BUGÜN DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ

BUGÜN DÜNYA KADIN ÇİFTÇİLER GÜNÜ
MERKEZ
15.10.2015
 

Ülkemizde işgücüne katılan her iki kadından birisi tarımda çalışmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu 2015 Mayıs verilerine göre Türkiye`de tarımda istihdam edilen 6 milyon çalışanın %47`sini yani yarıya yakınını (2,85 milyon) kadınlar oluşturmaktadır.

 

Kadınların %78`i ise ücretsiz aile işgücü olarak tarlada, bağda, bahçede çalışmaktadır. Tarımda çalışan kadınların %95 ‘i ise sosyal güvenlik kapsamı dışında kayıt dışı olarak uygun olmayan iş ve yaşam koşullarında yaşamlarını devam ettirmektedirler.

Ayrıca ‘`mevsimlik tarım işçiliği`` ülke genelinde tarımın önemli bir sorunu olup,  kadınların ev çocuk, aile sorumluluklarıyla daha da zorlandığı, en zor koşullarda çalışma ve hayata devam etme durumunda kaldığı ülkemizin önemli bir gerçeğidir.

Tarımda çalışan kadınlar hiçbir örgütlülüğe sahip değildir. Bu durum hak arama, işçi sağlığı ve iş güvenliği, ücret eşitsizlikleri, yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi temel haklara erişmede önemli bir sorun ve engel oluşturmaktadır.Kadınlar, ülkemizde tarımsal üretime katkıları, gıda güvencesi, aile beslenmesi ve dengeli beslenme alışkanlığının nesillere kazandırılması  ,konularında  yadsınamaz bir öneme sahiptirler.

Tarım sektörünün önemli yapı taşlarından kadın çiftçileri kadınları sadece 15 Ekimlerde hatırlanmak, yaşanılan sorunların görmezden gelmek, çözüm üretmekten uzak tavırlar içinde olmak mümkün değildir. Bu konuda yapılması gerekenler ortadadır. Önemli olan yapılması gerekenleri  yapma iradesini göstermektir.

Önemli ve anlamlı bir gün olan Dünya Kadın Çiftçiler Gününü kutlarken konuyla ilgili herkesden ve her kesimden sorunlara karşı duyarlı olma ve gerekli adımları atma kararlılığını göstermelerini bekliyoruz..

Okunma Sayısı: 875