BURSA`DA BUGÜN: HAYVANCILIKTA TEHLİKE `GELİYORUM` DİYOR! (ÖZEL HABER) - 06 MAYIS 2022
Hayvancılıkta Tehlike `Geliyorum` Diyor! (Özel Haber)
Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak, girdi maliyetlerinden dolayı yetiştiricilerin hayvanlarını kesime gönderdiğini ve bu durum karşında da fiyatların dengelenmesi için zam geleceğini söylediler.
Vatandaşın kâbusu olan zamlar bitmek bilmiyor. Merkez Bankası bu kez buğday ve yeme gelen zamlar yüzünden ekmek, makarna, un, bulgur, et, süt ve yumurta fiyatlarına da zam yağacağını rapor etmişti.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak ve Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız ete gelecek olan zam hakkında Bursada Bugün`e açıklamalarda bulundu.
Dr. Fevzi Çakmak, "Et fiyatları Ramazan ayında yükselmesin diye baskılama yapılmıştı. Bayram bitti fiyatlar biraz daha yükselecek. Uluslararası piyasada da et fiyatları anormal yükseldi. Dışarıdan alıp iç piyasayı baskılama şansınız da artık yok. Ciddi yükselişler olacak. Bu çerçevede zaten halkın geçim sıkıntısı içersinde sürdürdüğü yaşamında et gibi protein kaynağını terk etme ya da ucuza temin etme boyutuna geldi. Dolayısıyla sadece et olarak değil diğer sebzelerde de aynı durum geçerli. Pazara gidildiğinde pazar artıklarının atıldığı noktalarda insanlar, sağlıksız gıdayı seçerek bir şeyler evine götürebilme telaşına girmeye başladı. Durumu kötü olan herkes artık pazar atıklarını evlerine götürmeye başlıyor. Paketli ürünlerde de aynı durum geçerli. Sağlıklı olanı değil de ucuz olana yönelme eğilimi var. Ekonomik sıkıntılar hat safhada. İnsanlar artık sağlıklı ve güvenli gıdaya erişmekten ziyade gıdaya erişme düşüncesi içerisindeler. Biz `sağlıklı ve güvenli gıda insan hakkıdır` diyoruz ama ne yazık ki bizim toplumumuzun bir kısmı sağlıklı gıdaya erişebilecek durumda değil. Eve nasıl gıda ulaştırabiliriz derdine düşüldüğü için merdiven altında nasıl üretildiği belli olmayan ama diğerlerine göre daha ucuz olan gıdaya yönelme durumuna geldiler" şeklinde konuştu.
"HAYVAN ÜRETİMİ DÜŞMEYE BAŞLADI"
Ete gelecek olan zammın evlere et girme imkânını daha da aşağı çektiğini söyleyen Dr. Fevzi Çakmak sözlerine şöyle son verdi; "İnsanlar artık eti bayramdan bayrama görür pozisyonuna gelecek. Buradaki sorun insanımızın alım gücünün düşmesi. Hayvancılıkta özellikle yem maliyetleri aşırı yükseldi. Kilogram başına et fiyatı şu an 85-90 lira civarında. Sütün maliyeti ise litre başına yaklaşık 8 lira. Devletin açıkladığı alım fiyatı 5.7 lira. 1 lirada devlet desteği olduğu için 6.7 lira. Böyle bakıldığı zaman son ayın istatistiklerine göre özellikle hayvan üretimimizin düşmeye başladığı görülüyor. Hayvancılar zarar ettiği için kesime gönderiyor. Bu da büyük tehlike. Et ve süt fiyatlarının yükseleceği ve bu da toplumumuzun sağlıklı gıdaya ulaşmasını daha zorlayacağı anlamına gelir."
"FİYATIN DENGELENMESİ LAZIM"
Bursa Kasaplar Odası Başkanı Muhsin Yıldız, ete gelecek olan zammı şu şekilde yorumladı; "Piyasada gıdaya gelen zammın yüzde 50`si bile ete gelmedi. Hayvancılık çok zor durumda olduğunu sık sık dile getiriyorum. Yetiştiriciler kaba yem desteği alamıyor. Yurt dışı ile Türkiye`yi kıyasladığımız zaman Brezilya, Avustralya gibi ülkelerde canlı hayvan baskülü 3,5, 4 euro. Karkas etin 110 lira maliyeti var. Bizim burada 90 lira. Yani 20 lira geride kaldık. Biz kasabız. Hem üreticiyiz hem tüketiciyiz. Bunun için sıkıntıları takip ediyoruz. Zam değil de fiyatın dengelenmesi lazım. Bu şartlarda giderse Türkiye`de hayvancılığın sona ereceğini düşünüyoruz. Girdi maliyetleri çok pahalı. Hayvancılığın kesinlikle desteklenmesi lazım. Hayvancılarda kıtlık oluşmaya başlıyor."
Haber: BURSA’DA BUGÜN / GÜLİN ÖZDEMİR
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.