BURSA`DA BUGÜN "TÜRKİYE`DE TARIM BİTİYOR MU?" ÖZEL HABER

BURSA`DA BUGÜN "TÜRKİYE`DE TARIM BİTİYOR MU?" ÖZEL HABER
BURSA
16.12.2020
 

Şube Başkanımız Prof. Dr. Erkan YASLIOĞLU 09 Aralık 2020 tarihinde Bursa yerel haber portalı Bursa`da Bugün`ten Gülname PAÇA`ya Türkiye ve Bursa`nın tarımı, tarım üreticilerinin sorunları ile ilgili Odamız adına görüşlerini aktardı.

İnternet ortamında gerçekleşen açıklamaya yazılı ve görsel olarak https://www.bursadabugun.com/haber/turkiye-de-tarim-bitiyor-mu-ozel-haber-1361404.html linkinden ulaşabilirsiniz.

TÜRKİYE`DE TARIM BİTİYOR MU?  (ÖZEL HABER)

Günümüzde birçok tarımsal ürünü dışarıdan ithal ediyoruz. Tarımda üretim gittikçe azalıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Yaslıoğlu, "Biz eğer üretimin artmasını istiyorsak, gençleri köye gönderecek projeler yapmamız lazım. Bunun içinde üretimin desteklenmesi ve sosyal imkânların sağlanması gerek. Küçük sistemler üretimler çekilirse, daha büyük üreticiler gelebilir. Yabancı şirketler gelirse bu durum iyi olmaz" dedi.

GÜLNAME PAÇA / BURSADA BUGÜN

Türkiye tarım alanında gittikçe küçülüyor.

Köylerde tarımla ile uğraşacak genç nüfus yok denecek kadar az.

Tarımla uğraşacak, yetiştirecek kesim yeteri kadar olmayınca çoğu ürün dışarıdan ithal ediliyor.

Bunun sonucunda da fiyatlar artıyor ve ortaya ekonomik kriz çıkıyor.

"ARTIK GENÇ NÜFUSU KÖYLERDE TUTAMIYORUZ"

Türkiye`de genel anlamda üretime bakıldığında üreticilerin ekonomik durumunun iyi olmadığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Erkan Yaslıoğlu, "Bursa`da bunun en bilinen nedeni tarladaki fiyatla pazar ve marketteki fiyat arasında uçurumların olması. Ne yazık ki bu duruma hala daha çözüm üretilemedi. Üreticilerin yaş ortalaması giderek artıyor. Artık genç nüfusu köylerde tutamıyoruz. Bu çok önemli bir problem ve Türkiye bu açıdan tehlikede. Yani köylerde üretim yapacak genç nüfus azalıyor. Bu sorun için detaylı çalışmalar yapılmalı" şeklinde konuştu.

"ARTAN AYÇİÇEĞİ YAĞI FİYATLARINI DÜŞÜRMEK İÇİN DEVLET GÜMRÜK VERGİLERİNDEN VAZGEÇİYOR"

Erkan Yaslıoğlu, "Zeytinin hasadı başladı, hatta yavaş yavaş bitmek üzere. Zeytinde, 11 yılın zeytinyağında 7 yılın en düşük üretimi gerçekleşiyor. Destekler yetersiz ve beklenen etkiyi yapmadı. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, 1998 yılında ilk defa 40 cent olarak verilmeye başlanan primin günümüzde 10 cente kadar düştüğü dikkate alınarak zeytinyağına verilen primin en az kilo başına 3.5 lira, dane zeytine ise 70 kuruş olarak günümüz koşullarına göre güncellenmesini önerdi. 25 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete`de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 1 Temmuz 2021 tarihine kadar geçerli olmak üzere ham ayçiçeği yağı ithalatında alınan yüzde 36 gümrük vergisi yüzde 3`e, ton başına alınan 280 euro olan Toplu Konut Fonu ödemesi 60 euroya düşürüldü. Artan ayçiçeği yağı fiyatlarını düşürmek için devlet gümrük vergilerinden vazgeçiyor. Önce ayçiçeği tohumunda vergiler sıfırlandı. Şimdi de ham yağda vergi yüzde 3`e düşürüldü. Ancak yapılan bu düzenlemeler fiyatları düşürmediği gibi, ithalatı daha da pahalı hale getiriyor" ifadelerine yer verdi.

Okunma Sayısı: 200
Fotoğraf Galerisi