BURSADA BUGÜN: BURSA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASINI KONUŞTU - 16 EKİM 2024

BURSADA BUGÜN: BURSA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASINI KONUŞTU - 16 EKİM 2024
BURSA
16.10.2024
 

Bursa Ziraat Mühendisleri Odası tarımsal üretim planlamasını konuştu

Bursa Ziraat Mühendisleri Odası; Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu ve Tarımsal Üretim Bursa İl Sorumlusu Ziraat Mühendisi Vedat Sağlam'ın katılımıyla tarımsal üretim planlaması söyleyişi gerçekleştirdi.

CEREN SÜMBÜL- MAHMUT VURAL/ BURSADA BUGÜN 

Bursa Ziraat Mühendisleri Odası; Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız ve Tarımsal Üretim Bursa İl Sorumlusu Ziraat Mühendisi Vedat Sağlam'ın katılımıyla BAOB'ta 'Tarımsal Üretim Planlaması' söyleyişisi yaptı.

SEMİNERE BURSA İL TARIM MÜDÜRÜ İBRAHİM ACAR KATILDI

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çakmak söyleyişinin açılış konuşmasında yıllardır üretim planlaması, sözleşmeli üretim ve boş kalan arazilerin tarıma kazandırılması hakkında konuştuklarından bahsetti. Çakmak, "5 Nisan 2023 tarihinde Orman Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapan torba yasasında 7 ve 13. maddeleri değiştirilerek üretim planlaması ve sözleşmeli eğitimle ilgili değişiklikler yapıldı. İşte bugün burada biz tamda yetkili ağızlardan üretim planlaması ile ilgili nedir, ne değildir, uygulanma biçimleri nasıl olacak diye konuşacağız" şeklinde konuştu. Katılanlar arasında CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da vardı. 

 "ÜRETİMLERİMİZİ KAYIT ALTINA ALMIŞ OLACAĞIZ"

Bursa İl Tarım Müdürü İbrahim Acar, "Hepimiz Ziraat Mühendisiyiz. Herkes sizin mesleğiniz hakkında doğru ya da yanlış bilgi sahibidir. Ziraat Mühendisliği de öyle bir meslek. Eleştirmesi kolaydır özellikle üretim planlaması konusu en çok eleştiri aldığımız konulardan biriydi. Biz bakanlık olarak bunları fazlasıyla duyduk haklı yönleri de çok fazla. Ancak dünyada hiçbir yerde ürettiği ürünlerin tamamı planlı üretim yapan bir ülke yok. Başladıkça gördüğümüz eksikler zamanla düzelecektir. Üretim planlamasının bize getireceği avantajlardan birisi de tüm üretimlerimizi kayıt altına almış olacağız" dedi.

"ÇKS SİSTEMİ YETERLİ VERİ SAĞLAMIYOR"

Acar, Türkiye'de Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlılık oranının yüzde 60, Bursa'da ise yüzde 52 civarında olduğunu ifade ederek, "ÇKS beyan esaslı bir sistemdir. Çiftçi neyi beyan ederse, biz onu kaydediyoruz. Ancak bu sistem, desteklemeler için kullanılıyor ve istatistiki veriler sağlamıyor. Yeni bir kayıt sistemi ile tüm üretim alanları kayıt altına alınacak" dedi.

"TARIMDA BU TÜR DENGESİZLİKLER YAŞANABİLİYOR"

Acar, tarımsal üretimdeki dengesizliklere dikkat çekerek, patates örneğini verdi. Acar,  "Türkiye'nin yıllık patates ihtiyacı 5 milyon ton. Ancak geçen yıl yağışların fazla olması nedeniyle bazı bölgelerde verim düştü ve yeterince patates alamadık. Bu yıl ise üretim alanı genişledi ve yaklaşık 6-6,5 milyon ton patates üretildi. Üretim yüzde 20 artsa da fiyatlar yüzde 70-80 düştü. Tarımsal üretimde bu tür dengesizlikler yaşanabiliyor" diye konuştu.

 "NİLKOOP OLARAK ÇALIŞAMALAR YÜRÜTECEĞİZ"

NİLKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Ayyılmaz, "Biz Nilüfer Belediyesi olarak kurumlarla iletişimimizi en yüksek seviyede tutmaya çalıştık. Üç gün süren bir çalıştayımız oldu. Kırsala nasıl destekler veririz bunlar için Nilkoop olarak çalışmalar yürüteceğiz. Çiftçinin elinde ürettiği ürünler elinde kalıyor, ne yazık ki tüketiciler pazarlarda çok fahiş fiyatlarda tüketiciye satıyor. Bunun hakkında çalışmalar yapmalıyız" dedi.

