BURSA MUHALİF: ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ'NDE TARIM ÖĞRETİMİNİN 177. YILI KUTLANDI - 10 OCAK 2023

BURSA MUHALİF: ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ'NDE TARIM ÖĞRETİMİNİN 177. YILI KUTLANDI - 10 OCAK 2023
BURSA
10.01.2023
 

Uludağ Üniversitesi’nde tarım öğretiminin 177. yılı kutlandı

Türkiye’de 10 Ocak 1846 yılında başlayan tarım öğretimin başlangıcının 177. yıldönümü dolayısıyla Bursa Uludağ Üniversitesi’nde kutlama etkinliği düzenlendi.

Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Saim Kılavuz ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut’un yanı sıra Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak, Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Durmuş, Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Fulya Akfidan Sevim ve diğer akademik odalardan temsilciler ve akademisyenler de katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik, Bursa Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarının müzik dinletisi ile devam etti. Ardından da protokol konuşmalarına geçildi.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut, açılış konuşmasında fakültenin faaliyetleri hakkında bilgi verdi, öğrenci ve akademisyenlerin çalışmalarını aktardı.

Bu yıl fakültede yöresel ürünlerin korunması ve coğrafi işaretler konularının öncelikli olarak ele alındığını vurgulayan Turgut, tarımsal öğretimin günümüz koşullarına uyarlanmış modellerde sürdürülmesi gerektiğini ifade ettiği konuşmasında şunları kaydetti:

“Bilindiği gibi bir ülkenin gelişmesini etkileyen unsurların başında eğitilmiş insan gücü gelmekte. Bu ise iyi planlanmış bir eğitimle mümkün olabilmekte. İyi yetişmiş, ufku geniş mezunlarımız tarımımızın daha da ileriye gitmesine olanak sağlayacaktır. Akademik eğitim yanında, özel sektör üyeleriyle işbirliğini geliştirerek öğrencilerimizin uygulama alanlarının artırılması öğrencilerimizin donanımlı yetişmesinde çok etkili olacaktır. Tarımsal eğitim öğretim günümüz koşullarını ele alması gerekmekte, bunu gerçekleştirmek için de tüm paydaşlarımız görüşlerine başvurmamız gerekiyor. Eğitimde kaliteye önem veren, öğrenci odaklı çalışanlarla birlikte başarmaya çalışan, değişim yapan işbirliklerinin değerine inanan bir kurum yolunda yürümek arzusundayız.”

“Her yıl yaklaşık 5 bin mezun veren ziraat fakültelerinin en büyük sorun işsizlik”

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak ise etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’de ziraat fakültelerinden mezun olan kişilerin yaşadığı işsizlik sorununa değindi.

Ülke genelindeki 46 ziraat fakültesinde her yıl yaklaşık 5 bin kişinin mezun olduğunu belirten Çakmak, söz konusu işsizlik sorununun tarımsal öğretimde yapılacak düzenlemeler ile çözülebileceğini söyledi:

“Bugün 30-35 bin meslektaşımız işsiz, işi olanların da büyük bir bölümü, aldığı eğitimin dışında mesleklerde çalışmaktadırlar. Meslektaşlarımızın emeği, ailelerinin ekonomik gücü ve devletimizin kaynakları da bu anlamda boşa harcanmış olmaktadır. Bu sorunun çözümüne tarımsal öğretimden başlamak gereklidir diye düşünüyorum.”

Çakmak, tarım eğitimi alanında yapılabilecek düzenlemelere ilişkin önerilerini şöyle açıkladı:

“Ülkemizde eğitim öğretimin yaygınlaştırılması planlanırken, eğitim-öğretimin kalitesinden ödün vermemek gerekir. Bu nedenle yeni fakülteler kesinlikle açılmamalı, her coğrafi bölgenin tarım potansiyeli yüksek olan ilinde, o bölgenin ihtiyaçlarını karşılayacak fakülteler eğitime devam etmelidir. Alt yapısı yetersiz olan ziraat fakülteleri kademeli olarak kapatılmalı ya da öğrenci alımları durdurularak araştırma kurumları olarak hizmet vermeleri sağlanmalıdır. Kalan ziraat fakültelerinin de eğitim, araştırma, laboratuvar, uygulama ve altyapı imkanları arttırılmalıdır.”

“Sürdürülebilir tarım ve gıda politikalarının uygulandığı, açlık ve israfın olmadığı bir dünya dileğiyle…”

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Durmuş da etkinlikte konuştu.

Durmuş, dünya nüfusunun mevcutta 7,7 milyar kişi olduğunu ve bu nüfusun 2050 yılında 9,7 milyara ulaşacağının öngörüldüğünü belirterek, geleceğe yönelik yatırımlar kapsamında sürdürülebilir tarım ve gıda politikalarının önemine değindi:

“Tarımın ve gıdanın sürdürülebilir olması ve bu anlamdaki tüm çalışmalara hem ziraat mühendisi hem gıda mühendisleri olarak destek verdiğimizi bilmenizi isterim. En temel insan hakkı olan yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşabildiğimiz, kaynakların doğru kullanıldığı, sürdürülebilir tarım ve gıda politikalarının uygulanabildiği, açlık ve israfın olmadığı bir dünya dileğiyle tarımsal üretimin 177’nci yıl dönümünü kutluyorum.”

“Altyapısı yetersiz olan peyzaj mimarlık bölümleri öğrenci almamalı, araştırma enstitülerine dönmelidir”

Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Fulya Akfidan Sevim de etkinlikte yaptığı konuşmada, peyzaj mimarlığı alanındaki akademik eğitim süreçlerine dair ihtiyaçlardan bahsetti.

Sevim, nitelikli eğitimin sağlanması için altyapısı yetersiz üniversitelerde peyzaj mimarlığı bölümlerine öğrenci alımının durdurulması gerektiğini ve araştırma enstitüsü modeline geri dönülmesi gerektiğini vurguladığı konuşmasında şunları kaydetti: 

“Verimli tarım topraklarına, bitki yetiştirme için uygun iklim koşullarına, kentleşmenin ve sanayileşmenin hızla arttığı şehrimizde tasarlayacak, planlayacak, bakım ve onarım yapacak peyzaj mimarlarına ihtiyacımız çok. Nitelikli peyzaj mimari yetiştirmek için üniversitelerden beklentimiz geniş çizim salonları, güçlü bilgisayar laboratuvarları ve öğrencilerin uygulama süreçlerine ilişkin tecrübelerini artırma şansı bulabilecekleri sektörel stajın güçlendirilmesinin sağlanmasıdır.

2022’de 45 peyzaj mimarlığı bölümlerine 2 bin 261 kontenjan tanınmış ve tamamına öğrenci yerleşimi gerçekleşmiştir. Takip eden her yıl peyzaj mimarı sayısı 2 bin-2 bin 500 arasında artış gösterecektir. Ancak nitelikli eğitimin verilmesi için Türkiye’de altyapısı yetersiz olan peyzaj mimarlık bölümleri öğrenci alımlarını durdurmalı ve ihtiyacımız olan araştırma enstitülerine dönmelidir.”

Uludağ Üniversitesi Rektörü Ahmet Saim Kılavuz da törende konuştu ve tarım öğretiminin 177’inci yılını kutladı.

Protokol konuşmalarının ardından, yöresel ürünlerin korunması ve coğrafi işaretler konulu konferans sunumu yapıldı. Ardından ise 2022 yılındaki çalışmalarından dolayı akademisyenlere plaket takdim edildi.

HABER: BURSA MUHALİF

Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ. 

Okunma Sayısı: 143