugünlerde hasada başlanması gerektiğini, ancak yağışlı hava nedeniyle biçerdöverlerin tarlalara giremediğini ifade etti. Barut, hasadın başlaması için yağışlı havanın etkisini kaybetmesinin beklendiğini belirterek, Adana ve çevresinin Türkiye‘de buğday hasadının ilk olarak yapıldığı yöre olduğunu kaydetti.
Çukurova‘da yetiştirilen kırmızı yarı sert buğdayın Türkiye‘nin en kaliteli ürünü olduğunu anlatan Barut, kuraklık nedeniyle üreticilerin zor durumda olduğunu vurguladı. Kuraklık sonucu geçen sezon 1 milyon 400 bin ton olarak gerçekleşen rekoltenin bu sezon yüzde 10-15 oranında azalarak 1 milyon 100 bin ton olarak gerçekleşeceğine işaret eden Barut, düşük rekoltenin yanı sıra ekim döneminde yaşanan kuraklığın maliyetleri de ikiye katladığını söyledi.
‘‘ALIM FİYATI EN AZ 45 YKR OLMALI‘‘-
Barut, bir kilogram buğdayın maliyetinin üreticiye 39 YKr mal olduğunu kaydederek, çiftçinin kara gün dostu olarak bildikleri Toprak Mahsulleri Ofisi‘nden (TMO) müdahale alım fiyatını en az 45 YKr olarak açıklamasını beklediklerini ifade etti. Barut, bunun altındaki rakamın üreticiyi çok zor durumda bırakacağını belirterek, şöyle dedi: ‘‘Eğer üretici ürününü 45 YKr‘nin altında satarsa çıkmaza girer. TMO fiyatı düşük açıklayıp piyasayı bozacaksa hiç açıklamasın üretici için daha iyi olur. TMO piyasa ile çiftçi arasında regülatör görevi görüyor. Bu nedenle düşük giden piyasayı çiftçi lehine regüle etmesini istiyoruz.‘‘ Barut, buğdayın stratejik öneme sahip bir ürün olduğuna da işaret ederek, özellikle Çukurova yöresinde hasadının ardından ekimi yapılan pamuk, mısır, karpuz, soya ve ayçiçeği gibi ürünlere finansman sağladığını, üreticilerin buğdaydan kazandığı parayı bu ürünlerin masrafı için kullandığını sözlerine ekledi.