 "İÇERİĞİ KESİNLİKLE TARTIŞILMALI"

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal yapılacak olan planlamanın çok kıymetli olduğunu belirterek, "O yüzden atılan adımı doğru buluyoruz. 22 yıldır tek parti iktidarın 22 yıl sonra adım atması tartışılabilir ama atılan adım doğrudur. İçeriği kesinlikle tartışılmalı bugün 86 milyonuz ama 96 milyonun yaşadığını biliyoruz. Dengeli beslenme için Türkiye'de beslenme programı ortaya konmalı. İnsanların temel ihtiyaçları ve destekleme politikası belirlenmeli" diye belirtti.

"KÜÇÜK KOOPERATİFÇİLİK VE AİLE İŞLETMELERİ DESTEKLENMELİ"

Sarıbal, küçük kooperatifçiliğin ve aile işletmelerinin desteklenmesi gerektiğini vurgularken, büyük şirketlerin hayvancılık sektöründe hegemonya kurduğunu belirtti. Sarıbal, "Eğer küçük kooperatifçiliği büyütmüyor, aile işletmelerini desteklemiyorsanız, büyük kartelleşmiş kuruluşlar üzerinden yönetilen bir modelle sadece yoksulun daha yoksul, açın daha aç olduğu bir düzen yaratırsınız" diye konuştu. 

"ÇİFTÇİLER OLMADAN PLANLAMA OLMAZ"

Tarımda planlamanın önemine değinen Sarıbal, planlama süreçlerinde uzman çiftçilerin ve diğer paydaşların mutlaka yer alması gerektiğini belirtti. Ayrıca Sarıbal, "Çiftçisiz bir planlama, mühendissiz bir planlama yürümez. Sanayi, ticaret ve endüstri gibi unsurlar da bu işin ortak parçalarıdır" şeklinde konuştu. 

"TARIMSAL DESTEKLER YETERSİZ"

Sarıbal, 2025 yılı için öngörülen tarımsal desteklerin tarihin en düşük seviyesinde olacağını belirtti. Sarıbal, "2025 yılı için 60 trilyon TL gayrisafi milli hasıla hedefleniyor, bu yılki seviyeye göre yüzde 40 artış demek. Ancak tarımsal destekler sadece 115 milyar TL olarak öngörülüyor, bu tarihin en düşük destek miktarı olacak. Böyle bir destekleme modeliyle planlama yapıp sonuç almanız imkânsız" dedi.

 "BU SADECE BİZİM SORUNUMUZ DEĞİL"

Yapılan konuşmaların ardından Tarımsal Üretim Bursa İl Sorumlusu Ziraat Mühendisi Vedat Sağlam sunumuna geçti. Sağlam, "Biz 1990 yılında yaklaşık 5 hektar bir alanla vatandaşımızı beslerken 2022 yılında 2,8 alanla vatandaşımızı beslemeye çalışıyoruz. Bu sadece bizim sorunumuz değil. Dünya'da yaşanan olaylar dünya ticaretini etkiliyor bu da gıda çiftçiliğini etkiliyor" şeklinde konuşarak dünyadaki gıda çiftçiliğine değindi.

"CEZA YAZILMASI SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR"

Bursa İl Sorumlusu Ziraat Mühendisi Vedat Sağlam, yönetimin üretim dağılımı ve buna yönelik talimatlarla ilgili açıklamalarda yer aldı. Sağlam, dikili ve ekili alanlardaki üretimin kaydedildiği yerde kaydedilen yeni bölümlere dikkat edilerek, dikili alanlar için önemli tarihler ve kısıtlamalar getirdiklerini belirtti. Sağlam, "1 Ocak 2024 tarihinden önce kaydedilen tüm bahçeler koruma listesine alınmış ve bu bahçelerin sökülmesi veya ceza yazılması gibi bir uygulama söz konusu olmayacaktır" diye konuştu. 

"TARIM EKONIMİSİNİ BURSA İÇİN BÜYÜK BİR ÖNEME SAHİP"

Sağlam, yeni yönetmeliklerin mevcut tarım ekonomisini ve iklimini radikal bir şekilde değiştirmeyi amaçlamadığını, bu tür bir hedefin çok radikal olacağını ifade etti. Sağlam, "Yüzde 80 oranında tarım ekonomisi özellikle ilçe tarım alanlarına bağlı ve bu durum Bursa için büyük bir öneme sahiptir" dedi.

"HER İLÇEBİN AYRI BİR HAVZA OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ DOĞRU DEĞİL"Son olarak Sağlam, her ilçenin ayrı bir havza olarak değerlendirilmesini doğru bulmadığını ifade ederek, bu konuda bir teklif sunduklarını ve yönetmelikte değişiklik yapılmasını umduklarını belirtti.

 Haber: CEREN SÜMBÜL- MAHMUT VURAL/ BURSADA BUGÜN

 Haber kaynağına ulaşmak için lütfen : TIKLAYINIZ

 

Okunma Sayısı: 37
Fotoğraf Galerisi