BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN İMAR YÖNETMELİĞİ "YARGIDAN" DÖNDÜ

ADANA
06.12.2007
 

TMMOB‘a bağlı Elektrik, Gıda, Harita ve Kadastro, İnşaat, Jeofizik, Jeoloji, Kimya, Maden, Makina, Mimarlar, Peyzaj, Şehir Planlacıları ve Ziraat Mühendisleri Odaları Adana Şubelerince, Mart 2006‘da, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi‘nde kabul edilen İmar Yönetmeliği‘nin bazı maddelerinin kamu yararına ve hukuka aykırılığı nedeniyle açılan davanın çoğu maddesinin ‘yürütmeyi durdurma‘ kararı ile sonuçlandığı bildirildi.

05.12.2007 günü yapılan basın açıklamasına Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi‘ni temsilen Şube Başkanımız Ayhan BARUT katıldı.

  

BASINA VE KAMUOYUNA

 

05.12.2007

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından Mart 2006‘da kabul edilen İmar Yönetmeliği‘nin bazı maddelerinin kamu yararına ve hukuka aykırılığı nedeniyle açtığımız davanın çoğu maddesi YÜRÜTMEYİ DURDURMA kararı ile sonuçlandı. Böylelikle tartışmanın hukuki yanı noktalanmıştır.

3194 sayılı İmar Kanunu, belediye sınırları içinde kalan imar planlarının ilgili belediyelerce yapılacağı veya yaptırılacağı, belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe gireceği,  onaylanmış planlarda yapılacak değişikliklerin de bu usullere tabi olduğu hükme bağlanmıştır. Kanunun bu amir hükmüne göre kentin fiziki yapısında değişiklik yapma hakkı Belediye Meclisine verilmektedir. Planlama ilkelerini, yasanın, Belediye Meclisine tanıdığı hak ve görevleri atlayarak yapılan yönetmelik hukuka çarpmıştır. Sonuçlanan davaların hemen hepsinde Belediye Meclisinin kanunla tanınan hak ve görevlerinin Belediye Başkanının talimatları ile çalışan Belediye bürokratlarına devrinin, ilgili yasaya aykırı olduğu, mahkeme tarafından da tespit edilmiştir.

Bu maddelerin yürürlükten kaldırılması sonucu imar düzenlemelerinde doğal bir boşluk oluşmuştur. Bu boşluktan dolayı mağdur olan vatandaşlarımıza karşı bu yasadışı işlemin sorumluları, pişkinlikle davayı açan İnşaat Mühendisleri Odasını hedef göstermektedirler.

Kamuoyunca da bilindiği gibi; konunun bu noktaya geleceği, bu maddelerin hukuka aykırı olduğu, sonuçlarından bütünüyle bu yasaya aykırı yönetmeliği çıkartanların sorumlu olacağı çeşitli vesilelerle dava açmadan önce tarafımızdan belirtilmişti.

Ayrıca, uzun süredir çeşitli toleranslarla imara ve hukuka aykırı yapılan bir çok binanın sorunlarına çözüm üretmek üzere, bir anlamda siparişle hazırlanan ve bizce dolaylı imar affı niteliği taşıyan bu yönetmelik değişikliğinin şu anki hukuksal sonucu, hatalı inşaatlara uygun yönetmelik hazırlanması değil, inşaatların yönetmelik ve yasalara uyması gerektiğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Diğer nokta ise, İnşaat Mühendisleri Odası bu davayı tek başına karar alarak açmamıştır; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği‘nin tüm Adana bileşenleri ile birlikte görüşerek ortak karar sonucu açmıştır.

 Ayrıca yine TMMOB İl Koordinasyon Kurulu‘nda alınan kararlar gereği, Elektrik Mühendisleri Odası, Makina Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası Şubelerimizin sonradan bazı maddeler hakkında açtıkları ek davalar da sürmektedir.

Teknik ve hukuki sorunları olan bu yönetmelik, tüm uyarılarımıza karşın, ısrarla Büyükşehir Meclisi onayından geçmiş, daha mürekkebi kurumadan aynı Meclis aynı yönetmelikte düzeltme yapma yoluna gitmiştir. Değişiklik esnasında da ısrarla uyarı ve önerilerimiz dikkate alınmamış, böylelikle en geniş katılımla çok uzun yıllar yürürlükte kalacak bir İmar Yönetmeliği oluşturulmasının önü tıkanmıştır. Böylelikle çok övünülerek anlatılan yönetmelik üzerinden  iki yıl geçmeden delik deşik olmuştur.

İmar yönetmelikleri, şehri yöneten seçilmiş krallara hizmet için değil kamu ve kent yararına yapılır. Nasıl TBMM yasama görevini yine kendinin aldığı bir kararla Başbakan veya Cumhurbaşkanına devredemezse; Belediye Meclisi de yasanın kendine tanıdığı hak ve görevleri şehri kendi özel şirketi gibi yönetmek isteyen, Belediye Başkanlarına devredemez. Açtığımız bu dava ve sonucuyla, Anayasanın 135. maddesine göre kurulmuş Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşu olan TMMOB ve bileşenleri olarak, Belediye Meclisi ve üyelerine yasal haklarını kullanma olanağını tekrar sağlayarak bir kamu görevimizi yerine getirdik.

Gelinen noktada oluşacak mağduriyetlerin ve kaosun sorumlusu, hukuka aykırı ve yanlış bir yönetmeliği, hukuk kurumlarına götürmek zorunda kalan TMMOB değil; hukuka ve kamu yararına  aykırı yönetmelik çıkartanlardır.

Bir hukuk boşluğu doğmuştur. Bu hukuk boşluğundan dolayı mağduriyetler olmuştur. Bu mağduriyetlerin çözüm yolu da yasal yetkiye sahip Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisidir. Bu aynı zamanda Meclisin yasal görevidir.

Yasalardan kaynaklanan görevlerini yapan Meslek Odalarımızı suçlamak yerine, sorumluların bir an önce yasal tedbirleri alması gerekmektedir.

TMMOB ve Bağlı Odalarımız kamu yararına  ve yasalara uygun yapılacak her düzenlemeye destek vermeye devam edecektir.

  

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

  

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA TEMSİLCİLİĞİ

  

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

HARİTA VE KADASTRO MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

  

MİMARLAR ODASI ADANA ŞUBESİ

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

  

PEYZAJ MİMARLARI ODASI ADANA ŞUBESİ

JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

  

ŞEHİR PLANCILARI ODASI ÇUKUROVA ŞUBESİ

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ

  

ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI  ADANA ŞUBESİ

KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI GÜNEY BÖLGE ŞUBESİ

  

  

  

                                                                         Hüseyin ATICI

                                                                        TMMOB Adana

                                                                      İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri

Okunma Sayısı: 2038