BÜYÜK SIKINTI VAR - CUMHURİYET - 14.02.2006

MERKEZ
14.02.2006
 

UZMANLAR DEĞERLENDİRDİ:

ANKARA (CUMHURİYET BÜROSU) - ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI (ZMO), FİSKOBİRLİK YÖNETİM KURULU BAŞKANI, TEK GIDA-İŞ GENEL BAŞKANI, NARENCİYE, TAHIL, SEBZE-MEYVE, FINDIK VE TÜTÜNDE YAŞANAN GELİŞMELERİ ŞÖYLE DEĞERLENDİRDİ.

MEHMET ATEŞ (ZMO MERSİN ŞUBE BAŞKANI): BAŞBAKAN MERSİN'e geldiğinde, sadece limona fazladan 25 dolar daha verdi ve 75 dolara çıkardı. Ancak bu saatten sonra vermesi şık olmadı, çünkü çiftçi malını satmıştı. Bu 25 dolar, elinde limon tutan tüccara yaradı. Bunu bilinçli bir şekilde tarım nüfusunu düşürmek için yapıyorlar.

Hasan Hüseyin Motuk (ZMO Konya Şube Başkanı): AKP tahılda yapmak istediğini yaptı, ama yanlış yaptı. Buğday fiyatını dünya fiyatlarına indirdi. Yapılması gerekiyordu, ama çiftçi desteklenmedi. Bu, bakanlığın acz içinde olmasından oldu. Hükümetin önceliği çiftçi değil.

Vahap Tuncer (ZMO Antalya Şube Başkanı:) Göz ardı edilen küçük üreticiler kayırılan büyüklere seralarını satmak zorunda kalacak. Tarımdaki sıkıntıyı üreticiler her alanda hissediyor. Geçmişte çok kârlı olan seracılık bugün gelinen noktada artık kârlı değil. Sebebi de maliyetler artarken ürün fiyatlarının sabit kalması.

Salih Erdem (FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı): Fındıkta 3 yıldan beri çok iyi fiyatlar verdik, üreticinin ve Hazine'NİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜK. AMA BU SENE KREDİ SIKINTISI YAŞADIK,ÜRETİCİLERİN TÜCCARA YÜKSEK MİKTARDA FINDIK EMANET ETMESİ DE HATA OLDU. TÜCCAR BU KADAR AÇIK KREDİ ALINCA, BİZİM PARAMIZ DA BİTİNCE, FİYATLAR DÜŞTÜ.

MUSTAFA TÜRKEL (TEK GIDA-İŞ GENEL BAŞKAN)I: TÜTÜNDE TEKEL'in, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'NA DEVREDİLİNCEYE KADAR, YÜZDE 70'ler düzeyindeki pazar hâkimiyeti, devirden sonra 2005'TE YÜZDE 40'lara indi. Yerli tütünden imal edilmiş sigaradaki vergi avantajı ortadan kaldırıldı. Yabancı tekeller kazançlı çıktı. Bu durum, Tekel'İN EN ÖNEMLİ TÜTÜN ALICISI OLMASI NEDENİYLE TÜTÜN ÜRETİCİLERİNİ DE ÖLÜMCÜL AKIBETE SÜRÜKLÜYOR. TÜTÜN ÜLKESİ TÜRKİYE GİDEREK DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRİLDİ.

Okunma Sayısı: 485