BURSA`DA BUGÜN: TARIMDA GELİR GARANTİLİ ÜRETİM DÖNEMİ... ACABA ÇİFTÇİLER BU HABERE NE DER? (ÖZEL HABER) - 06 MAYIS 2022
Tarımda gelir garantili üretim dönemi... Acaba çiftçiler bu habere ne der? (ÖZEL HABER)
Tarım alanlarının etkin kullanılması ve üreticinin korunmasına ilişkin yeni formüller hazırlanıyor. Üreticiye `gelir garantisi` vermeyi hedefleyen sistemde tarım sigortalarının kapsamı genişletilecek. Üretici kazanç garantisi alarak üretmekten korkmayacak, tarlaları boş bırakmayacak. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Fevzi Çakmak, "Biz bu desteğin verilmesi gerektiğini yıllar önce söyledik. Bu destek sağlanırsa çiftçi korkmadan üretebilir" diye konuştu.
AK Parti kaynakları tarafından `İngiliz modeline` benzer bir sistemin kurularak çiftçinin ürününü sigortalatması durumunda gelir garantisi verileceği kaydedildi. Şu anki sigorta sisteminde dolu, fırtına, don gibi zarar durumlarında sigortadan hasar karşılanıyor. Fakat bu sistemden genellikle meyve üreticileri faydalanıyor. Tahıl ürünlerinde ise çiftçiler sigorta maliyetlerinden korktuğu için genelde ürünlerini sigortalatmıyor. Böylelikle çeşitli yollarla ürünleri zarar gören çiftçiler maddi kayıplar yaşadıklarında bir sonraki sezona korkuyla başlıyorlar ve genellikle zarar etmektense tarlalarını boş bırakıyorlar.
"TAHILLAR DESTEKLENMELİ"
Yıllardır `çiftçiye gelir garantisi verilmesi` gerektiğini söylediklerinin altını çizen Fevzi Çakmak, devletin özellikle stratejik ürünlerde üreticiye gelir garantisi vermesi gerektiğini belirtti. Başkan Çakmak, "Şu anda üretici ne olacağını bilmeden ekiyor. Sonra zarar edince de üretimden çekilmeye başlıyor. Hem çiftçi üretsin diyorsunuz hem de üretici ne kazanacağını bilmesin diyorsunuz. Bu doğru bir sistem değil. Özellikle tahıllarda çiftçi ekerken önünü görmeli, devletten garantisini almalı. Eğer bu konuşulan destek gerçekten çiftçiye sağlanırsa çiftçi önünü görür ve üretir" diye konuştu.
"DESTEKLER ZAMANINDA VERİLMELİ"
Üreticiye kazanç garantisi vermenin öneminin büyük olduğunu söyleyen Başkan Çakmak, "Üreticiye sadece destek vereceğiz demek yetmez. Bu desteğin ne zaman verileceği ne kadar verileceği de önemlidir. Üretici gübre alacağı ya da ekeceği dönemde destek alamazsa ekmeye cesarete edemez. Bir diğer konu sigorta fiyatları. Fiyatların ne oranda olacağı çok önemli. Çiftçi kazanacağından daha fazla bir sigorta ücretiyle karşılaşması durumunda yine tarlasına dokunmayacaktır. Bizim önerimiz desteklerin zamanında olması ve sigorta maliyetlerinin karşılanabilir seviyelerde olmasıdır" ifadelerini kullandı.
Haber: BURSA’DA BUGÜN /RAMAZAN ACAR
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.