BURTARIM 2011 FUARI - BURSA TARIM PANELİ

BURTARIM 2011 FUARI - BURSA TARIM PANELİ
BURSA
19.09.2011

ODA Başkanımız Dr. Turhan TUNCER, "İthalatın Gölgesinde Ülke Tarımı ve Hayvancılığı" konulu oturumu yönetti.

 

 

BURTARIM 2011, Bursa 9. Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile BURSA 4. HAYVANCILIK VE EKİPMANLARI FUARI, 14 - 18 Eylül 2011 tarihleri arasında Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi‘nde gerçekleştirildi.

Bursa Tarım Fuarı kapsamında ZMO olarak 16-17 Eylül 2011 tarihlerinde "Bursa Tarım Paneli" düzenledik.

Tarım Panelinde "İthalatın Gölgesinde Ülke Tarımı ve Hayvancılığı" başlıklı oturum, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Turhan TUNCER yöneticiliğinde 16 Eylül 2011 günü yapıldı. 17 Eylül Cumartesi günü de Prof. Dr. Erkan REHBER‘ in yöneticiliğinde "Üretici Örgütleri, Örgütlenme Sorunları, Örgütlenmede Yeni Yaklaşımlar" başlıklı oturum düzenlendi.

Panelin ilk günkü oturumuna konuşmacı olarak katılan meslektaşımız Dr. Necdet ORAL "Tarımsal Üretimde Gerçekler, Sorunlar, Çözümler ve Fırsatlar" konusunda, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI ise "Hayvansal Üretimde Gerçekler, Sorunlar, Çözümler ve Fırsatlar" konusunda bilgi sundular.

"Ülke Tarımı ve Hayvancılığına Gazeteci Gözüyle Bakış" konusunu ise Üretici Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Çiftçi Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Tuncer BEYBAĞA sundu.

Panelde genel olarak ülke tarımı ve hayvancılığının ulusal olmayan tarım politikaları nedeniyle desteklenemediği, aksine vergilendirildiği ve destekten yoksun bırakıldığı sonucuna varılırken, tarım ve hayvancılığın kendine yeterlilikten uzak, ithalata dayalı bir konuma getirildiği görüşleri dile getirildi.

Ayrıca tarımın stratejik bir sektör olduğu, üretimden ve üreticilerden yana politikaların izlenmesi gerektiği, ülke tarımının ve hayvancılığının artan ülke nüfusunu besleyebilecek duruma getirilmesi gerektiği vurgulandı. Ülkemizin kendine yetebilen ve ithalata bağımlı olmayan bir ülke konumuna getirilebileceği dile getirilirken, bunun için de yeteri kadar yetişmiş insan gücü ve doğal kaynak zenginliğimizin olduğunun altı çizildi.

Panelin ikinci günü ise "Tarımsal Üretimde Sürdürülebilirlik için Üretici Örgütleri, Örgütlenme ve Pazarlama Modelleri" konusu Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan VURAL tarafından ayrıntılı olarak açıklandı.

Panelde "Üretici Örgütleri Talepler, Sorunlar, Hedefler" başlığı altında ise uygulamanın içinde olan birlik başkanları kendi örgüt yapılarının talepleri, sorunları ve çözüm önerileri hakkında bilgiler verdiler. Konuşmacılar devlet güdümünde olmayan örgütlenme modellerinin olması gerektiği konusunda ortak görüş sergilediler. Tarımda kooperatifçiliğin gelişim göstermesinin geçmiş yıllara nazaran daha da önemli olduğu ve kooperatifçiliğin mutlaka desteklenmesi gerektiğinin de altı çizildi.

Şubemizce düzenlenen panele, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Turhan TUNCER, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurulu üyelerimiz, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan ve Dekan yardımcılarımız, Ziraat Odası Başkanları, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı, üreticiler ve konuyla ilgili çok sayıda meslektaşımız katılarak görüş ve düşüncelerini açıkladılar.

Panel sonunda panelistlerimize katkılarından dolayı plaket verildi.

Okunma Sayısı: 976
Fotoğraf Galerisi