CANAVAR MISIRA DİKKAT! - EVRENSEL

MERKEZ
11.05.2008
 

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara Hayır Platformu, bu sene içinde 2 milyon ton GDO‘lu mısırın Türkiye‘ye sokulmak istendiğini belirterek, mısırın girişinin engellenmediği takdirde Türkiye‘de biyoçeşitliliğin yokolacağı ve halk sağlığının bozulacağı uyarısını yaptı. Daha önce GDO‘lu domateslere dikkat çekmek üzere "Canavar Domates" balonu dolaştıran "GDO‘ya Hayır Platformu", bu sefer de GDO‘lu mısıra dikkat çekmek üzere 2-8 metre uzunluğundaki mısır balonunu Abdi İpekçi Parkı‘nda sergilemeye başladı.

GDO‘ların Türkiye‘ye sokulmasını engellemek üzere 12 Nisan 2008‘de kampanya başlatan platform, Ankara‘da bilimadamları ve demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin katılımıyla ayrıca Forum düzenledi.

Forumun açılış konuşmasını yapan Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Taşdöğen, GDO‘ların denetimsiz bir biçimde dünyada dolaşıma açılmasından sonra Türkiye‘ye de girdiğini fark ettiklerini ve GDO‘ya karşı platform kurarak yasal olmayan girişleri engellemeye çalıştıklarını belirtti. Taşdöğen, Türkiye‘nin daha önce "GDO‘ya karşı" bir yasa hazırladığını bildirdi. Buna karşın hazırlanan taslağın ABD‘den ısmarlama bir metin olduğuna dikkat çeken Taşdöğen, söz konusu metnin GDO‘lu ürünlerin ithalat ve üretimine izin verdiğinin altını çizdi. Bu metnin yasalaşmasından sonra platformun 100 bin imza topladığını ve GDO‘nun zararlarını tüm Türkiye‘ye duyurduğunu kaydeden Taşdöğen, yasanın da bir süre sonra geri çekildiğini ifade etti. Gelinen süreçte bir boşluk olduğunu ve GDO‘ların Türkiye‘ye bir biçimde girdiğinin tespit edildiğini dile getiren Taşdöğen, GDO‘lu ürünlerin Türkiye‘ye girişinin tamamen yasaklanmasını içeren yeni bir yasa hazırlanmasının önemine işaret etti.

Geçen yıl 1 milyon ton mısırın ithal edildiğini ve bu ürünün önemli bir bölümünün GDO‘lu olduğunun tespit edildiğini ifade eden Taşdöğen, bu sene de 2 milyon ton mısır açığı olacağını ve bunun 2 milyon ton GDO‘lu mısırın Türkiye‘ye girmesi demek olduğunu altını çizdi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar da, yaşanan sıkıntının sıradan bir gıda sorunu olmadığının altını çizdi. Bilim insanlarının GDO‘ların toprağa ulaşmalarıyla biyo çeşitliliği yok ettiklerini açıkladıklarını aktaran Çakar, bunun anlamının canlıların yok edilmesi anlamına geleceğini kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)

Okunma Sayısı: 484