BÜYÜME TARIMDA SANAL BORÇTA GERÇEK - EVRENSEL

MERKEZ
03.07.2008

Ziraatçılar tarımdaki büyümeye ‘sanal’ dedi. 2002’de bebekler 5 bin YTL borçla doğarken, şimdi borçları arttı.

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), Türkiye İstatistik Kurumu‘nun (TÜİK) 2008 yılının ilk üç ayında tarım sektöründe büyüme olduğu değerlendirmesinin doğruları yansıtmadığını belirtti.

ZMO Başkanı Gökhan Günaydın dün yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK‘in 2008 yılının ilk üç aylık döneminde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla‘nın (GSYH) yüzde 6.6, tarım sektörünün de yüzde 5.6 oranında büyüdüğü tespitini, "Sanal büyüme" olarak değerlendirdi. Geçen yılın aynı döneminde tarımda yüzde 6.9 küçülme olduğunu bildiren Günaydın, geçen yıla göre büyüme yaşanmasına karşın, 2006 yılının ilk üç aylık döneminin 953.624 bin YTL‘lik tarımsal katma değer rakamına hâlâ ulaşılamadığını aktardı. Günaydın, 2008 yılının ilk üç aylık dönemine dair TÜİK değerlendirmesinin birçok ürünün hasadının başlamamış olduğu bir dönemde hazırlandığını, Güneydoğu ve Orta Anadolu bölgelerinde yaşanan kuraklık nedeniyle buğday, arpa ve mercimek üretiminde yaşanan düşüşlerin büyüme oranlarına olumsuz etki yapacağını kaydetti. Günaydın, tarım dış ticaret açığının giderek büyüdüğüne dikkat çekti.

Yine TÜİK‘in 2008 Ocak-Mayıs aylarına ilişkin açıkladığı dış ticaret verilerinde, tarımda ihracatın 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 12.2 artmasına karşın, ithalatın yüzde 54.3 arttığını bildiren Günaydın, Türkiye‘nin tarımsal dış ticaretteki açığının geçen yıl 585 milyon dolarken, bu yıl 1 milyar 479 milyon dolara çıktığını açıkladı.

Türkiye tarımının çeyrek yüzyıldır uygulanan politikalarla güç kaybettiğini kaydeden Günaydın, son yıllarda uygulanan Dünya Bankası ve IMF programlarıyla sektörün çöküş noktasına geldiğini vurguladı.

Sıkıntılı sürecin atlatılabilmesi için içeride ve dışarıda, sektörel gerçek ve gereksinimlere uygun bir tarım politikası gerektiğine dikkat çeken Günaydın, "Tarımın altyapı sorunları çözülmeli, sulama-arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri tamamlanmalı, bilgi ve teknoloji tarla ile buluşturulmalı, pazarlama ve örgütlenme sıkıntıları giderilmeli, üreticinin insani gereksinmelerini karşılayacak bir gelir düzeyine kavuşması sağlanmalıdır" dedi.

8 bin YTL borçla doğuluyor

Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, Kasım 2002‘de 349 milyar YTL olan iç ve dış toplam borç stokunun, 6 yıla yakın süre içerisinde yüzde 60 oranında artarak 567.5 milyar YTL‘ye ulaşmasını "ürkütücü bir gelişme" olarak nitelendirdi.

"2002 yılı sonunda her bebek 5 bin 15 YTL borçla doğarken, bu rakam 8 bin 39 YTL‘ye yükseldi" diyen Bayraktar, göstergelerin "ekonominin iyiye gittiği söyleminin tersine olduğunu" ifade etti. Bayraktar, şunları kaydetti:

"Yapılan hesaplama sonucu, AK Parti Hükümeti‘nin kurulduğu 18 Kasım 2002 tarihinden bu yana geçen süre zarfında, 144.2 milyar YTL olan iç borç stoku yüzde 68.7 oranında artarak 246.8 milyar YTL‘ye, 204.8 milyar YTL olan dış borç stoku da yüzde 54.4 oranında artarak 320.7 milyar YTL‘ye yükselmiştir. Buna göre AK Parti iktidarı işbaşına geldiğinde 349 milyar YTL olan iç ve dış borç stoku yüzde 60.3 oranında artarak 567.5 milyar YTL‘ye ulaşmıştır. Bu rakamlar göstermiştir ki, Türk ekonomisi rotasını kaybetmiş bir gemi gibi kayalıklara doğru hızla ilerlemektedir. Her yeni doğan çocuğun 8 bin 39 YTL borçla doğduğu ülkemizde Sayın Başbakan‘ın ‘En az 3 çocuk yapın‘ şeklindeki önermesini gülerek karşılıyoruz."

Ekonomi politikalarının bedelini çalışanların, işsizlerin ve yoksulların ödediğini belirten Bayraktar, söylemlerin aksine, son dönemde çalışanların alım gücünün düştüğünü ve toplum kesimlerinin yoksullaştığını belirtti.

İç ve dış borç tablosuna bakıldığında, "geleceğe güvenle bakmanın mümkün olmadığını" savunan Mehmet Bayraktar, "Bu haliyle Türk ekonomisi yoğun bakım ünitesine alınmış bir hastayı andırmaktadır. En küçük enfeksiyonda yüreğimizi ağzımıza getirmektedir" şeklinde görüşünü dile getirdi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Okunma Sayısı: 428