BURSA 3. KENT SEMPOZYUMU

BURSA 3. KENT SEMPOZYUMU
BURSA
27.04.2011

Bursa 3. Kent Sempozyumu 29-30 Nisan 2011 tarihleri arasında düzenlenecektir.

 

 

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, 27 Nisan 2011 günü BAOB Yerleşkesi Toplantı salonunda "TMMOB Bursa 3. Kent Sempozyumu" tanıtımı için basın açıklaması düzenledi.

Düzenlenen basın açıklamasına Şubemizi temsilen Şube 2. Başkanımız Orhan SARIBAL katıldı.

                     TMMOB BURSA 3. KENT SEMPOZYUMUNU GERÇEKLEŞTİRİYORUZ.

27 Nisan 2011

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu olarak Bursa Kent Sempozyumu‘nun "YAŞANABİLİR, DİRENÇLİ BİR KENT BURSA" ana temasıyla bu yıl üçüncüsünü düzenliyoruz.

TMMOB, daha güzel yarınlarımız için dirençli, yaşanabilir ve sürdürülebilir ekolojik kentlerde yaşamanın tüm insanlığın en temel haklarından olduğunu varsaymaktadır. TMMOB kentlerimizin doğal afetlere, yangınlara, kaçak ve çarpık yapılaşmaya vb. sorunlara karşı hem daha DİRENÇLİ hem de daha YAŞANABİLİR olmasını temel ilke olarak kabul etmektedir.

TMMOB kuruluşundan bu yana gerek meslek alanlarına ve gerekse tematik konulara ilişkin olarak düzenlediği etkinliklerde kamuoyuna açılımlar, çözüm önerileri ve modeller sunmuştur. TMMOB kent sorunlarına ilişkin olarak özellikle son yirmi yıldır yerel yönetimler, kamu kaynaklarının dağılımı, afetler, çevre, altyapı, ulaşım, konut, turizm, kentsel koruma ve kentsel dönüşüm temalarında sorun tespitlerini ve çözüm önerilerini kamuoyuna sunmaktadır.

TMMOB kent yaşamını ilgilendiren imar, kültür ve turizm, çevre, kamu yönetimi ve yerel yönetim sistemini düzenleyen yasaların eksiklik ve yetersizliklerinden bahsederken insan sağlığı, doğal çevre, insan hakları-kentli hakları, katılım, yaşanabilirlik gibi kavramlara referans vermektedir.

TMMOB‘nin uzunca bir süredir değişik kentlerimizde düzenlendiği "kent sempozyumları" göstermiştir ki; ülkemiz kentleri çağdaş toplumlara yakışır biçimde yönetilmemektedir. Kentlerde; sağlık, çevre, altyapı, ulaşım, barınma, ısınma, eğitim, kültür ve benzeri birçok konuda sorunlar yaşanmaktadır. Diğer yandan kentlerimiz; deprem, sel, heyelan ve yangın gibi afetlere hazırlıklı değildir.

Ülkemizde yerel yönetimler alanında, özellikle 12 Eylül 1980 askeri darbesi ve takip eden yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle yerel idarelerce yürütülen hizmetlerde kamu yararı önceliği sürekli ihmal edilmiştir. Yıllar içinde, kentlerin imar, planlama, altyapı, ulaşım, çöp, su gibi konulardaki sorunları çeşitlenmiş ve derinleşmiştir.

Yerel yönetimler ekonomik ve toplumsal politikaların önemli bir uygulama alanını oluşturmaktadır. Siyaset ve sermaye kesimlerinin bu ilgisi, maalesef kent mekânına ve kentsel yaşama olumlu yönde yansımamaktadır. Kentlerde yaşayanlar, eğitim, sağlık, barınma ve beslenme gibi temel haklardan yoksun bırakılırken, sosyal donatı ve teknik altyapı hizmetlerinin sağlanmasında kullanılması gereken hazine arazileri gibi kamusal varlıklarımız özelleştirmelerle birilerinin hizmetine sunulmaktadır. Bununla birlikte kentsel altyapı, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık, çevre vb. alanlarda temel kamu hizmetleri ticarileştirilmekte, kamusal kaynaklarımız bir avuç azınlığa aktarılmaktadır. Emekçilerin, yoksulların ve tüm ezilenlerin sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamdan tümüyle dışlandığı yıkıcı bir ortamda yoksulluk ve açlık derinleşerek sürmektedir.

