ÇAY`DA KDV İNDİRİMİ İSTEMİ

ÇAY`DA KDV İNDİRİMİ İSTEMİ
MERKEZ
30.12.2011

Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şubesi`nin de içinde yer aldığı 24 kurum, kuruluş ve dernek tarafından çayda KDV`nin yüzde 8`den yüzde 1`e indirilmesi istendi.

 

 

ÇAYKUR, Rize Üniversitesi, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası, Rize Barosu, Ulusal Çay Konseyi, Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şubesi ve Ziraat Odası`nın da içinde yer aldığı 24 kurum, kuruluş ve dernek tarafından çayda KDV`nin yüzde 8`den yüzde 1`e indirilmesi talep edildi. 

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklama özetle şöyle:

"Bakanlar Kurulu`nun, 30.12.2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13007 No`lu kararına istinaden ‘Çay` alım ve satımında KDV yüzde 8 olarak uygulanmaktadır. Oysa, temel tüketim maddelerinde uygulanan KDV oranı %1`dir. Çay, hiç şüphesiz, Türk vatandaşlarının temel gıda maddelerindendir.

Çayın tarladan bardağa kadar hiçbir aşamasında ithal girdi kullanılmamakta, tamamen yerli hammadde ve yerli teknoloji ile üretilmektedir. Ayrıca ülkemiz, ithal çaya kesinlikle ihtiyaç duymamaktadır. Bununla beraber, KDV indirimi kaçak çayın da önüne geçecektir. Halkımızın tükettiği çayın tamamı, ülkemizde sağlıklı ortamda, doğal yollardan üretilerek tüketiciye sunulmaktadır.

Çayda KDV`nin düşürülmesi, çay fiyatlarını da aşağıya çekeceği için enflasyonun da düşmesine yardımcı olacaktır.

KDV oranının % 1`e düşürülmesi ile devletimizin vergi kaybı söz konusu olmayacaktır. Çünkü çay sektöründe KDV`nin düşürülmesi ile mevcut olan kayıt dışılık tamamen ortadan kalkacak, KDV indiriminden kaynaklanan gelir kaybı Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi şeklinde katlanarak geri dönecektir.

Tüm bu nedenlerden dolayı, Türk halkı tarafından temel tüketim maddesi olarak kullanılan Çay`ın devlet nazarında da ‘Temel Tüketim Maddesi` olarak değerlendirilmesini ve Çay`da uygulanan KDV oranının % 8`den % 1`e indirilmesini talep ediyoruz."

Okunma Sayısı: 703
Fotoğraf Galerisi