ÇAMLIK ALANINA OTEL YAPILMASI, TEKRAR ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ GÜNDEMİNDE

ADANA
09.10.2007
 

Daha önce odamızın takibinde olan Çamlık arazisine otel yapma girişimi 08.10.2007 tarihinde tekrar Adana Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine alındı. Meclis oturumuna TMMOB‘ye bağlı odaların başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile Adana halkı yoğun katılım sağladı...

Meclis Başkanı söz almak isteyen tüm kurum temsilcilerine yazılı istekte bulunmaları halinde söz verileceğini belirtti... İlk sözü TMMOB İl Kordinasyon Kurulu Adına İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ali OLGUN aldı...

Ali OLGUN‘un tam konuşma metni:

Sayın Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri,

Bildiğiniz gibi Temmuz 2007 ‘de Adana Büyükşehir Belediye Meclisi, Çamlık Arazisinin YEŞİL ALAN pozisyonunu, oy birliği ile turistik otel ve çarşı olarak değiştirmiştir. Kamuoyunda oluşan tepki nedeniyle bu konu bugün yeniden Meclis gündemine alınmak zorunda kalınmış ve böylelikle yapılan bir yanlışın pahalıya mal olmadan düzeltilmesine olanak doğmuştur.

Konu hakkında Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Adana birimlerinin görüşünü aşağıda dikkatinize sunmak istiyoruz.

Adı geçen arazi kentin akciğeri olma özelliği gösteren bir bölge olup yerine yenisi konulamayacak derecede yetişmiş değerli ağaçlarla kaplı, kent içerisinde kalmış ender doğal yeşil alanlardan birisidir. Çamlık sadece bu özelliği ile 30-35 yaşın üzerindeki birçok Adana‘lının ömründe bir çok kez ziyaret ettiği ve güzel anıları ile dolu bir mesire ve sosyal buluşma noktasıdır. Kent kimliğine saygı için yok edilmemelidir.

Söz konusu alanın mülkiyet durumuna bakıldığında bir kısmı DSİ‘den yeşil alan amaçlı olarak alınan, bir kısmı ise 9 hisseli vatandaş hissesinden oluşmaktadır. "Çamlık Arazisi" olarak bilinen söz konusu alan imar planında YEŞİL ALAN olarak görülmektedir. Büyüklük ve konumu itibari ile çevresinde ve tüm Adana‘da önemli bir fonksiyonu yerine getirmektedir. Aynı fonksiyonu yakın çevrede yerine getirecek aynı büyüklükte bir alan yaratılmadan Çamlık Arazisinin yeşil alan fonksiyonunu kaldırmak mevcut İmar Kanununa aykırıdır.

Planlanan uygulamada aynı büyüklükte yeşil alan oluşturulamadığı gibi, yakın çevrede aynı konumda aynı fonksiyonu yerine getirecek bir alanın yaratılması olanaklı değildir.

Kentimizde maalesef böyle ani ve günlük kısır kararlar ile tarım toprakları ve yeşil alanlar geri gelmez biçimde tüketilmektedir ve artık buna dur denilmelidir.Küresel ısınma çanlarını sağır sultan bile duyuyor. Kentlerimizde ve tüm doğada doğal çevreyi korumak ve geliştirmek sonraki nesillere olan vazgeçilmez borcumuzdur.

Üniversite yolu, çevre yolu ve otoyol bağlantı yollarının merkezileştiği bir noktada yeni bir trafik yükünü buraya taşımak kentin ulaşım sorununu artıracaktır.

Kentleşmede temel amaç, yapılan planlama çalışmalarında kamu yararına yeni bir değer üretmektir. Var olan değeri kaybetmek, halkın kullanımına kapalı ve kent planlama mantığına aykırı olarak ticari yada turistik,vb. alan olarak yapılan pozisyon değişikliği; kente, doğal çevrenin korunmasına ve yeşile vurulan bir hançer olacaktır.

İmarı eski haline dönüştürülmeli ve ÇAMLIK her yurttaşın gönül rahatlığı ile gidip oturabileceği,  yararlanabileceği bir örnek park haline getirilmelidir.

Önceki alınan Meclis kararını haklı çıkarmak için yapılan propagandalarda satış yapılmayacağı, mülkiyetin Belediyede kalacağı kiralama usulüyle pozisyon değişikliği öngörüldüğü söylenmiştir. Satış yada kiralama, hangi yöntem olursa olsun önemli olan bu alanın yeşil alan dışında ticari ve rant alanı olarak kullanılıp kullanılmamasıdır.

Başka bir yanıltma ise, mevcut alanın amacı dışında kullanıldığı, bakımsız bir mezbelelik alan olduğu, emniyet sorunları olduğudur. Tüm bunlar doğru değildir. Asayiş sorunları konusunda yapılan yönlendirici propagandalar Valilik ve emniyetin verileri ile çelişmektedir. Tartışma konusu alandaki asayiş sorunları çok övündüğümüz Merkez Park ve Atatürk Parkına göre kıyaslanmayacak kadar düşüktür.

Bu alanları aktif yeşil alana dönüştürmek, bakımı, düzenlenmesi ve halkın kullanılmasına sunulması Büyükşehir Belediyesinin sorumluluğunda değil midir? "Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ olur." Çamlık alanını bakımsız ve sahipsiz bırakılmak sureti ile bilinmeyen karlı projelere bahane üretmeye çalışılmakta, yeni özel rant pazarlıkları yapılmaktadır.

