BURSAMUHALİF.COM: BEKİR PAKDEMİRLİ'NİN BAKANLIK KARNESİ- 4 MART 2022
Bekir Pakdemirli’den geriye yüzde 56 artan orman yangınları, niteliksiz kadroların istihdamı kaldı. Pakdemirli, döneminde çiftçi daha çok borçlandı. Tarımda dışa bağımlılık devam etti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan affını dileyen Bekir Pakdemirli’nin af talebi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul gördü. Yerine Vahit Kirişçi getirildi. Peki Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanı olduğu sürede nasıl bir sınav verdi? Pakdemirli’nin bakanlık dönemi karnesini derledik.
Pakdemirli döneminde orman yangınları yüzde 56 arttı
10 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Tarım ve Orman Bakanı olarak atandı. 3 yıldır sürdürdüğü bakanlık görevinde Türkiye’de en büyük orman yangıları yaşandı. Türkiye tarımı, dışa bağımlı olmaktan kurtulamadı. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Baki Suiçmez de Pakdemirli dönemindeki tarım politikalarını eleştirerek; Pakdemirli’nin “iyi bir sınav” vermediğini söyledi. Göreve gelmesiyle birlikte, 8 merkez birimin daire başkanı ve genel müdürünü 36 kez değiştirdi. Bekir Pakdemirli tarafından duyurusu yapılan “Elektrikli Traktör Projesi” ile “Kulak Küpesi Projesi” milyonlarca lira fona rağmen hayata geçirilemedi. Yine Pakdemirli döneminde orman yangınları, yüzde 56 arttı. Kaybedilen orman varlığı ise dörde katlandı. Orman yangınlarına müdahale noktasında THK’ye yönelik “tasfiyeci” politikaları nedeniyle eleştirilerinin hedefine kondu.
‘Bakanlık bütçesi en büyük sorunlardan’
Görev süresi boyunca milletvekilleri tarafından Pakdemirli’ye 86 soru önergesi verildi. Ancak bunların sadece 11’ine yanıt verdi. Diğerlerine ise süre geçtikten sonra cevap verdi. ZMO Başkanı Suiçmez, Pakdemirli’nin bakanlık dönemini Bursamuhalif.com’a değerlendirdi. Suiçmez; “Ziraat mühendisi olan son tarım bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp idi. Ondan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’na ziraat mühendisi gelmemesi ülkemiz adına bir şanssızlık. AKP iktidarı döneminde, gelen bakanları liyakat noktasında genel olarak eleştirmiştik. Enflasyon yüzde 60’a yakın açıklandı. Geçen yıl ki bakanlık bütçesi 25.8 milyar TL idi. Sonra 29 milyar TL oldu. Yıl sonu enflasyon yüzde 48-50 iken bakanlık bütçesinin yüzde 12,5 artırılması, en önemli sorun alanlarından biriydi.”
TÜİK verilerine göre bile başarısız tarım
Pandemi dönemindeki bakanlık politikalarını da eleştiren Suiçmez, sözlerine şöyle devam etti: “Kuraklık geliyor dediğimizde somut önlemlerinin alınmaması, girdi maliyetleri artarken, maliyeti kurtarmayacak kimi indirimlerin müjde diye sunulması, süt üreticisinin baskılanması, serbest piyasada 4800 TL/ton bandındaki buğday fiyatının çiftçiden 2250 TL/ton olarak alınması, tarım sektörü, ülke yüzde 11 büyürken; yüzde 2 küçülmesi gibi pek çok sorunlu uygulama vardı. TÜİK’in bu rakamları bile bizim tarımda ne kadar başarılı olup olmadığımızı gösteriyor.”
En önemli başarısızlığı niteliksiz istihdam
Bakanlık döneminde Pakdemirli’nin kadro açarak kamuda nitelikli istihdama gitmediğini belirten Suiçmez, tarım ve ormancılık politikalarının genel anlamıyla; olumsuz olduğu görüşünde: “Gerekli personeli de mühendisi de alması gerekirdi. En önemli başarısızlıklarından biri de nitelikli istihdamın eksik olmasıydı.”
Haber: Osman ÇAKLI
Haber kaynağına ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ.