BUĞDAY ÜRETİMİ 25 MİLYON TONA ÇIKMALI - HÜRRİYET
“Dünyada ve Türkiye’de Su: Gündemi ve Geleceği Yönetmek” konulu sempozyum Ankara’da yapıldı. ZMO Başkanı Türkiye’de tarımın hak ettiği yeri alamadığını söyledi.
ZİRAAT Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, 72 milyonu aşmış nüfusu düşünüldüğü zaman Türkiye‘nin buğday üretimini 25 milyon tona çıkartması, bunun için de yeterli sulama yatırımı yapması gerektiğini bildirdi. ZMO ve Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜSKOOP-BİR) tarafından ortaklaşa düzenlenen "Dünyada ve Türkiye‘de Su: Gündemi ve Geleceği Yönetmek" konulu sempozyum, Başkent Öğretmenevi konferans salonunda gerçekleştirildi.
Buğday üretimi 25 milyon tona olmalı
Sempozyumun açılışında konuşan Günaydın, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel‘in su konusunda konferans vereceği sempozyumda, bu konuyla ilgili konuşmak istemediğini ve Türk tarımının resmini çizmekle yetineceğini söyledi. ZMO Başkanı, "72 milyonu aşmış nüfusu düşünüldüğü zaman Türkiye‘nin buğday üretimini 25 milyon tona çıkarması gerekiyor. Bunun için Konya gibi bölgelerde sulama yatırımları yapılmalı. Fakat yılda 40 bin hektarın altında olan sulama yatırımlarıyla bu üretim miktarına ulaşılması mümkün değil" dedi.
TÜSKOOP-BİR Başkanı Uysal Sempozyumun açılışında konuşan TÜSKOOP-BİR Genel Başkanı Halis Uysal ise sulama kooperatiflerinin, yer altından suyu pompalarla çektiğini, bu nedenle kullandıkları elektrikten dolayı 2 milyar lirayı aşkın borçları bulunduğunu ve borç nedeniyle pompaların kapalı olduğunu söyledi. Uysal, söz konusu borçların yeniden yapılandırılması konusunda hükümet ve TEDAŞ yetkilileriyle görüştüklerini belirtti.
Türkiye‘ye GDO‘lu pirinç giriyor
TÜRKİYE‘nin yılda 1,5 milyon ton civarında mısır, 1,5 milyon ton civarında soya ithal ettiğini, pamuk ithalatına 1 milyar dolar ödediğini anlatan Günaydın, büyükbaş hayvan sayısının 16 milyondan 11 milyona düştüğünü, kümes hayvanı varlığında ise biraz artış olduğunu bildirdi. Türkiye‘de yıllık süt üretiminin 12,2 milyon tona kadar çıktığını, kişi başı süt tüketiminin yıllık 17 litre olduğuna dikkati çeken Günaydın, AB ortalamanın ise yıllık 110 litre olduğunu ve bu ortalamayı yakalamak için süt üretiminin 4‘e, 5‘e katlamak gerektiğini söyledi. Günaydın, "Türkiye‘ye GDO‘lu pirinç girdiğini bilmezdik, yapılan analizler Türkiye‘ye GDO‘lu pirinç girdiğini gösterdi" diye konuştu.