Bu satış, Büyükşehir Belediyesinin yanlış yapılan; Hafif Raylı Taşıma Sistemi, Celal Bayar Yap-Yık Köprülü Kavşağı, Sarıçam Deresinde yapılan şimdi yerlerinde yeller esen "yüzme havuzları, spor sahaları", insanlarımızın sağlık sorunlarına yol açan Doğu Arıtma Tesisi, vb Belediyemizi en borçlular arasına çıkaran hataların düşürdüğü borç batağından kurtarmak için ise bunu onaylamamız olanaklı değildir.

Büyükşehir Belediye Başkanı bizleri basın yoluyla Meclise davet etti. Sonradan Meclisin bu yanlış kararı yeniden onaylaması durumunda kendini siyasi sorumluluğun dışına atarak kendini kurtarma yolunu seçti. Şunu söylemeliyiz ki, güya "katılmadığı" ama baştan sona yönlendirmeye çalıştığı böylesi bir karar, kamu yararına çağdaş kent anlayışına aykırıdır. En başta Aytaç Durak olmak üzere bu kararda olumlu oy verenler sorumluluktan kurtulamazlar.

Sayın Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri,

Çamlık Arazisinin yeşil alan vasfının kaldırılması kararı Adana için bir dönüm noktasıdır. Böylesi simge niteliğinde önemli kararda meslek örgütlerinin ve sivil toplum örgütlerinin davet edilmesi sevindiricidir. Ancak, meslek odaları ve vatandaşları ile sayın meclis üyelerinin karşı karşıya getirilmesi anlamlı bir politik yöntem olarak dikkatimizi çekmektedir.

Hukuka ve kamu yararına, çağdaş kent anlayışına, yeşilin ve doğanın korunması ilkelerine aykırı olan,  sosyal değerlerimize ve anılarımıza sahip çıkmayan, kent halkının yanı sıra yakın çevresindeki yaşayanların da ortak kullanımını engelleyen bu kararı onaylayacak olursanız planlanan bir kent suçuna ortak olursunuz. Bunun hukuki ve manevi vebali ağırdır.

Sizler seçimlerde Adanalıdan aldığınız yasal yetkiyi, kamu yararına ve hukuka aykırı bir işlem için oy verme noktasına gelmemelisiniz. Biz TMMOB ve bağlı birimler olarak Meclisin yasalara aykırı bir karar vermesi halinde girişimimiz sonucu bu kararın hukuktan gerekli yanıtı alacağını biliyoruz.

Çamlık arazisinin imarı eski haline dönüştürülmeli ve ÇAMLIK her yurttaşın gönül rahatlığı ile gidip oturabileceği,  yararlanabileceği bir örnek park haline getirilmelidir.

Sayın Meclis Üyeleri,

Adanalının ve biz mühendis, mimar ve şehir plancılarının talebi bu yanlışa karşı "HAYIR" oyu vermeniz ve bu kent suçuna katılmamanızdır.

Saygılarımızla,

 

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI               KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI          MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI                 MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

HARİTA MÜHENDİSLERİ ODASI             MİMARLAR ODASI

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI             PEYZAJ MİMARLARI ODASI

JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI          ŞEHİR PLANCILARI ODASI

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI            ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ODASI

 

Meclis Toplantısında üçüncü söz sırası Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanımız Ayhan BARUT‘a verildi.

BARUT; Adana Anakent Belediyesi‘nin gündeminde olan Eski Baraj yakınlarındaki Çukurova Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu çevresindeki Çamlık Alanı‘nın otel yapılması gündemiyle imar tadilatına gidilip satışa çıkarılmasının, kaygıyla izlendiğini bildirdi.

Başkan Durak‘ın ‘kıl keçilerininin ormanın en büyük düşmanı olduğunu‘ belirtirken, bu alanları yok etmek isteyen insan faktörünü görmezden geldiğini belirten ZMO Adana Şube Başkanımız sözlerine şöyle devam etti:

Ülkemiz yüzölçümünün yaklaşık yüzde 25‘i orman alanları ile örtülüdür. Ancak yıllardır temelinde insan kaynaklı sabotaj ve ihmaller nedeniyle orman alanları önemli ölçüde tahrip edilmektedir. Rantiyecilerin iştahını kabartan tarım alanları ve ormanlık alanlar eğer bölge imara uygun değilse buna önce 2B gibi formüller üretiyor ya da daha kolay yoldan ülkemizin akciğerleri göz göre göre sabote edilerek yakılıyor. Bu senaryo artık her yıl oynanan ve halkımıza alıştırılmaya çalışılan kirli bir oyundur. Son yıllarda en çok karşılaştığımız sorun Orman Kanunu, Kıyı Koruma Kanunu, Milli Parklar Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Çevre Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu ve Mera Kanunu gibi ülkenin ve yurttaşların lehine olan tüm kanun ve uygulamalar hiçe sayılarak kontrol dışına alınan tüm alanlar böylece konut, ticaret, sanayi ve diğer rant sağlanacak yatırımlara açık hale getiriliyor. Ülkemizde tarım topraklarının en büyük işgalcisinin de belediyeler olduğunu belirten BARUT, Çamlık arazisinin takipçisi olacağımızı bir kez daha vurguladı.

 

Okunma Sayısı: 1289