CARGİLL YASAL ZEMİNE ÇEKİLDİ - EVRENSEL
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası"nda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifinin onaylanmasını değerlendirdi. Günaydın, "İzinleri defalarca iptal edilen Cargill‘in Orhangazi‘de kurulu fabrikası, bir kez daha yasal zemine çekilmeye çalışılmıştır" dedi.
Düzenlemenin, ‘‘kişiye, firmaya, somut olaya yönelik hukuksal düzenleme yapılamayacağı‘‘ yolundaki genel hukuk kuralına açıkça aykırılık oluşturduğunu belirtti.
Geçen yıl çıkarılan Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası ile, 11 Ekim 2004‘ten önce tarım arazilerini izin almadan amaç dışı kullananlara, metrekareye 5 YTL ödemeleri koşuluyla ‘‘af‘‘ getirildiğini hatırlatan Günaydın, yasa daha Resmi Gazete‘de yayımlanmadan, Bakanlar Kurulu kararı ile Cargill‘in tesislerinin bulunduğu 212 bin 240 metrekare arazinin ‘‘özel endüstri bölgesi‘‘ ilan edilerek, firmanın af bedelini ödemekten kurtulduğuna işaret etti.
Danıştay‘ın, söz konusu Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurduğunu, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu‘nun da yürütmeyi durdurma kararına itirazı reddetmesinin ardından, 20 Ekim‘de Cargill tesislerinin kapatıldığını anlatan Günaydın, sonraki gelişmeleri şöyle aktardı: "İzleyen süreçte de Cargill‘i kurtarmak amacıyla AKP‘li Altan Karapaşaoğlu tarafından hazırlanan yasa teklifi verildi. Altan Karapaşaoğlu, 1999 yılında TBMM‘de yaptığı konuşmada, Cargill yatırımlarının hukuka aykırılığına işaret etmesine rağmen aynı milletvekili, partisi iktidar olunca tavrını değiştirdi."
Bakanlık da kurtardı!
Kabul edilen yasa ile sadece Cargill firmasının kurtarılmadığını, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nı, hukuka aykırı olarak yürüttüğü Toprak Koruma Proje Eğitimleri nedeniyle ZMO‘nun açtığı idare dava sürecinden kurtarmak üzere gerekli düzenlemeler yapıldığını da belirten Gökhan Günaydın, değişikliğin yürürlüğe girmesinin önlenmesi gerektiğini kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)