BURSA HALE KAVUŞUYOR - CUMHURİYET TARIM/HAYVANCILIK - 11.04.2006
LEVENT GENCELLİ
BURSA- TARIM TOPRAKLARINA YÖNELİK SALDIRILARI HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE SIĞINARAK PÜSKÜRTMEYE ÇALIŞAN BURSA'daki bir direniş Türkiye'NİN EN MODERN HALİNİN YOLUNU AÇTI. GÜRSU - KESTEL ÇANAĞINDA DÜNYAYA MEYVE İHRAÇ EDİLEN TARIM TOPRAKLARI ÜZERİNDE GÜRSU BELEDİYESİ TARAFINDAN YAPTIRILMAK İSTENEN BURSA HALİ'nin imar izinlerinin iptaliyle ilgili açılan davalar toprak lehine sonuçlanınca Bursa Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi ile TMMOB'A BAĞLI ODALARIN DA ONAY VERDİĞİ YERDE TÜRKİYE'nin en modern halini yapma kararı aldı.
Yeni Bursa Hali, kısa adı Hal-Koop olan Bursa Sebze-Meyve Komisyoncuları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi tarafından yaptırılacak. Kooperatif Başkanı Mehmet Toplan ile Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Şeref Gündoğdu,"Tarımsal alanı yapılaşmaya açacağı" gerekçesiyle Gürsu Hali'NİN YAPIMINA KARŞI ÇIKAN VE AÇTIKLARI DAVALARI KAZANAN MESLEK ODALARINA GAZETE İLANLARIYLA TEŞEKKÜR ETTİLER.
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İLE YAPILAN PROTOKOL GEREĞİ, ÜNİVERSİTENİN ÇEVRE YOLU NEDENİYLE BÖLÜNEN GÖRÜKLE BELDESİNDEKİ ARAZİSİNİN 200 DÖNÜMÜNE YENİ HAL PLANLANDI. GÖRÜKLE'deki hal binası için de ilginç bir mimari seçildi. Uzay üssü şeklinde yapılacak yeni halin 2007 başında tamamlanması bekleniyor. Bursa Çevreyolu'NUN ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ GÖRÜKLE KAMPUSU'na bağlandığı bölgedeki yeni halin çevre yolu kullanılacağı için trafik sıkıntısı yaratmayacağı, görünen önemli eksikliğin kentin doğu bölgesindeki üretim bölgelerine uzaklığı eleştiriliyor.
Gürsu'YA BURSA HALİ'ni yaptırmak için bastıran Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin'İN ARASI DA AÇILDI. ÖZCÜ'ye destek veren AKP Grup Başkanvekili ve Bursa Milletvekili Faruk Çelik, kamuoyunun tepkisi üzerine geri adım attı.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'NİN KOORDİNASYONUYLA "1. SINIF TARIM TOPRAĞI ÜZERİNE HAL YAPIMINA KARŞI ÇIKARKEN ŞU GEREKÇELER DİLE GETİRİLMİŞTİ:
"İLAVE İHTİYAÇLAR İÇİN EKONOMİK YÖNTEMLE TAHSİS YAPILDIĞINDA 500 İLE 1000 DEKAR I. SINIF TARIM ALANI VE HER YIL 500-1000 DEKARDAN YAKLAŞIK 2500 TON İLE 5000 TON MEYVE ÜRETİMİ YOK OLACAKTIR. BU BÖLGENİN DÜNYADA GELİR DÜZEYİ SIRALAMASINDA DÜNYA 2.Sİ KONUMUNDA OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR.
AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE HAL ANLAYIŞINDAKİ DEĞİŞİMLERİN, BİZLERİ NASIL BİR DEĞİŞİM SÜRECİNE GÖTÜRECEĞİ ARAŞTIRILIP UZUN VADELİ PLANLAMA YAPILMASI YÖNETİCİLERİN ÖNEMLİ BİR SORUMLULUĞUDUR. BU SORUMLULUK YERİNE GETİRİLMEMİŞTİR. HAL YAPIMI SONRASI OLUŞACAK ALIŞ-VERİŞ VE SİRKÜLASYON SONUCU BU BÖLGEDE YAPILAŞMA (BETONLAŞMA) ÖNLENEMEYECEKTİR. ÖRNEK; MEVCUT BÜYÜKŞEHİR HAL VE ÇEVRESİDİR.
SON YILLARDA YANLIŞ TARIM POLİTİKALARIMIZ NEDENİ İLE (GÜRSU'da I. sınıf tarım alanına hal yapmak gibi) tarımsal besin ihtiyacımızı karşılamada ithal yoluna gitmeye başlamış durumdayız. Kendi tarımsal değerini korumayan, tarımsal kalkınmayı ve gelişmeyi sağlayamayan hiçbir ülke kalkınamaz!
Dünyada hiçbir proje, yatırım varlık nedeni olduğu maddeyi yok ederek amacına ulaşamaz. Meyve ve sebze üretim alanlarını yok ederek hal yapamazsınız.