TMMOB, kentlerimizde var olan sorunların aşılması, sağlıklı kentsel çevrelerin oluşturulması ve kentsel yaşam kalitesinin iyileştirilmesi doğrultusunda, toplumun büyük bölümünü dışlayan, halkın katılım ve denetimine kapalı yerel yönetim biçiminin aşılmasını, kent halkının ve meslek örgütlerinin demokratik katılımı ve denetimini sağlayacak bir anlayışın geliştirilmesini, öncelikli ve temel gerek olarak görmektedir.

Bursa, sanayisi, turizmi, ekonomisi, tarihi, doğal ve kültürel güzellikleri ile ülkemizin en önemli kentlerinden biri. Kentimiz, son yıllarda sanayileşme, turizm yatırımları ve göç olgusuna bağlı olarak kentleşme açısından hızlı bir büyüme sergiliyor. Bu hızlı değişim, plansız büyüme sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Bu nedenledir ki, TMMOB‘ye bağlı tüm meslek disiplinlerinin, bilim çevrelerinin ve uzmanların kendi meslek disiplinlerinden yola çıkarak BURSA‘mızın "YAŞANABİLİR, DİRENÇLİ BİR KENT" olmasının önündeki sorunların tespit edilmesi,  bu tespitlerden hareketle çözüm önerilerinin oluşturulması önem kazanmaktadır.

İki gün sürecek olan 3. Bursa Kent Sempozyumunu, 29-30 Nisan tarihlerinde Bursa Akademik Odalar Birliği yerleşkesinde gerçekleştiriyoruz. 

12 Haziran 2011 genel seçimler öncesinde, Bursa kentinin sorunlarının tespit edilmesi, çözüm önerilerinin geliştirilmesi kısaca bir Bursa fotoğrafının çekilmesinin hedeflendiği bu sempozyumda, bilim insanları ve uzmanlar kentle ilgili öngörülerini ve çözüm önerilerini ortaya koyacaklar. Bursa kentinin tarihsel, kentsel ve çevrebilimle ilgili kimliği ile mevcut kentsel uygulamalar ve hizmetlerin kapasitesi; hemşerilerin bu kapasite içerisindeki pozisyonu ile kent yönetimlerinin yeterliliği ele alınacak.

Bu sempozyumda ayrıca TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu bileşenlerinin, kendi uzmanlık alanlarında gösterdiği çabalar ortaya konularak, ülke, kent ve insan için; sağlıklı ve bilimsel bir gelişme anlayışıyla, yaşanılabilir kentin ve kentlilik bilincinin oluşturulması hedefleniyor.

Bursa 3. Kent Sempozyumu kapsamında, "Bursa‘da Kent Planlaması ve Kent İnsan İlişkileri", "Bursa‘da Ulaşım ve Trafik", "Bursa‘da Tarım ve Gıda", "Bursa‘da Enerji ve Sanayi", "Bursa‘da Doğal Kaynaklar ve Çevre Sorunları", "Bursa‘da Turizm", "Bursa Kentinin Geleceği," "Bursa Kentinin Afet Riski ve Afet Planlaması" gibi 8 ana başlıkta , 13 oturum yapılacak ve bu oturumlarda toplam 49 bildiri sunulacak,  Sempozyumda oturumların ardından düzenlenecek olan Panelde ise konu "Yaşanabilir, Sürdürülebilir Dirençli Bir Kent Bursa" olacak.

Bursa 3. Kent Sempozyumu kapsamında ilkokul öğrencilerimiz tarafından yapılan 59 adet resmin yer aldığı "Yaşamak istediğim Bursa" temalı birde Resim Sergisi yer alacak. Resim sergisinde yer alacak resimler, İlk okul öğrencilerimize açık olarak düzenlediğimiz ve öğrencilerimiz 350 ye yakın resimle katıldığı yarışmada, Zeki Müren Güzel Sanatlar Lisesi Resim Bölümü Öğretmenlerinden oluşan bir jüri tarafından belirlendi.  Çocuklarımızın yaşamak istedikleri "Bursa" hayallerini, taleplerini bu sergide bulabilirsiniz.

Bu etkinlikliğimizde kentimizin mevcut durum tespitini yaparken aynı zamanda bu tespitten yola çıkarak  "Nasıl Bir Kent İstiyorum" sorusuna da hep birlikte yanıt arayacağız.

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu olarak başta halkımız olmak üzere,  kamu kurum ve kuruluşlarını, sivil toplum örgütlerini, siyasi partileri, basın temsilcilerini kısaca Bursa için söyleyecek sözü olan herkesi sempozyumumuza katılmaya, katkı koymaya, hep birlikte

" KENTİMİZİN SAKİNİ DEĞİL SAHİBİ OLMAYA" davet ediyoruz.

Okunma Sayısı: 811
Fotoğraf Galerisi